Sardunya çiçeği güzel kokan yaprakları ve rengarenk çiçekleriyle evlerimizde ve bahçelerimizde en çok tercih edilen bitkilerdendir. Sardunya çiçeği bakımı en kolay olan ve bulunduğu ortama en çabuk uyum sağlayan bitkiler olması nedeniyle onu vazgeçilmez kılmaktadır.
Sardunya Çiçeği nasıl yetiştirilir? Sevdiği ortam nasıl olmalıdır? Evde, bahçede sardunya bakımı hakkında püf noktalar nelerdir? hepsi bu yazımızda.
Sardunya Çiçeği Özellikleri
Ana vatanı Güney Afrika olan sardunya çiçeği dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de çok tercih edilen bitki olmuştur. Sardunya çiçeği çok güçlü dayanıklı bitkilerdendir. Anormal bir durum olmadığı müddetçe kolay kolay hayattan kopmaz, kendilerini bırakmaz, ölmezler. Sardunya çiçeği türlerine göre katmerli yalın kat olmak üzere pembe, beyaz, kırmızı, sarı, mor ve melezlenmiş türlerinde farklı çok güzel renk çeşitleri vardır. Dünyada yaşadığı bölgelere göre sardunya çiçeğinin 200'den fazla çeşidi bulunmaktadır.
Sardunya çiçeğinin yapraklarından salgılanan güzel kokusu uyku problemi olan kişilere faydalı olduğu bilinmektedir. Bazı sardunya çiçeği bakan kişiler bu sebepten yattıkları odada sardunya bulundurmaktadırlar.
Sardunya çiçeği türlerine göre bodur, sarmaşık ve normal olmak üzere bir kaç çeşidi bulunmaktadır. Bodur türleri 30 40 cm kadar büyürler. Havadar ve nemli ortamları severler.
Sardunya çiçeği ilk bahar aylarından son bahar aylarının bitimine kadar bol çiçeklenmeye devam ederlerken yıl boyu çiçeklenmeleri sürer. Sardunyalarınızın solan çiçeklerini almanız yeni çiçeklerini açmasını hızlandıracaktır.
Sardunya Çiçeği Nasıl Bakılır?
1- Saksı Seçimi (Orta boy ve delikli olması gerekmektedir)
Sardunya çiçeği orta boy 15 20 cm çaplı saksılara dikmenizi öneririz. Saksı seçimi olarak çok seçici değildir ancak kullanacağınız saksıların delikli olması gerekmektedir.
2- Toprak Seçimi (Toprağı nem tutan ancak havadar olmalı)
Sardunya çiçeği toprak olarak çok seçici olmamakla birlikte en uygun ve güzel gelişebilecekleri toprak çiçekli bitkiler için satılan bol torflu nem tutan havadar toprakları olmalıdır. Her yıl ilk bahar zamanlarında toprak değişimi sardunyalarınızın daha güzel çiçeklenmesini ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Toprak değişimi yaparken en fazla bir boy büyük saksı kullanmanız çiçeğiniz için en uygun seçim olacaktır.
3- Işık Seçimi (Güneş ışığını seven bitkilerdendir)
Sardunya çiçeği günde en az 4 - 5 saat güneş alan bol ışıklı mekanlarda yetiştirilmelidir. Bu şartların sağlanmadığı ortamda çiçeklerinizin yaprakları daha küçük, dalları uzun ve çiçeklenmeleri az olacaktır. Az ışık alan bitkinin hastalanma riski artacaktır.
4- Sardunya Çiçeği Sulama (Normal sulanmayı seven bitkilerdendir)
Sardunya çiçeği yıkanmayı seven bitkilerdendir. Ayda bir kez sardunyalarınız yapraklarıyla yıkayarak sulamanız onları mutlu edecektir. Yaz aylarında çiçekli dönemlerinde haftada iki kez su vermelisiniz. Kış aylarında ise haftada bir kez vermeniz yeterli olacaktır.
Sardunya çiçeği gübrelenmeyi seven bitkilerdir. Yaz aylarında sardunyalara özel sıvı bitki gübrelerinden vermeniz onların daha canlı ve çok çiçekli olmalarını sağlayacaktır. Kış aylarında dinlenme döneminde oldukları için çok gübreye ihtiyaç duymazlar ilk bahara doğru gübreleme yapabilirsiniz.
5- Sardunya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır (Köklenmesi ve çoğaltılması kolaydır)
Sardunya çiçeği kökten ayırma yöntemi veya çelik yöntemi ile çoğaltabilirsiniz. Kökten ayırma yöntemi toprak değişimi sırasında olursa bitkileriniz için daha uygun olur. Çelik yönteminde sardunyanızın yeni çıkan dallarından steril edilmiş temiz bir bıçak yardımıyla kestiğiniz dallarını suda bekletip köklendirerek veya direk toprağa dikerek köklenmesini bekleyerek çoğaltabilirsiniz. Toprağa yeni dikilen sardunyalarınıza can suyu vermeyi unutmayınız. Köklendireceğiniz sardunya dallarınızın üzerindeki çiçek ve tomurcukları koparmanız bitkinizin enerjisini köklenmeye vermesini sağlayacaktır. Sardunyalar çok hızlı köklenebilen ve toprağa dikiminde kolay tutan bitkilerdendir. Sardunyaların diğer çoğaltılma şekli tohum ekilerek olur. Tohumları bir hafta on beş gün içerisinde filizlenir. Yeni filizler 5 - 6 yaprak kadar büyüyünce asıl yerlerine alınır.
6- Sardunya Çiçeği Hastalıkları (Kolay hastalanan bitki değildir)
Sardunyalarda en yaygın görülen hastalık pas hastalığıdır. Bitkilerinizin yapraklarında dıştan içe sararmalar oluşur. Bu durumlarda hasta olan dalları kesip atmanız en hızlı tedavi yöntemidir. Diğer hastalık olarak sineklenme meydana gelebilir. Sineklenen sardunyalara arap sabunlu su karışımı veya zirai ilaç satan yerlerden uygun ilaçları temin ederek tedavi yapabilirsiniz. Sardunyalar çok dayanıklı bitkiler olduğu için kolay hasta olan ve sizi üzecek bitkiler değildir.