Havai Daldan Köklendirme Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Havai Daldan Köklendirme Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Havai Daldan Köklendirme Nedir?

Havai daldan köklendirme yöntemi çelik yöntemi ve suda bekletilerek köklenmesi mümkün olmayan veya köklendirilmesi zor olan ağaçlar veya bitkiler için geçerli olan köklendirme yöntemidir.  Havai köklendirme yöntemini kısaca bitkinizin dalının üst kısmına giden besini engelleyerek dalın o kısmından yeni köklerin oluşmasına teşvik etmek olarak tanımlayabiliriz.

Havai Daldan Köklendirme Ne Zaman Yapılmalıdır?

Havai köklendirme yöntemi bahar aylarının başlangıcından itibaren bitkilerin ve ağaçların yeniden uyanıp hareketlendiği dönem en doğru uygulama zamanı olacaktır.  Bahar aylarında tüm canlılarda olduğu gibi bitkileriniz ve ağaçlarınız tüm gücüyle gelişme eğiliminde olacağı için bu zamanda önü kesilen bitkiniz hızlı bir şekilde köklenmeye yönelecektir.

Havai Daldan Köklendirme Nasıl Yapılmalıdır?

Bu teknikte köklendirmek istediğiniz bitkinizin veya ağacınızın daha genç olan dalında bir keskin steril maket bıçağını alarak orta tarafından iki üç parmak genişliğinde dış kabuğunu soymanız gerekmektedir. Daha sonra kabuğunu soyduğunuz bölgeye bir plastik bardak veya yarım litrelik su şişesi geçirerek içini nem tutan tohum köklendirmek için satılan kaliteli topraklardan doldurup dış taraftan hava almayacak şekilde streçle veya uygun bir malzemeyle sıkıca bağlamanız gerekmektedir. 

Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra yapmanız gereken ara ara bitkinizin dalına bağladığınız toprağı dışardan açmadan kontrol edip köklenmesini takip etmek olacaktır. Bitkinizin köklenme sürecinde dalına bağladığınız toprağının nemi azalmışsa bir şırınga yardımıyla içine az miktarda su ilave edebilirsiniz. 

Bu yöntemde en önemli konulardan birisi dalına bağladığınız toprağın hava ve ışık kesinlikle almamasıdır. Bitkinizin dalında köklenme oluşumu tamamlandıktan sonra köklenen kısmın hemen altında dalı keserek yeni yerine alabilirsiniz.

Post a Comment

Previous Post Next Post