Tesbih Çiçeği Özelikleri
Tesbih çiçeği botanik ismiyle Senecio Rowleyanus halk arasında inci kolyesi, bezelye çiçeği, timsah gözü gibi farklı isimler alabilmektedir. Asteraceae (papatyagiller) familyasında sukulent özellikli türler içiresinde yer alan bitkimiz Güney Afrika'nın kurak bölgelerinde yaşamaktadır.
Yapı olarak ince dallarında boncuk şeklinde oluşan yapraklarıyla uzayıp büyüyen bitkilerdendir. Doğal ortamlarında yerlere sürünerek ilerleyen bitkimiz toprak üzerinde yeni köklenmeler yapıp güçlenerek uzamaya devam eder.
Tesbih çiçeği açmış hali yaz aylarında tarçına benzer kokulu olur. Çiçekleri papatyaları anımsatan sarı, pembe, beyaz ve yeşil renktedir.
Tesbih çiçeği balkonda yetişir mi sorusunu merak eden bitki severlerimize cevabımız evet yetiştirebilirsiniz. Tesbih çiçeği soğuğa dayanıklı mı kısmen evet diyebiliriz.
Bitkimiz -10 derece soğukluğa kadar dış ortamlarda yaşamaya dayanabilirler. Kıyı kesimlerde her zaman dış ortam ve balkonlarda bakılabilirken karasal ortamlarda dondurucu soğuklarda içeri alınmalıdırlar.
Boyu 1m ile 30 cm kadar büyüyebilmekledir. Uzayan dallarını isterseniz aşağı doğru sarkıtabilirsiniz ancak ilk zamanlar kendi toprağının içine bırakırsanız yeni dallardan kök vererek saksının içini doldurarak göze daha güzel görünür yapı oluşturacaktır.
Tesbih Çiçeği Bakımı
1- Tesbih Çiçeği Saksısı Nasıl Olmalı?
Saksısı yayvan geniş yapıda olmalıdır. Saksı derinliği çok fazla olmamalıdır. Saksı değişimi çiçeğinizin gelişimine bağlıdır. Saksının içini tamamen doldurduğunda bahar aylarına yeni saksıya aktarabilirsiniz.
2- Tesbih Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı?
Sukulent yapıda bir bitki olduğu için en uygun toprak yapısını hazırlarken sukulent ve kaktüslere uygun olarak satılan hazır topraklardan alarak içerine 3/1 oranında ponza taşı karıştırmanız severek yaşayacağı toprağı elde etmeniz sağlayacaktır. Toprağı suyu hızlı süzen, havadar ve kumlu yapıda olmalıdır.
3- Tesbih Çiçeği Güneşi Sever mi?
Işık olarak gölge alanlarda yetişebilir ancak bitkinizin daha güzel gelişmesini istiyorsanız sabah gün doğumu veya akşam gün batımına yakın olan yakıcı olmayan güneş ışığından günde en az 3 saat alması gerekmektedir. Diğer zamanlarda ise bol aydınlık olan yerlerde konumlandırılmalıdır. Bunları dışında ışık yönünden özel bir bakıma ihtiyaç duymazlar.
4- Tesbih Çiçeği Sulama
Kurak bölgeler yaşamaya elverişli olan ve etli yapraklara sahip olan çiçeğimiz sukulent bitkilerdeki gibi suya çok az ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple toprağını parmağınızla kontrol ettiğinizde tamamen nemini kaybedip kurumadan sulama işlemi yapmayınız.
Bitkinize sukulent ve kaktüsler için hazır satılmakta olan sıvı besinlerden alarak kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede veya şartlarda bu imkan yoksa ise kendi imkanlarınızla Bitki Besinleri sayfamıza bakarak hazırlayacağınız bitki besinlerinden verebilirsiniz.
5- Tesbih Çiçeği Nasıl Çoğalatılır?
Bitkinizin çoğaltılması bir çok bitkiye göre çok kolaydır. Uzayan dallarından 10-15 cm boylarında keserek direk kaktüs ve sukulentlere uygun toprağa dikip can suyu verdikten sonra köklenmesini beklemeniz yeterli olacaktır.
Ortalama iki hafta içinde köklenmiş olarak gelişimine devam edecektir. Köklendirirken normal oda sıcaklığında konumlandırmanız daha hızlı köklenmesini sağlayacaktır.
6- Tesbih Çiçeği Neden Çürür ve Neden Büzüşür
Bu konuda en çok yapılan hataların başında aşırı sulama gelmektedir. Bitkinize olması gerekenden çok su verdiğinizde toprağı aşırı nemli olacağı için kök çürümesine sebep olacak ve buna bağlı olarak da yaprakları beslenemeyeceği için büzüşme ve çürümeler oluşacaktır.
Diğer bir sebep ise yapraklarına gelen kırmızı örümcek ve yaprak bitleridir. Bunlar ise yapraklarındaki öz suyu emdikleri için aynı şekilde yapraklarında çürümelere ve büzüşmelere sebep olurlar. Bu hastalılardan kurtulmak için ise hazır satılan bitki ilaçlarından alarak kullanabilirsiniz veya Arap Sabunu kullanarak bitkilerinizi hastalıklardan koruyabilirsiniz.