Yumurta Kabuğunun Bitkilere Faydası Nedir? Nasıl Kullanılır?

Yumurta Kabuğunun Bitkilere Faydası Nedir? Nasıl Kullanılır?

Yumurta Kabuğunun Özellikleri

Yumurta kabuğunun içeriğinde yüksek miktarda kalsiyum ve mineral içeriği bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde yumurta kabuğu bitkilere çok önemli bir besin kaynağı haline gelmektedir ve bitkilerinizin toprağı içinde harika bir toprak düzenleyicidir. Şimdi sırasıyla yumurta kabuğunun bitkilere ve topraklarına faydalarını yazalım.

Yumurta Kabuğu Kalsiyum ve Mineral Deposudur

Bitki besleyen bir çok kişi yumurta kabuğunun bitkilere faydası olduğunu bilirler. Peki neden yumurta kabuğu kullanıyorlar. Sebebi yumurta kabuğunda bulunan kalsiyumun en büyük etkisi bitkilerde hücre çoğalmasına faydalı olmasıdır. Diyelim ki uygun olan bitki besinlerinden bitkilerinize veriyorsunuz ancak bitkilerinizde istediğiniz ve ilk aldığınız günlerdeki gibi canlılık olmuyor. Bunun sebebi yumurtanın kabuğunda buluna kalsiyum ve minerallerin bitki besinlerinin bir çoğunun içeriğinde bulunmamasıdır. 

Yumurta kabuğu verilmeyen bitkilerde kalsiyum ve mineral eksikliği sebebiyle çürümeler ve gelişiminde azalmalar olabilir. Bitkilerinizin toprağına bahar aylarında veya ilk ektiğiniz zamanlarda toprağına katacağınız bir miktar yumurta kabuğu gelişimlerine ve çiçeklenmelerine çok faydalı olacaktır.  

Yumurta kabuklarını ufalayarak küçük hale getirip toprağına bir miktar karıştırabilirsiniz. Bu şekilde ıslandıkça çözünmesi kolaylaşacaktır. Yumurtanın kabuklarını vermeden önce temiz şekilde yıkayın ve fırında 100 derecelik sıcaklıkta kurumalarını bekleyin. Bu şekilde hem dezenfekten etmiş olursunuz hem de yumurta kabuklarınız temizlenmiş olur. 

Yumurtayı bazı kişiler tam olarak topraklarına koyuyorlar bunu asla tavsiye etmiyoruz çünkü her sulamada inanılmaz kötü bir koku oluşturacaktır. Diğer bir yöntem ise yumurtaların kaynatıldığı suyu dökmeden soğumasını bekleyerek belli zaman ve aralıklarla bitkilere sıvı gübre şeklinde verilmesidir. Unutmadan belirtelim ki her şeyin fazlası zararlıdır bu yumurta kabuğunun fazla miktarda bitkilerinize verilmesi içinde geçerlidir. 

Yumurta Kabuğu Bitkilerde Muhteşem Bir Toprak Düzenleyicisidir

Yukarda yazdığımız şekilde bitkilerinize vereceğiniz yumurta kabuğu bitkileriniz kadar toprağında da çok güzel işler başarmaktadır. Yumurta kabuğu bitkilerdeki asidik düzeyi artmış olan toprakların pH seviyesini yükselterek toprağın yapısını dengeli hale getirecektir.

Yumurta kabuğunda kendine has bizim alamadığımız kokusu böcek ve haşerelerin çok rahatsız olduğu kokulardandır. Bu nedenden dolayı toprağınızın üst kısmına serpeceğiniz iri taneli yumurta kabukları bitkinizi böcek ve haşerelerden koruyacaktır.

Post a Comment

Previous Post Next Post