Japon Gülü Hibiscus Bakımı Nasıl Yapılır? İstekleri Nelerdir

Japon Gülü Hibiscus Bakımı Nasıl Yapılır? İstekleri Nelerdir

Japon Gülü Hibiscus Özellikleri 

Japon gülü veya Çin gülü olarak bilinen çalı türü bitkinin Latince ismi Chinise Rose'dur. Malezya'nın milli çiçeğidir. Halk arasında ismi Japon gülü veya hibiscus olarak anılmaktadır. Saksıda ve iklimi müsait olan bölgelerde bahçelerde çok kolaylıkla beslenebilen bitkilerdendir. 

Japon gülü çiçeğinin uzun saplı büyük yapıda düz ve katmerli, farklı renlerde göz alıcı çiçekleri vardır. Japon güllerini düzenli olarak ilk bahar aylarında budamanız onun daha çok çiçeklenmesini ve daha güzel bir görüntüye sahip olmasını sağlayacaktır. Yaprakları koyu yeşil ve parlak yapıya sahiptir. Büyük bir saksıya bir kaç farklı renkte Japon gülü ekerek güzel bir görüntü oluşturabilirsiniz. 

Japon gülü bitkisinde çiçek rengi olarak en çok rastlananı kırmızı olanındır ancak sarı, mor, beyaz, pembe, turuncu renklerde çiçeği olanlar da mevcuttur.Japon güllerinin son yıllarda bodur olarak çeşitleri geliştirilmiş olsa da normalde 2 metre ile 4 metreye kadar büyüyebilirler. Yeterli ışık ve güneş aldığı müddetçe yıl boyunca çiçeklenmeye devam eden bitki türlerindendir. Anavatanı Güney Doğu Asya'dır. Japon gülleri sıcaklık olarak -5 derecenin altında bulundurulmamalıdır.

Japon Gülü Hibiscus Bakımı Nasıl Yapılır?

1- Saksı Seçimi (Saksısı boyutuna göre ayarlanmalı)

Japon gülleri yapısı itibariyle gelişebilen çalı türünde bitkiler olduğu için ilk zamanlar orta boy saksılar kullanırken daha sonraki zamanlarda büyük boy saksılara almanız onların yaşam şartları için daha uygun olacaktır. Saksı değişimini ilk bahar aylarında yapmanız gerekmektedir. Saksının mutlaka drenaj delikleri olması gerekmektedir.

2- Toprak Seçimi (Humuslu toprakları sever)

Japon gülleri için uygun olan toprak yapısı organik açıdan zengin olan hazır satılan bahçe bitkilerine uygun humuslu toprak olmalıdır. Her yıl ilk bahar aylarında saksısının üst kısmında on beş santim kadar eski toprağında alıp üstüne yeni humuslu toprak ekleminiz bitkinizi mutlu edecektir.

3- Işık Seçimi (Bol aydınlık alanları severler)

Bol aydınlık ortamları severler. Gölgede bırakıldığı zamanlar çiçeklerini açmaz veya açsa da az miktarda açarlar. Güneş ışığını gün doğumunda ve gün batımında almaları çok hoşların gider. Evde saksılarda bakacaksanız en ideal konum cam kenarı olacaktır.

4-  Sulama (Kararlı sulamayı severler)

İhtiyaç duyduğu müddetçe sulama yapıldığı zaman bol çiçekli ve daha sağlıklı yaprakları olacaktır. Bulunduğu bölge ve iklim şartlarına göre sulama sıklığı farklılık gösterebilir.  Bitkinizin en uygun sulama zamanını anlamanız için toprağının bir iki parmak olacak şekilde üst kısmını kontrol ettiğinizde kuruma olmuşsa yeni sulama işlemini yapabilirsiniz. Japon güllerinizin bol çiçekli ve sağlıklı olmasını istiyorsanız çiçekli bitkiler için hazır satılan sıvı besinlerden kullanabilirsiniz. 

5- Çoğaltılması (Çelik yöntemi veya havai köklendirme)

Japon güllerini budama zamanlarında kesmiş olduğunuz taze dallarını alarak suda köklenene kadar bekleterek çoğaltmanız mümkündür. tohum yoluyla çoğaltabilirsiniz ancak farklı renk ve türde Japon gülü beslemek istiyorsanız bu yöntemi tercih etmenizi tavsiye ederiz. Son olarak diğer bir çoğaltma yöntemi havai daldan çoğaltma yöntemidir.  Bu yöntemle bitkinizi çoğaltmak istiyorsanız aşağıdaki linkimizden okuyarak öğrenebilirsiniz.


6- Budama (Dinlenme döneminden sonra olmalıdır)

Japon gülü yıl boyunca uygun şartlarda çiçeklenen bitki türlerinden olduğu için budama yapıldığında daha güzel sürgünler ve daha bol çiçekler verecektir. Kış aylarının sonunda bir aylık bir dinlenme sürecine girerler. Budama için en uygun dönem bu dinleme sürecinde olduğu zamandır. Bitkinizi budarken istediğiniz forma göre budamanız mümkündür. Budarken tüm dallarından uygun olacak şekilde budama yapmanız gerekmektedir.  Şekilsiz veya zayıf kalarak görüntü bozukluğuna sebep olan dallarını her mevsim budamanız mümkündür.

7- Hastalıkları (Kolay hastalan bitkilerden değildirler)

Japon güllerinde hastalık olmasa bile en çok rastlanan sıkıntılardan birisi tomurcuklarının dökülmesidir. Eğer bitkiniz tomurcuklarını açamadan döküyorsa toprağındaki besin miktarı eksiktir veya yeterli miktarda ışık alamıyordur. Bitkinizde yaşayabileceğiniz diğer bir sıkıntı ise kök çürümesidir. Bunun sebebi ise çok aşırı sulama yapılıp toprağının aşırı ıslak kalmasıdır. Bazen nadirde olsa bitkinize kırmız örümcekler musallat olabilir. Bu durumlarda uygun ilaçlar temin ederek bitkinizi tedavi edebilirsiniz.

Post a Comment

Previous Post Next Post