Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır? İstekleri Nelerdir?

Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır? İstekleri Nelerdir?

Yılbaşı Çiçeği Kaktüsü Genel Özellikleri Nelerdir?

Yılbaşı Çiçeği diğer ismiyle Yılbaşı kaktüsü olarak da bilinmektedir. Halk arasında çok sevilen ve bir çok kişinin severek beslediği çiçek türlerindendir. Yetiştirilmesi bir çok bitkiye göre çok kolay olup kaktüs familyasındandır. Kaktüslerin bakımından biraz daha farklı bakıma ihtiyaç duymaktadırlar. 

Anavatanı Brezilya olan tropikal bir bitkidir. Yılbaşı kaktüsünün yıl içinde bir kaç kez çiçek açabilme durumu mümkün olsa da genel itibariyle yılın ilk günlerinde çiçek açmaktadır. Bu sebepten dolayı ismine yılbaşı çiçeği adı verilmiştir. Yılbaşı kaktüsünün diğer ismi schlumbergera opuntioides'dir. 

Çiçek açması için yaz aylarından sonra dışarıda veya serin bir mekanda (10- 12 derecelik bir ortamda) tutulması yani Kasım ve Aralık aylarında geceleri en az 12 saat kadar tam karanlık ortamda olması gerekmektedir. Tomurcuklar oluştuktan sonra ışık miktarını artırabilirsiniz. Tomurcuklar oluştuktan sonra çiçeğinizi içeri aydınlık bir ortama alarak bakımına devam edebilirsiniz.   

Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?  İstekleri Nelerdir?

1- Yılbaşı Çiçeği Saksı Seçimi

Fazla kök yapmadığı için saksının çok büyük olmasına gerek yoktur. Saksı yapısı olarak menekşeler için satılan saksılardan kullanabilirsiniz. Köklerinin ve dallarının rahat sığabileceği kadar görüntü olarak ise güzel şekilde kendini sergileyebileceği büyüklükte saksı kullanmanız yeterli olacaktır.

2- Yılbaşı Çiçeği Toprak Seçimi

En uygun toprak bol havadar ve nem tutucu özellikte olmalıdır. Yazacağımız şekilde hazırlayacağınız toprak ile çok verimli şekilde büyütebilirsiniz. Hazır satılan çiçekli bitkilere uygun humuslu kara topraklardan temin ederek içerisine 3/1 oranında iri taneli ponza taşı karıştırarak yılbaşı kaktüsünün istemiş olduğu toprağı elde etmiş olursunuz.

3- Yılbaşı Çiçeği Işık Seçimi

Bir çok bitki gibi aydınlık ortamı sevmektedir. Öğle saatlerinde gelen direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Diğer zamanlarda gün doğumunda ve gün batımında gelen dolaylı yakıcı olmayan güneş  ışığını alabilirler. Yukarda  belirttiğimiz şekilde çiçek tomurcuklar oluşturmaları için yaz aylarından sonraki Kasım ve Aralık aylarında geceleri en az 12 saat tam karanlık ortamda tutulmalıdırlar. Çiçek tomurcukları oluşturdukları zamanlarda güneş ışığı almamaları gerekmektedir. Güneş ışığı almaları tomurcuklarının dökülmesine sebep olabilmektedir.

4-  Yılbaşı Çiçeği Sulama

Sulamak için toprağını parmağınızla kontrol ettiğinizde toprağının iki üç parmaklık kısmının kurumuş olması gerekmektedir. Suyunu verirken bol miktarda alttan suyu çıkacak şekilde vermelisiniz. Alt tabağında biriken suyu bekletmeden dökmelisiniz. Kaktüslere uygun satılan sıvı besinlerden alarak kullanabilirsiniz veya kendi imkanlarınızla bitki besini yaparak bitkinize besin takviyesi yapabilirsiniz.

Kendi imkanlarınızla daha kolay şekilde besin hazırlamak için Bitki Besinleri menümüzü ziyaret edebilirsiniz.

5- Yılbaşı Çiçeği Çoğaltma

Çiçeklenme dönemi bittikten sonraki ilk bahar Nisan Mayıs aylarında çiçeğinizi budamalısınız. Budama işlemini yaptıktan sonra geriye kalan dalları çelik yöntemiyle direk toprağa dikerek aydınlık ortamda toprağını nemli tutarak yenilerini elde edebilirsiniz. Köklenmeleri kolaydır. 

6- Yılbaşı Çiçeği Hastalıkları

Yılbaşı bitkisini böcekler ve bitler sevmezler bu sebeple bu tür hastalıklar görülmez. En yaygın hastalık olarak kök çürümesi görülmektedir. Kök çürümesinin ana sebebi aşırı sıcak havalarda verilen su ve toprağının yanlış seçilmiş olmasıdır. Sulama ve toprak seçimini yazdığımız şekilde yaparsanız bitkiniz kök çürümesi sorunu yaşamayacaktır.

Post a Comment

Previous Post Next Post