Cam Güzeli Çiçeği Bakımı Çeşitleri ve Özellikleri

Cam Güzeli Çiçeği Bakımı Çeşitleri  ve Özellikleri

Cam Güzeli Çiçeği Çeşitleri ve Özellikleri

Cam güzeli gibi bazı çiçekler bakım olarak hassas oldukları gibi bazıları da bakımı kolay olduğu kadar gösterişli olurlar. İşte tam burada sizlere cam güzelinden bahsetmek istiyoruz çünkü bakımın kolaylığı kadar yaprak yapısı ve çiçeklerinin rengarenk oluşu ile birlikte büyümesi ve bakımı kolay olan ve gösterişli çiçek türlerindendir. Cam güzeli çiçeğinin bazı türleri çiçek yapısı olarak katmerli oldukları için gülleri de andırırlar. Bazı bitki severler bu sebepten Cam güzelini tercih etmektedirler. 

Yeni Gine olarak adlandırılan yaprak güzelli türleri bulunmaktadır ancak köken olarak aynı familyadan gelseler de yapı olarak birbirlerinden farklıdırlar. Cam güzeli kırmızı, pembe, somon, mor, beyaz ve turuncu gibi renk çeşidi kalabalık olan çiçek türlerindendir. İlk bahardan son bahar aylarına kadar çiçek açmaktadırlar ancak bulunduğu ortam ılıman olması durumunda veya ev ortamında kapalı alanda bakılıyorsa yıl boyu çiçeklenmeye devam ederler.  

Cam güzeli çiçeğinin dünya üzerinde 700 türden fazla çeşidi bulunmaktadır. Botanik ve seracılar tarafından  yetiştirilip satışa sunulan cam güzelleri 20 santim ile 70 santim boyuna kadar uzanabilmektedirler. Doğal ortamlarında olan türleri ise 2 metre boya kadar uzayabilmektedir. 

Cam güzelinin bilimsel adı İmpatiens Walleriana'dır. Doğal ortamlarında olan türleri ise 2 metre boya kadar uzayabilmektedir. Cam güzelinin bilimsel adı İmpatiens Walleriana'dır. Doğal ortamlarında olan türleri ise 2 metre boya kadar uzayabilmektedir. Cam güzelinin bilimsel adı İmpatiens Walleriana'dır. 

Cam Güzeli Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

1- Saksı Seçimi (Büyüklüğüne göre saksı seçilmelidir)

Cam güzeli çok hızlı gelişen ve bol bol filiz veren bitki türlerinden olduğu için yeni almış olduğunuz çiçeğinizi direk orta boy (16cm veya 22 cm) saksıya dikebilirsiniz. Diktiğiniz cam güzeli belli bir boya gelip saksısına sığmadığını düşündüğünüz zaman bir büyük boy saksıya aktarabilirsiniz. Eğer ki bir kaç farklı renkte cam güzelini aynı saksıya dikmek istiyorsanız saksı boyutunu ona göre düşünüp ayarlamanız sonrandan daha gösterişli olması sağlayacaktır.

2- Toprak Seçimi (Humuslu Havadar ve geçirgen olmalıdır)

Humuslu besin olarak güçlü süzek toprakları sevmektedirler. Toprağına su döktüğünüzde nemli kalabilen ancak aşırı derecede çamurlaşmayan ve suyu hızlı geçiren toprak olması bitkinizin sağlığı için ve köklerinin çürümemesi için önemlidir. Çiçekli bitkiler için satılan humuslu ve içinde perlit ve ponza taşı bulunduran topraklardan alarak cam güzeliniz için istediği toprağı ona temin etmiş olursunuz. 

3- Işık Seçimi (Direk güneş almayan aydınlık yerler olmalı)

Cam güzeli bitkisi beslemek istiyorsanız yarı gölgeli sabah gün doğumuna ve akşam gün batımında gelen güneş ışıkları ile birlikte diğer zamanlarında bol ışık alan yerlerde konumlandırmalısınız. İsminin cam güzeli olmasının sebebi ise genelde doğu cephesi olan çok soğuk olmayan serin yerleri sevmesinden gelmektedir. Aşırı sıcak ortamları sevmezler. 

4- Sulama (Nemli toprağı sever)

Sulama konusunda cam güzelleri de bir çok bitkide olduğu gibi nemli toprağı severler. Elinizle toprağını kontrol ettiğinizde üst kısmı nemini kaybetmiş olması yani kurumaya başlaması sulama zamanının geldiği anlamına gelmektedir. Sıcak havalarda daha çok suya ihtiyaç duyarlar. Cam güzeli çiçeğinizin çiçeklerinin iri ve çok olması için her ay  çiçekli bitkiler için hazır satılan sıvı bitki besinlerinden kullanabilirsiniz. Tabi ki bir çok bitki besini verme yöntemleri bulunmaktadır. Size en kolay yöntem hangisi ise onu uygulayabilirsiniz.

Bitkinize kendi imkanlarınızla besin hazırlayabilirsiniz. Bu konuda Bitki Besinleri menümüze bakabilirsiniz.

5- Çoğaltılması (Çelik yöntemi veya tohumla)

Cam güzeli çiçeği yukarda da yazmış olduğumuz gibi büyümesi çok hızlı ve kolay olan bitki türlerindendir. Bu sebeple ister tohum ister çelik yöntemiyle çok hızlı geliştirebileceğiniz çiçeklerdendir. Kendi yeni çıkan filizlerinden direk alarak direk toprağa dikip toprağını nemli tutmanız köklenmesi ve gelişip güzel gösterişli çiçeklerini sergilemesi için yeterli olacaktır. 

Tohum yoluyla çoğaltmak istiyorsanız elinizdeki tohumları önceden ıslatmış olduğunuz toprağın üstüne 10 cm aralıklarla ekerek üstüne 1, 2 mm ışığı kesmeyecek şekilde toprak serperek filizlenmelerini bekleyebilirsiniz. Bir hafta ile 3 hafta içinde filizleneceklerdir. Tohumları ışık almaya ihtiyaç duyarlar bu yüzden tamamen ışıksız kalacak şekilde tohumlarının üstünü toprakla kapatmalısınız.

6- Hastalıkları (Böceklerin kelebeklerin sevdiği bitkilerdendir)

Bakımı ve gelişmesi hızlı olan cam güzeli çiçeği bitlere ve kırmızı örümceklere karşı hassas yapıda bir bitkidir. Bu sorunlardan çiçeğinizi korumak için ayda bir fısfıs ile arap sabunu ilaçlama tarifimizi veya uygun ilaçlardan temin ederek kullanabilirsiniz. 

Bunlar dışında kök çürümesi olabilmektedir bu durumdan korumak için toprağını aşırı ıslak bırakmamalısınız ve çok fazla bitki besini kullanmamalısınız. Kök çürümesi olursa bitkininizin sağlam dallarından yeni bir toprağa aktararak köklenmesini sağlamanız kurtarmanız açısından en kolay yöntem olacaktır.

Arap sabunuyla bitkinizi hastalıklardan koruyabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.


Post a Comment

Previous Post Next Post