Ruj Çiçeği Aeschynanthus Radcans Özellikleri Nelerdir?
Ruj çiçeği bakan kişilerin görüntüsü sebebiyle gönüllerinde taht kurmuş olan her zaman yeşil kalan tropik bitkilerdendir. İnce yapılı dallarıyla uzarlar sarılıcı yapıya sahip değillerdir. Dalları 30 cm ile 1m'ye kadar uzayabilir. Sarkık yapıda saksılarda çok güzel görüntü oluştururlar.
Anavatanı Malay yarım adasının güneyi ve Java dolaylarıdır. Doğada orkideler gibi ağaç kovuklarında ve kayalıkların aralarında kök salarak yaşarlar. İklim yapısı olarak deniz seviyesindeki nemli ortamları severler.
Saksılarda hem yaprak güzelliği hem de çiçeklerinin güzelliği için yetiştirilirler. Kış soğuklarından korunması gerekmektedir. Soğuk havaların etkisinden korunamazlar. Çiçek açması için her hangi bir mevsim aralığı yoktur. Şartlar uyumlu olduğu müddetçe yıl boyu çiçeklenebilirler. Çiçekleri kırmızıdan kahverengiye doğru çeşitlilik gösterebilir. Çiçeklerinin görüntüsü sebebiyle bu ismi almıştır.
Ruj Çiçeği Aeschynanthus Radcans Bakımı Nasıl Olmalıdır?
1- Ruj Çiçeği Saksı Seçimi
Bakımı için en uygun saksı askılı saksılardan olmalıdır. Diğer türdeki saksılarda bakılabilir ancak hem görüntü hem de konumlandırma açısından istediğiniz görüntü oluşamayabilir. Saksı değişimi köklerinin ve bitkinizin gelişimine göre değişiklik gösterecektir. Ortalama bir saksıda güzel gelişim gösterirler.
2- Ruj Çiçeği Toprak Seçimi
Toprak yapısı olarak nemi iyi tutan bol havadar olan ve köklerinin çok sıkışmayacağı yapıda toprak olmalıdır. Hazır olarak alacağınız çiçekli bitkiler için satılan humuslu toprağa 4/1 oranında ponza taşı ve 4/1 oranında orkide toprağı karıştırarak en uygun toprağı oluşturabilirsiniz.
3- Ruj Çiçeği Işık Seçimi
Işık olarak gölge alanlarda yetişebilir ancak bitkinizin çiçeklenmesini istiyorsanız sabah gün doğumu veya akşam gün batımına yakın olan yakıcı olmayan güneş ışığından günde en az 3 saat alması gerekmektedir. Diğer zamanlarda ise bol aydınlık olan yerlerde konumlandırılmalıdır. Bunları dışında ışık yönünden özel bir bakıma ihtiyaç duymazlar.
4- Ruj Çiçeği Sulama
Toprağı nemini çok kaybetmeden sulamanız gerekmektedir. Toprağı devamlı ıslak kalmayacak şekilde olmalıdır. Çiçeksiz zamanlarda bitkinizin beslenip güç toplaması için çiçekli bitkiler için satılan sıvı besinlerden verebilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede veya şartlarda bu imkan yoksa ise kendi imkanlarınızla Bitki Besinleri sayfamıza bakarak hazırlayacağınız bitki besinlerinden verebilirsiniz. Bitkiniz çiçek tomurcuklarını oluşturduğu zaman sulamayı biraz daha az yapmalısınız çünkü aşırı sulama çiçek tomurcuklarının dökülmelerine sebep olabilir.
5- Ruj Çiçeği Nasıl Çoğaltılır
Bahar aylarında bitkinizden alacağınız 10 -15 cm uzunluğundaki dalları direk toprağa dikerek günde üç saat güneş alabilecek bir yere koyarak kolayca çoğaltabilirsiniz. Bu işlem dışında yaprakları esnek olduğu için bitkinizin yanına koyacağınız bir başka saksıya dallarından bir kısmının toprağa gömülerek köklenmesini bekleyip daha sonra köklenen kısım toprakta kalacak şekilde ana bitkiden dalları ayırabilirsiniz.
6- Ruj Çiçeği Hastalıkları
Hastalık yönünden kolay kolay hastalanan bitkilerden değildir. Yani normal şartlarda bakımını yaptığınız müddetçe sizi üzmezler. Ruj çiçeği hem çok iyi ev ve ofis ortamlarına uyum sağlarlar hem de bakımı zor olan bitkilerden değildirler.