Yuka Bitkisi Özellikleri
Yuka bitkisi çok dayanıklı olduğu için tercih edilen salon bitkileri grubunda yer almaktadır. Bulunduğu ortama güzel bir tropik görüntü katan gösterişli bir bitkidir. Ortalama 3 metre boya kadar uzayabilirler. Gövde yapısı olarak odunsu yapıya sahiptirler. Doğal yaşam alanı olarak yaşadığı bölgeler Kuzey Amerika kıtası ve Orta Amerika'dır. Güney Amerika kıtasında ise bir kaç türü yaşamaktadır.
Asparagacee (Kuşkonmazgiller) familyasında olan Yuka çiçeği cinsinin 49 türü ve 24 alt türü bulunmaktadır. Yuka çiçeği yaz aylarında çok güzel salkım şeklinde çiçek açmaktadır. Çiçeklerinin rengi genelde beyaz olmaktadır.
Sıcaklık olarak 7 ile 35 derece arasındaki sıcaklıklarda yaşayabilmektedir. Bitkinizi hava akımlarından aşırı rüzgardan ve klima önlerindeki esintilerden korumanız gerekmektedir. Doğada genel olarak kurak arazilerde ve çöllerde yaşamaktadır.
Yuka Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır?
1- Yuka Bitkisi Saksı Seçimi
Bitkinizin saksı seçimini yaparken boyutuna uygun olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. İlk aldığınızda yerine alışana kadar saksı değişimini yapmamanız bitkinizin sarsılmasını önleyecektir. Yerine alıştıktan sonra ise gerekli görüyorsanız bir boy büyük saksıya alabilirsiniz. Saksısı derin ve delikli olmalıdır.
2- Yuka Bitkisi Toprak Değişimi
En sevdiği toprak yapısı çabuk kuruyan, havadar ve süzek toprak olmalıdır. Çiçeğinize hazırlayacağınız en uygun toprak salon bitkileri için satılan torf toprağa 3/1 oranında dere kumu ve ponza taşı karıştırarak hazırlayacağını toprak olacaktır.
3- Yuka Bitkisi Işık Seçimi
Yuka bitkisi güneşi ve bol aydınlık ortamları seven bitkilerdir. Bu sebeple bulunduğu ortamlarda sabah gün doğumunda veya akşam gün batımında gelen güneş ışığından 3 saat kadar almaları daha iyi gelişmelerini sağlayacaktır. Haftada bir bitkinizin yapraklarının yönünü ışığa çevirerek düzenli şekilde gelişmesini sağlayabilirsiniz.
4- Yuka Birkisi Sulama
Yuka susuzluğa dayanıklı ve fazla suyu sevmeyen bitki oluğu için toprağını elinizle kontrol ettiğinizde yarısına kadar tamamen kurumamışsa sulama işlemini yapmayınız. Sulama işlemini yaparken ise alt deliklerden çıkacak şekilde bol su veriniz. Bitkinize hazır satılan çiçekli bitkilere uygun sıvı besinlerden alarak veya Bitki Besinleri sayfamıza bakarak kendi bitki besininizi yapıp verebilirsiniz.
5- Yuka Bitkisi Çoğaltma ve Budama
Yuka çiçeği çoğaltma konusunda kolay çoğalabilen bitkilerdendir. İster kökten ayrıma ister daldan çoğaltabilirsiniz. Daldan çoğaltma yönteminde Havai (Daldan) Köklendirme yöntemini inceleyerek bir çok Yuka bitkisi sahibi olabilirsiniz.
Kökten ayırma yönteminde ise bahar aylarında toprak değişimi yaptığınız zamanlarda veya budama yaptığınızda budadığınız dallar veya ayırdığınız yavru kökleri direk toprağa dikip bakımına devam ederek yeni bitkilere sahip olabilirsiniz. Toprağa diktiğiniz yeni dalları az sulayarak normal şartlarda bakımı nasılsa aynı şekilde bakmanız gerekmektedir.
Bitkinize budama işlemi yaparken bahar aylarını tercih ediniz ve budadığınız kısımlara hafifçe toprak sürünüz. Toprak kesik olan yerlerin daha çabuk kurumasını ve çürümesini önleyecektir. Budama işlemi yaptığınız yerlerden bitkiniz bir kaç yeni filiz vererek gelişimine devam edecektir.
6- Yuka Bitkisi Hastalıkları
Yuka bitkisi kolay hastalanan bitkilerden değildir. Işığını tam sağladığınız müddetçe yaprakları formunu kaybetmeyecektir. Bu bitkide en önemli olan durum suyunu az ve yeterli seviyede vermekle birlikte toprağını ise nemli tutmamaktır yoksa kök çürümesi kaçınılmaz olacak ve bitkiniz ölecektir.