Gelin Tacı Çiçeği Özellikleri Vangelya (Weigela Florida)
Gelin tacı çiçeği Doğu Asya kökenli çalı türünde bitki olmasına rağmen Çin, Kore, Japonya ve Mançurya'da da yetiştirilmektedir. Bitki hanımeli ailesinde yer almaktadır. Halk arasında ismi gelin tacıyken diğer isimleri Vangelya ve Weigela Florida'dır.
Vangelya çiçeklerini ilk bahardan son bahar aylarının sonlarına kadar açmaya devam eder. Tür ve çeşitlerine bağlı olarak koyu pembeden açık pembe ve beyaz olmak üzere nadir olarak sarı çiçek açan türleri bulunmaktadır.
Çiçeklerini çok gür şekilde açarak görsel şölen yaşatırlar. Çiçek yapısı çan şeklindedir. Yaprakları ise yapı olarak elips şeklinde olup üst kısımlar parlak alt kısımları ise tüylüdür.
Gelin tacı çiçeği kış aylarında yapraklarını döken türdeki bitkilerdendir. Dalları odunsu yapıdadır. İlk bahar aylarından hemen önce ince ve zayıf dallarını keserek yapacağınız hafif budama daha güzel çiçeklenmeleri sağlayacaktır.
Hava sıcaklığı olarak Weigela Florida -20 dereceler kadar dayanabilir. Bu sebeple kış memleketlerinde balkon ve bahçelerde bakılması uygundur. Vangelya çiçeği 1.5 metre boya kadar gelişebilmektedir.
Gelin tacı çiçeği genel olarak bahçe kapı girişlerine, yol kenarlarına, havuz kenarlarına ve toplu olarak park ve bahçelere dikilebilmektedirler. Tabi ki açık balkon ve teraslarda güzel görüntü oluşturacaklardır.
Gelin Tacı Çiçeği Bakımı Vangelya (Weigela Florida) Nasıl Yapılır ?
1- Gelin Tacı Çiçeği Saksısı
Bitkinize bahçede değil de saksıda bakmayı düşünüyorsanız ilk aldığınız saksısını Vangelya kök olarak tam doldurduktan sonra iki büyük boy saksıya alarak bu şekilde bakmaya devam edebilirsiniz. Daha sonraki yıllarda saksı değişime gerek yoktur. Ortalama büyüklükte ki bir saksı bitkiniz için yeterli olacaktır. Saksı altında drenaj deliklerinin olması önemlidir.
2- Gelin Tacı Çiçeği Toprağı
Vangelya toprak olarak çok seçici bitkilerden değildir ancak saksıda bakılmak isteniyorsa toprağının süzek olması ve bol humuslu organik yapıda olması daha iyi olacaktır. Vangelya çiçeğine en uygun toprağı hazırlamak için hazır satılan çiçekli bitkilere özel humuslu topraklardan alarak içerisine 3/1 oranında ponza taşı karıştırmanız yeterli olacaktır. Toprak ph aralığı 6-8 olmalıdır.
3- Geli Tacı Çiçeği Nasıl Işık Sever?
Bahçede olsun evde veya kapalı ortamda saksıda olsun fark etmez eğer ki bol çiçekli olmasını istiyorsanız kesinlikle güneş ışığı alması gerekmektedir. Bol aydınlık olan alanlarda da çiçeklenir ama çok fazla çiçeği olmaz. Peki nasıl olmalı ışıklandırması, yapmanız gereken bitkinizi konumlandıracağınız alan sabah gün doğumunda ve akşam gün batımında yakıcı olmayan güneş ışığını alıp diğer vakitler gölgede aydınlık bir mekanda bakılmalıdır.
4- Gelin Çiçeği Sulaması
Çalı türü bitki olduğu için ve kış aylarında yapraklarını döküp dinleniyor olmasından dolayı kışın ayda bir defa toprağını nemlenecek kadar sulamanız yeterlidir. Bitkiniz balkon veya terasla soğuk alanda ise hiç su vermeyin çünkü vereceğiniz su köklenin donmasına sebep olabilir. İlk bahar aylarında bitkiniz hareketlendiği zamanlarda toprağını parmağınız ile kontrol ettiğinizde 2-3 cm derinliğe kadar toprak nemini kaybetmiş ise sulama işlemi yapabilirsiniz. İlkbahar ve yaz aylarında bol suya ihtiyaç duyan bitkilerdendir.
Bitkinize hazır satılan çiçekli bitlere özel satılan sıvı bitki besinlerinden alıp kullanmanız çok daha fazla çiçek açmasını sağlayacaktır. Bulunduğunuz bölgede veya şartlarda bu imkan yoksa ise kendi imkanlarınızla Bitki Besinleri sayfamıza bakarak hazırlayacağınız bitki besinlerinden verebilirsiniz.
5- Gelin Tacı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Gelin tacı çiçeği çoğaltılması tohum yoluyla ve çelik alma yöntemiyle yapılabilir. En kolay çoğaltma şekli çelik yöntemidir. Yaz aylarında dalları yeşil haldeyken yeni çıkan ince ve yumuşak yapıdaki dallarından 15-20 cm boylarda keserek suda köklenmelerini bekleyerek, köklenen yeni çelikleri toprağa dikmeniz ve normal bakımına devam etmeniz yeterli olacaktır.
6- Gelin Tacı Çiçeği Hastalıkları Nelerdir?
Weigela Florida genel olarak kolay hastalana bitkilerden değildir ancak çok nemsiz ve hiç esinti olmayan ortamlarda yaprak bitleri veya kırmızı örümcek türlerinin istilasına uğrayabilirler. Böyle zamanlarda ziraatçılardan uygun ilaçlar temin ederek bu hastalılardan bitkinizi kurtarabilirsiniz veya böyle zamanlarda ilaç temin edemiyorsanız Arap Sabunu kullanarak bitkinizi hastalıklardan kurtarabilirsiniz.