Kil Bilyesi Lecat Nasıl Kullanılır? Faydaları Nedir?

 Kil Bilyesi Lecat Nasıl Kullanılır? Faydaları Nedir?


Kil Bilyesi Lecat Nedir?

Lecat kil bilyesi özel içeriğe sahip killerin bir araya getirilerek 1200 derecelik sıcaklıkta özel işlemlerden geçirilmesi ile hazırlanan yuvarlak yapıda topraksı malzemedir.

Kil bilyesi yapılan özel işlemler sayesinde ve yüksek sıcaklıklara maruz kalması nedeniyle inorganik özellik göstermektedir. 

Lecat kil bilyesinin bir çok ismi vardır. Bu isimleri arasında en çok kullanılanları Lecat, Hydroton, Kil topu,  Keramzit, Light Expanded Clay, Haydite, Hidrokültür Taşı'dır.

Kil Bilyesi Lecat Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Kil bilyesini bitkilerde kullanım sebebi, içeriğinde barındırdığı yüksek miktardaki besin maddelerinin olması ve gübrelemelerinin etkisinin uzun süre kalıcı olması ile bu gübrelemenin devamlılığını sağlamasıdır. Bitkilerinizde kullanacağınız kil bilyesini saksınıza yerleştirmeden önce bol suyla yıkmanız daha iyi ve sağlıklı olacaktır.

Kil bilyesinin bitkilerde farklı kullanım şekilleri vardır.
  • Kil bilyesi sukulent, kaktüs ve bonzai çeşitlerinde 0-3 mm kullanımı uygundur.
  • Kil bilyesi diğer çiçekli ve normal bitkilerde toprağa karıştırılarak da kullanımı uygundur.
  • Kil bilyesini lecat her hangi bir toprağa karışım oranı %20 ve %30 civarında olmalıdır. Toprak karışımı için kullanılması gereken kil bilyesi boyutu 0-3 mm olmalıdır.
  • Kil bilyesi lecat ph aralığı 6<ph<8.5 olduğu için tüm bitkilerde gönül rahatlığıyla kullanılabilmektedir.
  • Kil bilyesi hastalık taşımaz, barındırmaz ve kullanıldığı bitkileri hastalıklara karşı korumaktadır.
  • Kil bilyesi lecat saksılarda en alt tabakaya kullanılarak bitkilere ve çiçeklere verilen suların drenajına yardımcı olarak kök çürümelerine engel olmaktadır.
  • Kil bilyesi lecat kullanım ömrü uzun olduğu için ekonomiktir.
  • Kil bilyesi yüksek oranda nem tutumu sağladığı için bitkilerin susuz kalmasına engel olmaktadır.

Kil bilyesi lecat genel olarak seracılık, sebze yetiştiriciliği, fidecilik, çiçekçilik, peyzaj, topraksız tarım gibi çok geniş kullanım alanına sahiptir. Kil bilyesi kullanım olarak bir kaç farklı kullanım alanı ve şekli vardır. Bunları sırasıyla alt kısımdan okuyabilirsiniz.

1- Kil Bilyesi Lecat Topraksız Tarımda Faydaları

Kil Bilyesi Lecat Nasıl Kullanılır? Faydaları Nedir?

Topraksız tarımda kil bilyesi kullanımı faydaları bir kaç şekilde olmaktadır.
  • Bitkilerin kil bilyeleri arasında köklerinin bir engelle karşılaşmaması sebebiyle ortalama yarı yarıya daha hızlı gelişmesini sağlamaktadır.
  • Kil bilyesi drenaj özelliği fazla olduğundan ve nem oranı yüksek olduğundan dolayı kullanılabilmektedir.
  • Sulama işlemlerinden sonra bitki kökleri tarafından emilemeyen suyu kendi bünyesinde tutarak su kaybının önenmesine engel olur.
  • Perlit, kokopit ürünlerinin ömrüne göre çok daha uzun ömürlü oluşu ve tekrar tekrar kullanılması kil bilyesinin faydaları arasında bulunmaktadır.
  • Her sene yeni üretim için üreteceğiniz bitki veya sebzenin kullanacağı gübre ve besinlerinin kullanım miktarı için kil bilyesi değiştirmenize gerek kalmaz. Yıkayarak tekrar tekrar kullanabilirsiniz.
  • Kil bilyesi ısı dengesini koruyarak bitkilerinizi sıcak soğuktan korur ve maliyetlerin azalmasına yardımcı olur.

2- Kil Bilyesi Lekat Saksı Drenajında Sağladığı Faydalar

Çiçeklerinizi ve sebzelerinizi dikeceğiniz saksınızın alt tabakasına ortalama 8-16 mm boyutlarında 3-4 cm yükseklikte olacak şekilde kullanacağınız kil bilyeleri sulama esnasında saksı tabağında biriken suyun veya fazla verilen suyun alt tabanda birikerek toprağının balçık haline gelmesini engelleyecek ve  bu uygulama ile köklerde mantar hastalıkları olmayacağı gibi kök çürümesi gibi kötü etkenler de oluşmayacaktır.


3- Kil Bilyesi Lecat Toprağa Karıştırılmasındaki Faydaları

Bitkilerinizin toprağında karıştıracağınız kil bilyesi toprağın havadar olmasını sağlamakla birlikte, toprağının gevşek olmasını sağlayarak köklerin daha hızlı gelişmesine yardımcı olacaktır. Kil bilyesini lecat her hangi bir toprağa karışım oranı %20 ve %30 civarında olmalıdır.

4- Kil Bilyesi Lecat Toprak Üstünde Kullanılmasının Faydaları

Kil bilyesi lecat peyzaj alanlarında, bahçelerinizde ve çiçeklerinizde toprak üstüne kullanabilirsiniz. Bu uygulama ile topraktan suyun buharlaşmasını azaltmak ile birlikte yabani bitkilerin çıkmasını engellemiş olursunuz. Dekorasyon olarak ise güzel bir görüntü oluşturacaktır.

Post a Comment

Previous Post Next Post