Fil Kulağı Çiçeği Melek Kanadı Çiçeği Bakımı

Fil Kulağı Çiçeği Melek Kanadı Çiçeği Bakımı

Fil Kulağı Çiçeği Melek Kanadı Çiçeği Özellikleri

Fil kulağı çiçeği denildiğinde insanı güldürebilen ancak Melek kanadı çiçeği denildiğinde ise hoş güzel duygular hissettiren bir salon bitkisini sizlere anlatacağız. Yapraklarının yapısı sebebiyle halk arasında Fil kulağı çiçeği veya Melek kanadı çiçeği olarak anılan bitkimizin diğer ismi ise Alocasia Polly'dir. 

Havadar ortamları seven çiçeğimiz bir o kadar nemli ortamları sevmektedir. Bulunduğu ortamın nem miktarı az ise fıs fıs yardımıyla haftada iki kez yapraklarını nemlendirebilirsiniz. Bu işlemi sabah erken saatlerde yapmanız daha iyi olacaktır.

Anavatanı olarak yaşadığı bölgeler Güney ve Orta Amerika'nın tropikal iklim ormanlarıdır. Areceae familyasının Colocasieae grubunda yer alan alt yumrulu ve rizomlu bitkilerdendir. 

Fil kulağı çiçeği bakımı güzel yapıldığında yaprakları çok güzel gelişim gösterip büyük yapraklarıyla görsel şölen oluşturacaktır. Tropikal ormanlarda yaşayan bitkimizin ideal ısı aralığı 15 ile 25 derecedir ve bu sıcaklıktaki ortamlarda bulunmayı sever. Bitkinizin çok sıcak havalarda nem alabilmesi için su kabına su doldurarak ve  içinde çakıl taşları yerleştirerek bitkinizi üstüne bırakabilirsiniz.

Fil Kulağı Çiçeği Melek Kanadı Çiçeği Bakımı

Fil Kulağı Çiçeği Melek Kanadı Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

1- Fil Kulağı Çiçeği Saksı Seçimi

Fil kulağı çiçeği gelişimine göre saksı değişimine ihtiyaç duyar. Normal şartlarda iki yılda bir bitkinizin bulunduğu saksıyı bir boy büyük saksıyla değiştirebilirsiniz. Saksı değişimi yapmadığınız yıl içinde özellikle bahar aylarında saksısının üst kısmından bir miktar toprağından alarak yerine yeni toprak ekleyerek bitkinize gerekli bakımı yapmış olursunuz.

2- Fil Kulağı Çiçeği Toprak Değişimi

Toprak değişimi yaparken bitkiniz için en uygun toprağı hazırlamak için salon bitkilerine uygun satılan zengin içerikli, humuslu, havadar ve nem tutabilen topraklardan almanız ve bu toprağa 3/1 oranında perlit veya ponza taşı karıştırmanız gerekmektedir. Bu şartlarda hazırlamış olduğunuz toprakta Melek kanadı çiçeği güzel gelişim gösterecektir.

3- Fil Kulağı Çiçeği Işık Seçimi

Bitkinizi direk güneş ışığına kesinlikle bırakmayın çünkü güneş ışığı yapraklarının yanmasına ve soluklaşmasına sebep olacaktır. En sevdiği ışık aydınlık olan ortamda sabah veya akşam perde arkasından gelen bir iki saatlik güneş ışığı alacak şekilde olmalıdır. 

4- Fil Kulağı Çiçeği Sulama

Tüm bitkilerde olduğu gibi Melek kanadı çiçeğinin toprağını parmağınızla kontrol ettiğinizde toprağının üst tarafı nemini kaybetmişse alt deliklerden suyu çıkacak şekilde bol şekilde sulama yapmalısınız. Tabağında biriken suyu dökmeniz bitkinizin toprağının havasız kalmasını ve köklerinin çürümesini engelleyecektir. Bitkinize hazır satılan salon bitkilerine uygun sıvı bitki besinlerinden alarak kullanabilirsiniz veya kendi imkanlarınızla Bitki Besinleri sayfamıza bakarak kendi bitki besininizi yapıp verebilirsiniz.

5- Fil Kulağı Çiçeği Çoğaltma ve Budama

Fil kulağı çiçeği genel olarak kök ayırma yöntemiyle çoğaltılır. Bahar aylarında toprak değişimi zamanlarında yavru olarak dipten gelen yeni yaprakları anaç bitkiden ayırarak yeni çiçekler elde edebilirisiniz. Yaprak köklendirme yöntemiyle Melek kanadı çiçeği çoğaltılamamaktadır. Budama işlemini sadece sararan yapraklarını dipten keserek uygulayabilirsiniz. Kestiğiniz yerlerin hava almaması için bal mumu veya normal mum kullanabilirsiniz.

6- Fil Kulağı Çiçeği Hastalıkları

Melek  kanadı çiçeğiniz fazla güneş ışığında kalmadıkça ve toprağı havasız ve aşırı ıslak olmadığı müddetçe kolay kolay hastalık sıkıntısı yaşamaz. Bazı zamanlar bit ve kırmızı örümceklerin istilasına uğrayabilir. Bu durumlarda uygun ilaçlardan alarak bitkinize uygulayabilirsiniz veya Arap Sabunu kullanarak bitkilerinizi hastalıklardan koruyabilirsiniz.

Post a Comment

Previous Post Next Post