Yaprak Güzeli Kolyoz Çiçeği Bakımı ve İstekleri Nelerdir?

Yaprak Güzeli Kolyoz Çiçeği Bakımı ve İstekleri Nelerdir?

Yaprak Güzeli Kolyoz Çiçeği Özellikleri

Ev ve ofislerimizde en çok görmeye alışkın olduğumuz yaprak güzelinin göz alıcı yapraklarının olması ve yaprak şekillerinin farklılığı onun en çok tercih edilme sebebidir. Yaprak rengi ve yaprak şekli olarak çok farklı renk çeşitleri bulunmaktadır. Halk arasında yaprak güzeli olarak bilinen çiçeğimizin diğer ismi kolyoz çiçeğidir. Yaprak güzeli tür olarak 1000'den fazla çeşidi bünyesinde barındırmaktadır. Yaprak güzelinin ana vatanı Asya ve Afrika kıtasıdır. Yaşam şartları olarak esintili ve rüzgarlı ortamları asla sevmezler. Sıcaklık olarak serin ortamları severler. Bulunduğu ortam 1 derecenin altından ve 30 derecenin üstünde olmamalıdır. Hızlı gelişen ve bakımı zahmetsiz olan bitkilerdendir. Yaprak güzeli belli büyüklüğe geldikten sonra çiçek açmak isteyecektir. Çiçek açmasına izin vermeyin çünkü çiçeklerini açtıktan sonra tohum oluşturup kendisi cansız ve küçük kalacaktır. Tohum ihtiyacınız olursa bir dalından tohum oluşturmasına izin verebilirsiniz.

Yaprak Güzeli Kolyoz Çiçeğinin İhtiyaçları Nelerdir?

1- Saksı Seçimi (İstediğiniz boyutta olabilir)

Yaprak güzeli bulunduğu saksının boyutuna göre gelişim gösteren bitki türlerindendir. Saksısına sığmadığını düşündüğünüz zamanlarda bir büyük boy saksıya aktarabilirsiniz. Saksı değişimini ilk bahar aylarında yapmanız daha uygun olacaktır.

2- Toprak Seçimi (Humuslu doğal toprak olmalıdır)

Kolyoz çiçeğinin en sevdiği toprak humuslu doğal topraklardır. Toprak seçmez her tür toprakta yetişebilir ancak sevdiği toprak içinde büyütülürse yaprakları çok gösterişli ve iri olacaktır. Sevdiği toprağı çiçekli bitkiler için satılan humuslu topraklardan alarak temin edebilirsiniz. Suyu iyi geçiren drenajı yüksek toprak olması gerekmektedir. 

3- Işık Seçimi (Aydınlık ortamları sever bitkilerdendir)

Yapraklarının renklerinin ortaya çıkması için direk güneş ışığı almadığı gün batımında veya gün doğumunda yakıcı olmayan iki üç saatlik güneş ışığı alması ve diğer zamanlarda aydınlık konumda olması yaprak güzelinin çok güzel serpilip büyüyerek yapraklarının güzel olmasını sağlayacaktır. Güneş ışığı görmediği alanlarda büyütüldüğünde kolyoz çiçeğinin yaprakları yeşil renk alacaktır. 

4-  Sulama (Bulunduğu yere göre değişiklik gösterir)

Kolyoz çiçeği sulama konusunda hassas olan bitkilerden değildir. Bulunduğu ortamın sıcaklığı ve aldığı güneş ışığı miktarına göre sulanmaya ihtiyaç duyacaktır. Parmağınızla kontrol ettiğinizde toprağının üst tarafında kuruma oluşmuşsa su vermenizin zamanı gelmiş demektir. Gölge ortamlarda aşırı sulama yapılmasından ve toprağının çok ıslak kalması kök çürümelerine sebep olacaktır. Kolyoz çiçeğinizin yapraklarının iri ve renklerinin daha belirgin olup gelişiminin güzel olması için hazır satılan çiçekli bitkilere uygun sıvı besinlerden kullanabilirsiniz.

5-  Çoğaltılması (Çelik yöntemi ve tohumla çoğaltılabilir)

Bahar aylarının başlarında yeni filizlenen dallarından temiz keskin bir makas veya bıçakla keserek suda bekletip köklendirerek yeni saksılara ekebilirsiniz veya direk toprağa da dikebilirsiniz. Köklenmesi ve tutması kolay olan bitkilerdendir. Özel bir bakıma ihtiyaç duymazlar. Kolyoz çiçeği tohumları hızlı köklenip büyüyen türlerden olduğundan tohum ekerek sera yöntemiyle de çoğaltılabilir. Yaprak rengi ve şekli olarak farklı türlerden beslemek istiyorsanız tohum yöntemiyle de çoğaltma işlemi yapabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için serin ve ışık alan ortam gereklidir. Tohumları 10 gün içinde çimlenmeye başlayacaktır. Tohumları çok sık olarak ekmemelisiniz çünkü bitkinizin gelişimini azaltacaktır.

6- Hastalıkları (Yaprak bitleri ve tırtıllara dikkat)

Kolyoz çiçeğinin diğer bir çok bitkideki  gibi yaprak bitleri ve tırtıllar baş düşmanlarıdır. Bu iki hastalıktan dikkatle bitkinizi korumanız gerekmektedir. Bulunduğu ortama göre vereceğiniz aşırı su sebebiyle toprağının olması gerekenden daha fazla ıslak kalması kök çürümesine sebep olabilir.


Post a Comment

Previous Post Next Post