Afrika Menekşesi Bakımında Püf Noktalar

Afrika Menekşesi Bakımında Püf Noktalar

Evinizde bakacağınız menekşeleriniz hakkında vereceğimiz bilgiler ile devamlı olarak yıl boyu çiçeklenen menekşelere sahip olabilirsiniz. 

Menekşe bakımında önemli olan detay ve püf noktalar.

1- Saksı Seçimi (Küçük ve delikli olması gerekmektedir)

Afrika menekşeleri diğer bitkilerden farklı olarak daha geniş ama alçak yapıda küçük saksılarda daha verimli gelişirler. Bunun sebebi ise Afrika menekşelerinin kök yapısı derinlemesine gelişmediği ve yaprak ve dallarına göre daha küçük yapıda gelişim göstermesidir.  Büyük ve derin saksı kullanmanız toprağındaki fazla nem ve yoğunluktan dolayı menekşelerinizde kök çürümesine sebep olacaktır.

     2- Toprak Seçimi (Toprağı nem tutan ancak havadar olmalıdır)

Afrika menekşelerinizi yetiştirdiğiniz toprak mutlaka torflu olmalıdır. Menekşelerinizi yetiştireceğiniz en uygun toprak özel olarak hazırlanıp satılan çiçekli bitkilere uygun toprağıdır.

3-  Işık seçimi (Direk güneş ışığı almamalıdır)

Afrika menekşeleriniz kesinlikle cam önünde direk güneş ışığı almamalıdır. Direk güneş ışığı alan menekşelerinizin yapraklarında yanma ve sonrasında yumuşama ile birlikte çürüme olacaktır. Menekşelerinizin en sevdiği ışık ise doğu kuzey cephesi ve bol aydınlık olan yerler olmalıdır. Direk güneş ışığı almamakla birlikte gün batımı ve gün doğumunda perde arkasından gelen güneş ışığı menekşelerinizi mutlu edecektir.  Uygun Led ışıklandırma yöntemiyle de menekşeleriniz çok güzel gelişim gösterecektir.

4- Sulama (Sulama kesinlikle alttan olmalıdır)

Afrika menekşeleriniz tropikal iklim bitkisi olduğu için iki yöntemle sulama yapabilirsiniz. Birinci yöntem alttan sulamadır. Mevsim şartlarına göre serin havalarda haftada bir defa alttan, sıcak ve kurak havalarda haftada iki kez alttan sulama yapmanız menekşelerinizi mutlu edecektir.  İkinci yöntem ise fitilli sulamadır. Fitilli sulama sistemi tüm çiçekli bitkiler için uygulanabilir ve en kolay ve sorunsuz sulama yöntemidir. Fitilli sulama yönteminde saksı toprağından su tutumu yüksek bir ipin geçirilip alt kısımdaki deliklerden çıkarılarak saksınızın altına uygun şekilde konulabilecek bir su kapının içine saksı ile birlikte ipin koyulmasıdır. Saksı suyla temas etmemelidir.

5- Besin ve Vitamin (Besinsiz bitki hem zayıf kalır hem çiçeksiz)

Afrika menekşelerinize çiçekli bitkileri için uygun olan sıvı bitki besinlerinden kullanabilirsiniz. Besinlerini çiçeklenme döneminden önce vermelisiniz. Sıvı besinler dışında sıvı solucan gübresi veya toprağına karıştırabileceğiniz katı solucan gübresi verebilirsiniz. Fazla gübre ve besin vermek çiçeklerinize faydadan çok zarar verecektir. Bunlar dışında beş litre veya üç litre suya kuru maya katılıp suda eritilip karıştırılarak menekşelerine ve birçok bitkisine besin olarak verenler bulunmaktadır. Kuru maya besin olarak yılda iki kez 6 ayda bir ilk bahar ve son bahar aylarında verilmesi önerilmektedir.

 

1 Comments

Previous Post Next Post