Bitkilerde Mantar Hastalığı Tedavisi ve Doğal Çözümler

Bitkilerde Mantar Hastalığı Tedavisi ve Doğal Çözümler

Bitkilerde Mantar Hastalığı Tedavisi ve Doğal Çözümler

1- Bitkilerdeki Mantar Hastalığı Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Bitkilerde mantar hastalığı tedavisi için çözümler var elbette ancak bitkilerdeki ve çiçeklerdeki mantar hastalığı tedavisini uygulamadan önce mantar hastalığının ne olduğunu ve çeşitlerini bilmemiz gerekiyor ki doğru şekilde ilaç uygulaması yaparak bitkilerimizi hastalıklardan kurtarabilelim.

Mantar hastalığı bitkilerin çiçeklerine, yapraklarına, dallarına ve köklerine zarar veren bakteriyel ve fungal bir hastalıktır. Her hangi bir türde mantar hastalığına yakalanmış olan bitkiler zamanla hücre yapılarındaki bozulmalar sebebiyle ölmeye başlayacaklardır. Mantar hastalıklarının verdikleri bu zararlar için geç kalarak zamanında tedavi uygulamazsanız eğer bitkilerinizi kaybetmeniz kaçınılmaz olacaktır.

Bitkilerde en yaygın olarak görülen mantar hastalığı türleri külleme, küflenme ve siyah kara leke şeklinde oluşan türleridir.

Külleme veya Küllenme Hastalığı Nedir?

Külleme veya küllenme olarak da söylenen mantar türü için söylenebilecek en önemli sebep nemli ortamlarda oluşan bir hastalık türüdür. Yağmurdan ve çiğden sonra daha hızlı yayılma özelliği gösteriyor. Küllenme hastalığında hastalık genellikle alt yapraklardan başlayarak tüm bitkiyi sarmaktadır. Külleme hastalığı yapraklar üzerinde pamuksu veya pudramsı olacak şekilde kümelenmiş halde bulunurlar. Ülkemizde iklim olarak Akdeniz bölgesi ve İç Anadolu belgesinde görülmektedir.

Küflenme Hastalığı Nedir?

Küf hastalığı bitkilerde ve çiçeklerde genelde aşırı havasız, güneşsiz, karanlık ortamlarda ve soğuk havalardan sonra hava ısındığında oluşur. Küflenme hastalığı bitkilerin dallarında, yapraklarında ve toprağında olabilmektedir. Bitki küfleri yapı olarak külleme hastalığına benzemesi sebebiyle karıştırılabilmektedir. Küflenme hastalığı bitkinizin yapraklarında aktif haldeyse genel itibariyle pamuksu bir yapıda olur eğer ki aktifliğini kaybetmişse tozlaşmış halde olur. 

Siyah Kara Leke Hastalığı Nedir?

Siyah leke hastalığı en çok yaprakların alt ve üst yüzeylerinde koyu kahverengi, siyah renkte ve lekelerin kenarların genelde girintili çıkıntılı şekildedir. Siyah leke hastalığı genellikle diğer mantar türlerinde olduğu gibi havasız ışık almayan ve ani ısı değişikliklerinin olduğu ortamlarda oluşmaktadır.
 

2- Bitkilerde Mantar Hastalığı Belirtileri

Bitkinizde çiçeklenmesi azalmaya başlar. Bitkinizin meyvelerinde dökülmeler olabilir. Çiçeklerin açmaması durumu oluşabilir. Yapraklarında kıvrılmalar ve sararmalar meydana gelebilir. Köklerde kurumalar oluşabilir. Dallarda gelişim zayıflamaya başlar veya durarak kuruyabilir.

3- Bitkilerde Mantar Hastalığı Nasıl Olur ?

Diğer bir soru şekliyle bitkilerde neden mantar çıkar? İşte bu soruların cevabı aslında çok zor değil. Genel olarak tüm mantar hastalıkları havasız ve esintisiz ortamlar, az ışık alan karanlık ortamlar, bitkilerinize olması gerekenden daha fazla sulama yaparak topraklarının aşırı ıslak kalması, ani ısı değişiklikleri ve nemli ortamlar sebebiyle olmaktadırlar. 

Tabi ki sadece dış etkenler sebebiyle olmaz mantar hastalıkları. Diğer bir sebep ise bitkinizin yeterli besin alamamasıdır. Potasyum eksikliği ve diğer besinlerin eksikliği mantar hastalıklarına sebep olabilmektedir. Bununla birlikte bitkilerinize verdiğiniz organik gübrelerinde tam hazır hale gelmeden verilmesi mantar hastalıklarının oluşmasına açık davetiye oluşturacaktır.

4- Toprakta Mantar Hastalığı Nasıl Olur?

Toprakta oluşan mantar hastalığı genel itibariyle toprağın aşırı ıslak kalması ve saksı altında drenaj deliklerinin olmaması ile birlikte bitki toprağının ışık almaması sebebiyle oluşur. Topraktaki mantar hastalığı nasıl geçer sorusuna cevap olarak en güzel çözüm yöntemi mantarlı toprağın ve saksının değiştirilmesi en kesin çözüm yolu olacaktır. 

Saksısını atmanıza gerek yoktur. Saksısını özellikle kaynar suda yıkadıktan ve tam temizledikten sonra tekrar kullanabilirsiniz. Diğer şekilde mantar hastalığından kurtulmanız için aşağıda yazacağımız ilaç tariflerini uygulayabilirsiniz.

Bitkilerde Mantar Hastalığı Tedavisi ve Doğal Çözümler

5- Bitkilerde Mantar Hastalığı için İlaç

Öncelikle üst yazılarımızda belirttiğimiz şekilde bitkinizin hangi tür mantar hastalığına yakalanmış olduğunu anladığınızda sonraki adım ne sıklıkla ve ne gibi koruyucu doğal ilaçlar kullanmanız gerektiğini bilmektir.

