Cennet Çiçeği Bakımı Kufeya Bakımı (Cuphea Hyssopifolia)

Cennet Çiçeği Bakımı Kufeya Bakımı (Cuphea Hyssopifolia)

Cennet Çiçeği Kufeya (Cuphea Hyssopifolia) Özellikleri Nelerdir?

Cennet çiçeği diğer ismiyle Kufeya çiçeği, Kınagiller familyasının Cuphea Hyssopifoia türü içinde yer almaktadır. Anavatanı Guetemala ve Meksika'dır. Dal yapısı olarak ince dallara ve yaprak olarak küçük yapılı yapraklara sahiptir. Çalı formunda gelişin bitkimiz 20 cm ile 60 cm boylara ulaşabilmektedir. 

Çiçeklerinin boyutu yapraklarına göre daha küçük ancak çok sık yapıda açaralar. Çiçekleri pembe, mor, beyaz ve lila renklerindedir. İlk bahardan sonbahar aylarının bitimine kadar çiçekleri uzun bir dönem üzerinden kalmaktadır. Şartlar uygun olduğu müddetçe yıl boyu çiçekli kalabilirler.

Cennet çiçeği nerede yetişir sorusuna cevaben ister bahçe ve balkonda ister kapalı ortamda yetiştirilmesi kolay olan bitkilerdendir. Bakımı kolay olan özel bir bakım gerektiren bitki değildir. 

Cennet çiçeği soğuklara çok dayanıklı bitki değildir. Soğuk olarak -10 dereceye kadar dayanabilirken uzun süre bu soğuk şartlarda bekletilmesi ölümüne sebep olabilir. Soğuk havalarda içeriye alınması daha uygundur. Kufeya çiçeği soğuklar ile birlikte aşırı rüzgarlı alanları sevmezler. Bu sebeple normalin üstündeki esintili rüzgar alan yerlerde tutulmamalıdırlar.

Cennet Çiçeği Bakımı Kufeya Bakımı (Cuphea Hyssopifolia)

Cennet Çiçeği Kufeya Bakımı (Cuphea Hyssopifolia)

1- Cennet Çiçeği Saksısı Nasıl Olmalı?

Saksı seçimi olarak yer örtücü ve yayılıcı bir çalı türünde bitki olduğundan geniş ve uzun boylu yapıda saksılardan tercih etmeniz daha uygun olmakla birlikte normal saksılarda da yetiştirebilirsiniz. Saksı değişimi için kökleri saksısını doldurduğunda bir büyük boy saksı tercih edebilirsiniz. Saksının alt kısmında deliklerin olması çok önemlidir. 

2-  Cennet Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı?

Toprak yapısı geçirgen havadar yapıda olmalıdır. En uygun toprağı oluşturmanız için hazır satılan torf topraklara 3/1 oranında ponza taşı ve bir miktar dere kumunu karıştırmanız yeterli olacaktır. 

3- Cennet Çiçeği Işık Seçimi Nasıl Olmalı?

Bulunduğu ortam bol aydınlıklı olmalıdır. Günde en az 5-6 saat güneş ışığı almalıdır. Gün doğumunda ve gün batımında gelen yakıcı olmayan güneş ışıklarını çok severler. Bu sebeple güney cepheli cam önleri veya balkonlar en uygun konumlandırma alanları olacaktır.

4- Cennet Çiçeği Sulaması Nasıl Olmalı?

Kufeya çiçeği su konusunda yaz aylarında daha çok suya ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple bir çok bitkide olduğu gibi toprağının üst kısmını parmağınızda kontrol ettiğinizde 2-3 cm derinliğine kadar toprağı nemini kaybetmişse sulama işlemini yapabilirsiniz. 

Kufeya çiçeği için hazır satılan sıvı bitki besinlerinden temin ederek kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede veya şartlarda bu imkan yoksa ise kendi imkanlarınızla Bitki Besinleri sayfamıza bakarak hazırlayacağınız bitki besinlerinden verebilirsiniz.

5- Cennet Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Bitkinizi çoğaltmak için ince dallarından 15 cm boylarında çelik alarak direk toprağa dikip normal bakımını yapmaya devam ederek çoğaltabilirsiniz. İnce dallarının köklenmesi kolay olmaktadır.  

İkinci bit yöntem ise tohumla çoğaltmadır. Bitkinizin üzerinde oluşturmuş olduğu tohumları alarak bir saksı içinde toprağa dikip nemli tuttuğunuz müddetçe kısa zamanda kolay şekilde yeşererek yeni kufeya çiçeklerine sahip olabilirsiniz.

Post a Comment

Previous Post Next Post