Tül Kuşkonmaz Çiçeği Bakımı Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir?

Tül Kuşkonmaz Çiçeği Bakımı Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir

Tül Kuşkonmaz Çiçeği Özellikleri

Kuşkonmaz çiçeği yaşam olarak Batı ve Güney Afrika bölgelerinde yetişen dallarında iğne uçları bulunan ancak yaprakları tül gibi narin ve yumuşak yapıda olan Latince ismi ise Asparagus olan harika bir dekor bitkisidir.

Kuşkonmaz çiçeği sıcaklık olarak normalde kurak iklimlerde yaşamasına rağmen nemli ve sıcak olan iklimlerde çok daha hızlı gelişebilmektedir. Bu sebeple istilacı bitki olarak da isimlendirilmektedir. 

Doğada nemli ormanlarda yaşayan kuşkonmaz bitkisi sarmaşık yapıda yükselerek ve bulunduğu çevredeki dallara veya duvarlara tutunarak tırmanıp büyümektedirler. Ev ortamında bakılan kuşkonmaz 5 ile 7 metre boya kadar büyüyebilmektedirler. Evde veya kapalı ortamda bakılan bitki için saksısına destek çubuğu veya bulunduğu yerde tutunabileceği ipler yapılmalıdır ki güzel bir formda büyüyebilsin.

Kuşkonmaz Kaç Derece Soğuğa Dayanır?

Kuşkonmaz çiçeği normal şartlarda sıcaklık olarak 5 derecenin altında durmamalıdır. Kuşkonmaz bitkisinin en ideal şekilde yaşayabileceği ısı aralığı 10-35 derece aralığıdır.

Tül Kuşkonmaz Çiçeği Bakımı Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir

Tül Kuşkonmaz Çiçeği Bakımı Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir?

Kuşkonmaz çiçeği dayanıklı ve bakımı kolay olan bitkilerdendir. Kuşkonmaz çiçeklerini tomurcuk yapıda çan şeklide açarlar ve güzel bir görüntü sergilerler. Sonraki zamanlarda çiçeklerinin bir kısmı meyveye dönüşür.

1- Kuşkonmaz Çiçeği Saksısı Nasıl Olmalı?

İlk aldığınız zamanlarda yerine alışıp bir zaman daha dallarının gelişmesini bekleyebilirsiniz. Daha sonraki yıllarda orta boy bir saksıda 4-5 yıl rahatlıkla yaşayabilirler. Kök yapısı olarak kuşkonmaz bitkisi saksısını fazla doldurmayan bitkilerdendir.

2- Kuşkonmaz Hangi Toprağı Sever?

Genel olarak toprak yapısı gevşek süzek ve havadar yapıda olmalıdır. Bu şartlara uygun toprağı hazırlayabilmeniz için ise hazır satılan torf topraklara 3/1 oranında ponza taşı karıştırmanız yeterli olacaktır.

3- Kuşkonmaz Gölgede Yetişir mi? Güneş Sever mi?

Mevsimsel olarak güneş almalıdır ancak bu güneş ışıkları yakıcı olmayan gün batımında ve gün doğumunda oluşan bir iki saatlik ışıklar olmalıdır. Kış aylarının başlangıcından Kasımdan bahar aylarına yani Nisan-mayıs aylarına kadar güneş almalıdır. Yaz aylarındaki sıcak havalarda aydınlık alan pencere önü veya ortamlarda güzel gelişim gösterecektir.

4- Kuşkonmaz Bitkisi Nasıl Sulanır?

Sulanması konusunda bitkinizin toprağını parmağınızla kontrol ettiğinizde 3cm derinliğe kadar kurumuş ve nemini kaybetmişse sulama işlemini yapabilirsiniz.  Kuşkonmaz bitkisi besin açısından çok hassas değildir. Ayda bir vereceğiniz sıvı bitki besinleri ile çok iyi gelişim gösterecektir. 

5- Kuşkonmaz Çiçeği Yaprakları Neden Sararır?

Bitkinizin yaprakları sararıyorsa bunun bir kaç sebebi vardır. Olması gerekenden çok fazla güneş ışığına maruz bırakılmıştır. Böyle bir durum yok ise toprağı olması gerekenden çok fazla ıslak veya nemli bırakılıyordur. Bunlar dışında diğer bir sebep ise bulunduğu ortam aşırı nemsiz kuru ve esintisiz bir alandır.  Bu saydıklarımıza dikkat ettiğiniz sürece kolay kolay yaprakları sararmayacaktır.

6- Kuşkonmaz Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Kuşkonmaz çiçeği tohumla ve kökten ayırma yöntemiyle çoğaltılabilirler. Tohumla çoğaltma yönteminde genelde bir çok kişinin kendisine sorduğu kuşkonmaz tohumu kaç günde çimlenir sorusudur. Tohumların çimlenmesi 20-30 derecelik ısı aralığında ortalama 15 ile 30 gün içinde gerçekleşir.

Kökten ayırma yöntemiyle çoğaltılması için ise bahar aylarında alttan verdiği yeni sürgünlerden köklerine çok zarar vermeden ayırarak yeni saksılara alarak büyütmeye devam edilmesidir ki kuşkonmaz çiçeğini çoğaltma yönünden daha kolay olan yöntem de budur.

7- Kuşkonmaz Çiçeği Hastalıkları

Kuşkonmaz bitkisi hastalık yönünden yaprak sararması dışında kolay kolay size sıkıntı yaşatacak bitkilerden değildir. Yaprak sararma sebeplerini yukarıda yazımızda bahsetmiştik.

Post a Comment

Previous Post Next Post