Bitkilerde mantar hastalığına ne iyi gelir? 
Ev yapımı bitki mantar ilacı olur mu? 
Bitkilerde mantar hastalığı için doğal çözüm var mı? 

gibi soruların cevaplarını aşağıdaki yazımızdan okuyabilirsiniz.

Mantar türü hastalıklar pH'ın büyük oranda değiştirilmesi ile birlikte çevresel faktörlerin etkisine duyarlıdırlar. Yapacağınız doğal ilaçların alkali ve asidik oluşu mantar hastalıklarını çok hoşuna gitmeyen ve ölmelerine sebep olan etkenlerdir ancak bu yapacağınız  ev ortamında karışımları siz kendiniz kullanacağınız bitkinin yapısına ve türüne göre ayarlamalısınız. Çünkü alkali veya asidik içeriklerin aşırı dozda kullanılması bitkilerinizdeki mantarlar ile birlikte bitkilerinizi de öldürebilir.

Aspirinle Bitkilerde Mantar Hastalığı Tedavisi

Aspirin içerisinde bulunan salisilik asitler sebebiyle kullanacağınız bitkilerdeki mantarların yapısını bozmaya ve onları öldürmeye etkisi olmakla birlikte aspirinin asıl yaptığı şey bitkilerinizi koruyucu özelliğinin olmasıdır. Aspirin sudaki pH' seviyesini düşüreceği için suyu asidik bir duruma getirecektir. 1/lt suya atacağınız bir normal aspirin suyun pH oranını ortalama 5-5,5 seviyelerine indirecektir. Tabi bu bulunduğunuz bölgenin su özelliklerine de bağlıdır. Bu sebeple en doğru orantıyı ayarlayabilmeniz için hazır satılan sulardan kullanmanız en uygunu olacaktır.

Süt ve Su Karışımı ile Bitkilerde Mantar Hastalığı Tedavisi

Evet süt ve su karışımı bitkilerinizi özellikle mantar hastalıklarına karşı koruyucu bir etkiye sahipler. Bu doğal ilacı hazırlarken 1/10 oranında süt ve su karıştırarak kullanmanız başlangıç olarak iyi olacaktır. Daha sonraki gözlemlerinizde hastalık geçmiyor ise dozu yavaş yavaş bitkinize zarar vermeyecek şekilde artırarak tedaviye devam etmeniz gerekmektedir. Haftada bir hastalığın durumuna göre bir veya iki defa bu karışımı kullanabilirsiniz. Karışımı kullanacağınız zamanda yapınız ve bekletmeyiniz.

Arap Sabunu ile Bitkilerde Mantar Hastalığı Tedavisi

Arap sabunu sadece akarlara ve bitlere değil mantar hastalığı gibi bakteriyel hastalıklarında yok edilmesinde etkili bir doğal ilaçtır. Aslında şunu söylemek gerekirse bitkileriniz bu hastalıklara maruz kalmadan önce ayda iki defa, bahar aylarında ise haftada bir kez Arap Sabunu karışımlı sudan bitkilerinizin yapraklarına, dallarına, saksılarına ve toprak üstlerine fıs fıs yapmanız harika bir koruma sağlayacaktır.

Kabartma Tozu (Karbonat) İle Bitkilerde Mantar Hastalığı Tedavisi

Kabartma tozu suyun pH değerini artıracak yani kullanacağınız hazır suyun yapısını alkali yapıya çevirecektir. Yukarıdaki yazımızda da bahsettiğimiz gibi mantar hastalıkları pH değişikliklerine tepki vererek bozulma yaşayarak ölmeye başlayacaklardır. Karbonatlı suyu uygularken 2lt suya bir tatlı kaşığı karbonat karışımı ile başlayarak uygulama yapabilirsiniz. Daha sonraki zamanlarda bitkinizin yapısına ve hastalığın seyrine göre suya karıştıracağınız doz miktarını artırabilirsiniz. Öyle bir ayarlama yapmalısınız ki bitkinizin yapraklarına ve kendisine zarar vermeden üstündeki hastalıkları bitirmelidir. Haftada iki defa yapmanız uygun olacaktır. Karbonat uzun zaman kullanıldığında bitkinizin toprağının pH seviyesini artıracağı için tedaviden sonra toprağını bol suyla yıkmanız daha iyi olacaktır.

Evinizde kendi imkanlarınız ile yapacağınız doğal ilaçların her zaman dozlarını azdan başlayarak uygulamanızı, bitkinizin yapısı ve yapraklarının durumuna göre dozları artırmanızı tavsiye ederiz. Mesela kalın yapraklı daha dayanıklı yapraklara sahip bir bitki ile yaprakları daha hassas olan bitkiye uygulayacağınız aynı dozda ilaç birine zarar verebilirken diğerine zarar vermeyebilir. 

Bununla birlikte ilk ilaç uygulamasında bir kaç yaprağında uygulama yaparak bir kaç gün bekleyiniz eğer ki bir sıkıntı oluşmadı yaprakta kuruma yanma olmadıysa tüm bitkinize hazırlamış olduğunuz dozu uygulayabilirsiniz.

Yazımızın sonunda en son olarak bitkilerdeki mantar hastalığı tedavisinde doğal yöntemler dışında bitkilerin zirai ilaçlar ve yöntemler ile tedavi edilmesi mümkündür. Bitkilerinizde eğer yukarıdaki doğal yöntemler ile bir sonuca varamıyorsanız en son çare olarak zirai yöntemlere başvurmak olacaktır. 

1 Comments

Previous Post Next Post