Rex Begonya (Yaprak Begonya) Çiçeği Özellikleri
Rex Begonya begonya çeşitleri içerisinde özellikle yapraklarının güzelliği için tercih edilmektedir. Yapraklarının renk çeşidi çok olduğundan dolayı halk arasında Yaprak begonya yaprak güzeli begonyası şeklinde isimlendirilmektedir. Kral begonyası ismi de verilebilmektedir.
Yaşadıkları doğal ortam Asya kıtasında tropikal sis ormanlarında bulunan ağaçların gölge alanlarındır.
Yaprakların üzeri ve dalları tüylü yapıya sahiptirler. Bu yapıları sayesinde doğal ortamlarında oluşan sislerden gerekli nem miktarını alarak yaşamlarını sürdürürler.
Rex begonya çok havadar ve nemli ortamları sevmektedir ve orta serinlikte ortamlarda bulundurulmalıdır. Uygun ortam sıcaklığı 15 ve 30 derece aralığında olmalıdır. Çiçekleri çok gösterişli değildir.
Rex Begonya (Yaprak Begonya) Çiçeği Bakımı
1- Rex Begonya Saksı Değişimi
Kök olarak çok derinlemesine köklenmediği ve yayvan geliştiği için en uygun saksı yapısı menekşeler uygun saksı olmalıdır. Yapıları itibariyle çok büyümedikleri için mecbur kalmadıkça saksı değişimi yapmanıza gerek yoktur. Saksı değişim işlemini 3-4 yılda bir yapabilirsiniz. Saksı değiştirirken köklerine tutunmuş topraklarından bir kısmını alarak bir boy büyük saksıya aktarabilirsiniz.
2- Rex Begonya Toprak Değişimi
Bitkinizin sevdiği toprağı hazırlarken hazır satılan salon bitkilerine uygun humuslu toprağa 3/1 oranında ponza taşı karıştırmanız yeterli olacaktır. Toprağının alt kısmına bir miktar iri dere kumu yerleştirebilirsiniz. Toprağı suyu iyi geçiren , nem tutucu özellikte ve havadar toprak olmalıdır.
3- Rex Begonya Işık Seçimi
Yaprak Begonya bol aydınlık ortamları sevenken güneş ışığını sevmezler. Güneş alan çiçeğiniz zamanla yapraklarının solmasıyla başlayarak köklerinin de sıcağı sevmemesi sebebiyle ölecektir. Bulunduğu ortamlarda kuzey veya doğu cepheli pencere önlerinde bakabilirsiniz.
4- Rex Begonya Sulama
Sulama konusunda biraz hassas yapıya sahiptir. Aşırı sulama köklerinde çürümelere sebep olabilir. Su verme zamanını en iyi şekilde anlayabilmeniz için parmağınızla toprağının üst kısmını kontrol ediniz toprağının üst kısmı kurumuşsa sulama işlemini yapabilirsiniz.
Rex Begonya serin ortamları sevdiği için sabah erken saatlerde sulama işlemi yapabilirsiniz. Kullanacağınız su sıcaklığı bulunduğu ortamla aynı sıcaklıkta olmalıdır. Bitkinize hazır satılan genel amaçlı sıvı besinlerden alarak kullanabilirsiniz. Bu şekilde daha güzel gelişim göstererek yaprak renkleri daha canlı olur.
5- Rex Begonya Çoğaltma
İlk bahar aylarında yanlardan oluşturduğu yeni minik yavrularından alınarak başka bir saksıya aktarılarak çoğaltılabilir. En kolay çoğaltma yöntemi bu şekildedir.
Diğer bir çoğaltma yöntemi yaprak köklendirme yöntemiyle olur. Yaprak köklendirme yönteminde aldığınız yaprağı toprağa dikerek üstüne bir naylon poşet kapatıp sera yöntemiyle üç 4 günde bir havalandırarak bu işlemi köklenme ve yeni filizler verene kadar tekrar etmenizdir. Köklendirme toprağını havalandırma işlemi esnasında nemini kaybetmişse fıs fıs yardımıyla nemlendirin. Toprağını çok nemli ve ıslak bırakmayın.
6- Rex Begonya Hastalıkları
Çiçeğinizin yapraklarında bozulmalar olabilir. Bu aşırı sıcak ve nemsiz ortamlarda meydana gelir. Birde kök çürümesi durumu vardır. Kök çürümesi de yine aşırı sıcak ortam ve çok ıslak sulu toprak yüzünden olur. Bu iki duruma dikkat ettiğiniz müddetçe kolay kolay size hastalık konusunda sorun yaşatmaz.