Begonya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Begonya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Begonya Çiçeği Özellikleri ve Çeşitleri

Dünyanın bir çok bölgesinde tropikal alanlarda yaşayan Begonya çiçeğinin 300'den fazla türü bulunmaktadır. Anavatanı olarak Güney Amerika, Günay Afrika ve Asya olarak kaynaklara geçmiş bulunmaktadır. Begonyaları sadece çiçekleri için değil yapraklarının şekilleri ve yapraklarında bulunan desenleri yüzünden büyütüp besleyen çiçek severler de bulunmaktadır. Begonya bitkisinin resimde de olduğu gibi sarı, beyaz, kırmızı, turuncu gibi bir çok rengi mevcuttur. İlk bahardan son bahar aylarının sonlarına kadar çiçeklenmeye devam ederler. 

Begonyalar ılıman ortamları severler. Bu sebeple yaşayacakları ortamın ısı olarak 15 derece ile 30 derece aralığında olması gerekmektedir. Esintiden hoşlanmazlar bu sebeple begonyalarınızı rüzgardan korumanız gerekmektedir. Begonyalar Yumrulu Begonya, Yaprak Begonya, Ağaç Begonya, Çiçekli Begonya gibi çeşitlere ayrılmıştır. Bunun sebebi hem bakım hem pazarlama hem de bitki severlere seçim yaparken kolaylık olması yönündedir. Biz bu yazımızda sizlere çiçekli begonyalar hakkında bilgi vermek istiyoruz. 

Begonya Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

1-Saksı Seçimi (Çok büyük saksıları sevmezler)

Begonya çiçeğinizi beslerken sağlıklı gelişip bol çiçekli olmasını istiyorsanız saksı olarak çok büyük saksı seçmenize gerek yoktur. İlk olarak çiçeğinizi aldıktan en az iki yıl sonra saksı değişimi yapabilirsiniz. Saksı değişimi yaparken bulunduğu saksıda bir boy büyük saksı ile değişim yapmanız begonyanızı mutlu edecektir. Büyük saksılara ihtiyaç duymamasının sebebine gelirsek begonyalar kök yapısı olarak ufak kök yapısına sahiptirler.

2- Toprak Seçimi (Geçirgen ve humuslu toprak severler)

Mineral ve besin miktarı yüksek olan toprakları severler. Bu sebeple bitkinizi dikmek için toprak seçimi yaparken çiçekli bitkileri için satılan humuslu hazır topraklardan tercih edebilirsiniz. Aldığınız toprağa 3/1 oranında dere kumu koyarak begonyanıza en uygun toprak yapısını oluşturmuş olursunuz. Begonyalar gevşek geçirgen toprakları severler.

3- Işık Seçimi (Aydınlık ortam seçmelisiniz)

Sabah gün doğumunda ve akşam gün batımındaki yakıcı olmayan güneş ışığını çok seven bitki türlerindendir. Bu zaman dışında bulunduğu konumda bol ışık alması gerekmektedir. Begonya yaprakları ışığın yönüne doğru eğilim göstereceğinden bir kaç günde bir saksını yönünü değiştirmeniz görüntü olarak begonyanızın daha güzel görünmesini sağlayacaktır. 

4- Sulama (Sulanmayı seven bitkilerdir)

Begonyalar suyu seven bitkilerdir. Toprağının nemli olacak şekilde sulanması çiçeğinizi mutlu edecektir. Bunu anlamanızın en kolay yolu ise parmağınızla toprağını kontrol ettiğinizde üst tarafının nemini kaybetmiş ve hafifçe üst tarafında iki santim kadar  kurumaya başlamış olmasıdır. Tüm bitki saksılarında olduğu gibi begonya saksının da alt tarafında fazla suyun atılmasını sağlaya drenaj deliklerinin olması gerekmektedir. Sıcak zamanlarda daha çok suya ihtiyaç duyacaktır. Bitkinizin sağlıklı ve çok çiçekli olması için çiçekli bitkiler için satılan uygun sıvı besinlerden kullanabilirsiniz.

5- Çoğaltılması (Çoğaltılması kolay olan bitkilerdendir)

Begonyanızı çoğaltmak istiyorsanız kış bitiminden hemen sonra ilk bahar aylarının başlangıcında yapraklarından bir kaç tane alarak sera yöntemi ile direk toprağa dikerek yeni begonyalar elde etmeniz mümkün olacaktır. Diğer yöntem çelik yöntemi ile çoğaltma şeklindedir. Çelik yöntemi ile çoğaltmak istiyorsanız ilk bahar aylarına begonyanızdan alacağınız taze dalları yeni saksılara alarak yeni begonyalar elde edebilirsiniz. Kök ayırma yöntemi şeklinde çoğaltmak istiyorsanız toprak değişimi zamanına ayırdığınız yeni kökleri yeni bir saksıya dikerek ve toprağını nemli tutarak aydınlık bir yerde beslemeye devam ederek begonyalarınızı çoğaltabilirsiniz. Begonyalar tüm bitkilerde olduğu gibi tohum şeklinde de çoğaltılabilir ancak tohum yöntemi çok tercih edilmemektedir. 

6-Hastalıkları (Hastalıklara karışı hassastırlar)

Begonyalar küllenme, yaprak lekesi, mantar gibi hastalıklarla beraber kırmızı örümcek, tırtıl ve diğer böcek türlerinin musallat olacağı bitki türleri arasında yer almaktadırlar. Bu sebeple hastalıklara karışı dikkat etmeniz gerekmektedir. Hastalık olmamış olsa bile 1 litre suya 2 çorba kaşığı arap sabunu koyup karıştırarak bir ayda bir yapraklarına dallarına bir spreyle fısfıs yapmanız begonyanızı bir çok hastalıktan koruyacaktır.

Post a Comment

Previous Post Next Post