Atatürk Çiçeği Bakımı Özellikleri ve İpuçları

Atatürk Çiçeği Bakımı Özellikleri ve İpuçları

Atatürk Çiçeği Özellikleri ve İpuçları

Atatürk çiçeği için söylenebilecek en büyük özelliklerinden birisi Mustafa Kemal Atatürk'ün bu çiçeği görmesi ve çok beğenmesi sonucu ülkemizde bu ismi almasıyla başlar. 

Kökeni Meksika ve orta Amerika'ya dayanmaktadır. Bilimsel adı Poinsettia'dır. Kış bitkilerinden olan Atatürk Çiçeği Aralık, Ocak ve Şubat aylarında açtığı için  Noel yıldızı adıyla da anılmaktadır. 

Hava akımlarından çabuk etkilendiği için bu konuda dikkat edilmesi gereken bitkilerdendir. 

Bakımı konusunda biraz hassas davranılması gereken bitkidir. Örneğin çiçeklenme dönemlerinden önce Ağustos ayından Kasım ayına kadar gündüz bol aydınlıklı yerlerde cam önlerinde tutulmalıdır. Akşamları ise çok karanlık ışık almayan ortamda bulundurulmalıdır. Kasım ayından sonra normal bakımına devam edilmelidir. 

Bitkinin tür olarak 200'den fazla türü bulunmaktadır. Saksıda bakıldığında 1 veya 1.5 metreye kadar büyüyebilirken dış ortamlarda 5 metre boya kadar gelişebilirler.  

Sıcaklık olarak 5 derece ile 25 derece arasında yaşayabilirken çiçeklenme döneminde bu sıcaklık 15 dereceyi geçmemelidir.

Atatürk Çiçeği Bakımı Özellikleri ve İpuçları

Atatürk Çiçeği Budaması Nasıl Olmalıdır?

Çiçeğinizin bakımı için budama işlemini bahar aylarından itibaren yapmalısınız. Bahar ayları geldiğinde ve havalar iyice ısınmaya başladığında dallarından iki göz kalacak şekilde kesmelisiniz. Budadığınız dallardan yeni sürgünler vererek gelişmeye başlayacak ve daha dolgun bir görünüme sahip olacaktır.. 

Yaprakları bahar aylarında dökülmeye başlar bu sebeple budama işlemi yapılır. Yaprakları neden dökülüyor sorusunun cevabı aslında budur ve bu işlem mevsimler bir döngüdür yani normaldir.

Atatürk Çiçeği Bakımı Özellikleri ve İpuçları

Atatürk Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

1- Atatürk Çiçeği Saksı Seçimi

Saksı değişimi için en uygun zaman bahar aylarıdır. Bahar ayları geldiğinde boylanma olarak önceki halinden daha büyük boya gelmişse bir büyük boy saksıya alabilirsiniz. 

2- Atatürk Çiçeği Toprak Değişimi

En uygun toprak yapısı hazır satılan çiçekli bitkilere uygun torf topraklardır. Aldığınız torf toprağa 3/1 oranında ponza taşı karıştırarak çiçeğinize en uygun toprağı hazırlamış olursunuz. Toprak değişimini budama zamanı olan bahar aylarında yapabilirsiniz.

3- Atatürk Çiçeği Işık

Yukarıda bahsettiğimiz çiçeklenme dönemleri dışında uygulanan ışıklandırma dışında normal zamanlarda tüm bitkilerde olduğu gibi bol aydınlık yerlerde bulundurulmalıdır. 

Bahar aylarından itibaren gün doğumunda veya gün batımında yakıcı olmayan güneş ışıklarından 2-3 saat alması çiçeğinizin daha güzel renklenmesini sağlayacaktır.

4- Atatürk Çiçeği Sulama

tToprağı çok ıslak olmamalıdır. En uygun sulama şekli toprağını parmağınızla kontrol ettiğinizde üst tarafında kuruma olmuşsa sulama işlemini yapabilirsiniz. 

Çiçeğinizi sularken alt deliklerden çıkacak şekilde bol su dökünüz. Tabağında biriken suyu bekletmeden boşaltınız. Bitkinize hazır satılan sıvı bitki besinlerinden alarak verebilirsiniz veya Bitki Besinleri sayfamıza bakarak kendi bitki besininizi yapıp verebilirsiniz.

5- Atatürk Çiçeği Çoğaltma

Bahar aylarında budama işlemini yaptığınızda kalan dallardan 15 cm boyda yeni çelikler oluşturarak bol havadar süzek toprağa direk dikerek köklenmelerini sağlayabilirsiniz. Yeni çelikleri toprağa dikmeden önce kestiğiniz yerleri kuruyana kadar bekletmeniz köklenmelerini kolaylaştıracaktır.  

6- Atatürk Çiçeği Hastalıkları

Kırmız örümcekler ve unlu bitlerin bulaşması yönünden hassas bitkilerdendir. Böyle durumlarda uygun olan ilaçlardan alarak bitkinize uygulamanız gerekmektedir. Geç kaldığınız durumlarda bitkinizi kaybetmeniz kaçınılmaz olacaktır. 

Bu hastalık dışında nem oranı düşük ve çok sıcak havalarda  yapraklarında küllenme hastalığı olabilir. Uygun olan sıcaklıkta ve nem miktarı dengeli olan ortamlarda beslediğinizde küllenme hastalığı sorunu yaşamazsınız. 

Unlu bitler ve Kırmızı örümcekler için bulunduğunuz bölgede ilaç temin edemiyorsanız Arap Sabunu kullanarak bitkilerinizi hastalıklardan koruyabilirsiniz. 

1 Comments

Previous Post Next Post