Şeker Begonyası Bakımı ve Çoğaltma (Begonia x Semperflorens)

Şeker Begonyası Bakımı ve Çoğaltma (Begonia Semperflorens)

Şeker Begonyası Yediveren Begonya Özellikleri Nelerdir?

Şeker begonyası bakımı en kolay olan begonya türlerindendir. Anavatanı Brezilya kökenlidir. Yıl boyu devamlı çiçeklenebildikleri için halk arasında yediveren begonyası ismiyle de bilinmektedir. Diğer bilinen isimleri ise Ateş ve Küçük hanım begonyasıdır. Bilimsel adı Begonia x Semperflorens'dır. Bilimsel adındaki işaretten anlaşılacağı üzere Brezilya kökenli farklı çeşitlerden elde edilen bir melez türdür.

Şeker begonyası otsu yapıda yetişen dalları odunsu yapıya gelmeden 20-30 cm kadar uzanabilen bir bitkidir. Belli uzunluğa gelen dalları zamanla kurumaya başlayarak alttan yeni dallar çıkarıp devamlı gelişmeye ve çiçeklenmeye devam edecektir. 

Şeker begonyası kırmızı, pembe, ve beyaz gibi renklerde katmerli ve yalın kat olmak üzere çiçek açmaktadırlar. Çok fazla çiçeklenmekle birlikte çiçekleri orta ömürlüdür. Yaprakları ise bordo, yeşil ve bu ikisinin tonlarını içinde barındıran renklerde olabilirler.

Gelişimi hızlı olan Yediveren begonyası son yıllarda sıcaklığa ve güneşe dayanıklı oluşu sebebiyle şehirlerde, yol kenarlarında ve bahçelerde, parklarda kullanımı artmıştır. Soğuk iklime uyum sağlayamazlar. Yaz aylarında ekilen bitkimiz kış şartlarında 0 derecenin altındaki sıcaklıklara dayanamaz ve ölürler. Bu sebeple soğuk iklimli bölgelerde mevsimlik olarak ekilirler.
 
Şeker Begonyası Bakımı ve Çoğaltma (Begonia Semperflorens)

Şeker Bogonyası Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Şeker begonyası az bakım isteyen, bakımı konusunda özel bir ilgi istemeyen büyütülmesi en kolay bitki türlerindendir. Kendiliğinden alt kısımlardan yeni sürgünler vererek gelişimine devam etmektedir. Saksılarda ve bahçelerde devamlı çiçek açması ve yapraklarının renk farklılığı sebebiyle güzel görüntü oluşturmaktadır.

1- Şeker Begonyası Saksısı Nasıl Olmalı?

Saksı olarak seçici değillerdir. İstediğiniz saksıya dikebilirsiniz. Burada önemli olan siz bitkinizi nerede konumlandıracaksanız ona göre uygun yapıda saksı seçmenizdir. Saksı altında drenaj delikleriniz olması önemlidir. Saksı değişimi tamamen sizin seçiminize bağlı çünkü yediveren begonyası çok hızlı gelişen bitkilerden olduğu için bulunduğu saksıyı çok hızlı ve kısa zamanda dolduracaktır.

2- Şeker Begonyası Toprağı Nasıl Olmalı?

Toprak konusunda seçici olmamakla birlikte besinli topraklarda bakılırsa daha çok çiçekli ve bol sürgün vererek daha sağlıklı olacaktır. Bu sebeple saksıda bakılacaksa en uygun toprak için hazır satılan bol humuslu torf toprağa 3/1 oranında ponza taşı karıştırmanız yeterli olacaktır. 

3- Şeker Begonyası Işık Seçimi Nasıl Olmalı?

Çiçeklerinin ve yapraklarının renklerinin daha belirgin ve canlı olması için kesinlikle güneşe ihtiyaçları vardır. Günde en az 3 saat güneş ışığı almalıdırlar. Sabah gün doğumu veya akşama doğru gün batımındaki yakıcı olmayan güneş ışığı almaları yeterli olacaktır. Bu imkanınız yok ise bol aydınlıklı pencere önünde de bakabilirsiniz. Bu şartlarda da çiçekleneceklerdir ancak yaprak renkleri daha açık renklerde olacaktır.

4- Şeker Begonyası Sulaması Nasıl Olmalı?

Sulama konusunda toprağının üst kısmını parmağınız ile kontrol ettiğinizde 2-3 cm kadar derinliğe kadar kuruma olmuşsa su verebilirsiniz. Su verirken bol miktarda alt drenaj deliklerinde su çıkacak şekilde vermelisiniz.  Bitki besini olarak hazır satılan sıvı besinlerden temin ederek vermeniz daha sağlıklı ve bol çiçekli olmasını sağlayacaktır. Bulunduğunuz bölgede veya şartlarda bu imkan yoksa ise kendi imkanlarınızla Bitki Besinleri sayfamıza bakarak hazırlayacağınız bitki besinlerinden verebilirsiniz.

5- Şeker Begonyası Nasıl Çoğaltılır?

Genel itibariyle melez türler olduğu için tohumdan büyütmek zordur. Bu sebeple en kolay yolu çelik yöntemiyle çoğaltmaktır. Bitkinizin yeni uzanan sürgünlerinden steril bir bıçak veya makasla keserek ister suda bekleterek isterseniz direk köklendirme toprağına dikerek çoğaltabilirsiniz. Suda köklenmeleri ortalama iki hafta kadar sürer. Suda köklenen çelikleri uygun saksıya alarak normal bakımına devam edebilirisiniz. Direk toprağa diktiğiniz çeliklerinin toprağını nemli tuttuğunuz sürece başka bir şey yapmanıza gerek yoktur. 

6- Şeker Begonyası Hastalıkları Nelerdir?

Hastalık yönünden kolay hastalanan bitkilerden değildir. Aşırı sulama sebebiyle toprağını nemli olmak dışında çok ıslak tutmanız kök çürümesine neden olabilir. Bunun dışında bulunduğu ortamın havasız ve esintisiz olması çiçeklerinin cansız olmasına sebep olabilir. Bitki bitleri musallat olabilirler bu durumlarda uygun satılan hazır zirai ilaçlardan temin ederek kullanabilirsiniz veya böyle zamanlarda ilaç temin edemiyorsanız Arap Sabunu kullanarak bitkinizi hastalıklardan kurtarabilirsiniz.

Referanslar:


Post a Comment

Previous Post Next Post