Çayın Çiçeklere Faydaları Nelerdir? Çay Posası ve Gübresi

Çayın Çiçeklere Faydaları Nelerdir? Çay Posası ve Gübresi

Çayın Çiçeklere Faydaları Nelerdir? Çay Posası ve Gübresi

Çayın çiçeklere faydaları nelerdir? veya demlenmiş bayatlamış çay suyunun bitkilerinize verilmesi faydalı olur mu? Çay posası bitkilerde ne işe yarar, Çay posasından gübre olur mu? Çay posası nasıl kullanılmalıdır? Çay bitkilere nasıl kullanılmalıdır? gibi soruların cevaplarını merak eden çok sayıda bitki sever bulunmaktadır. Bunun gibi merak edilen soruların tümüne yazımızda cevap bulabilirsiniz.

Çayın Çiçeklere Faydaları Nelerdir?

Çay genel itibariyle evlerimizde tükettiğimiz ve çok sevilerek içilen bir içecektir. Bazen içtiğimiz çaydan geriye kalan bayat çayları dökeriz oysaki o bayatlayarak beklemiş olan demlenmiş çayın bitkilere faydaları bulunmaktadır. Burada önemli olan nokta bitkilerimizin her şeyden önce ışık, toprak ve sulamaya ihtiyaçları olduğudur. Bitkilerinizin eğer ki bu üç temel unsurdan biri eksik veya kusurluysa bu yapacağınız ek takviyeler çok da etkili olmayacaktır. 

Bu konuda henüz bilimsel bir kanıt olmamak ile birlikte bir çok bitki severin tecrübeleri ve sonuç olarak elde ettiği deneyimlere dayanarak çayın uygun şekilde kullanımında bitkilerin daha sağlıklı geliştiği gözlemlenmiştir. 

Demlenmiş ve bekleyerek bayatlamış çayın içerisinde Tanen tannik asit bulunmaktadır. Zaten bitkilerimize en çok fayda sağlayan yönü diğer gübrelerden farklı olarak bu içeriğe sahip olmasıdır. Çayın içeriğinde bulunan tannik asit bitkinin toprağında ve birlikte verdiğiniz gübrelerin bitkiniz tarafından daha hızlı şekilde emilimini sağlamasıdır.

Çayın çiçeklere faydaları arasındaki diğer konu ise tannik asit sebebiyle oluşan alüminyumun bekleyen suyun içine karışmasıdır. Bu iki bileşenin birlikte oluşu ise bitkilerinizin toprağına asitlik kazandırmaktadır. Çayın içeriğinde belli miktarlarda bu iki bileşen dışında gübre olarak bitkinin temel ihtiyacı olan fosfor, azot ve potasyum ve diğer mikro elementlerde bulunmaktadır.

Çay Bitkilere Nasıl Kullanılmalıdır?

Çayın çiçeklere kullanımı konusunda her kullanılan gübre gibi belli ölçüler ve zamanlarda olmalıdır. Unutulmamalıdır ki her şeyin fazlası zararlıdır. Bitkileriniz de sizler gibi canlı olduğu için vereceğiniz çay fazla gelirse faydadan çok zararlı olacaktır. 

Çayı çiçeklere kullanmak istiyorsanız yapmanız gereken 5lt suya bir bardak demlenerek (koyu çay olması gerekiyor) bayatlamış çaydan bir su bardağı karıştırarak üç ayda bir kere vermeniz yeterli olacaktır. Bu şekilde hem çok fazla besin takviyesi verilmemiş hem de bitkiniz vitaminsiz kalmamış olacaktır. 

Tabi ki bu besin takviyelerini biraz da sizin bitkilerinizi gözlemleyerek gelişimlerine bakıp uygulamanız gerekiyor. Eğer ki güzel şekilde gelişiyor ve çiçekleniyor ise bu tür besin takviyelerine çok da ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz. Bitkinizin gelişimine göre bu üç aylık zaman dilimini yılda iki kez veya üç kez uygulayabilirsiniz.

Çayın çiçeklere verilirken toprağındaki asit seviyesini dengelemesi ise şu sebeple olmaktadır. Normal zamanlarda kullandığınız sular ve gübreler bitkinizin toprağındaki PH seviyesini artırmaktadır. İşte bu nedenle en az üç ayda bir kullanacağınız çay bu anlamda toprak dengesini sağlayarak faydalı olmaktadır.

Çayın Çiçeklere Faydaları Nelerdir? Çay Posası ve Gübresi

Çay Posası ve Gübresi

Çay posası genel olarak kil bilyesi, çakıl taşları ve bunlar gibi bitkilerinizin toprağının üst kısmının nemini kaybetmemesi için kullanılma sebebiyle aynı amacı hedeflemektir. Çay posası kullanırken şu duruma dikkat etmeniz gerekmektedir. Bazen toprak üstüne koyduğunuz posalar bitki topraklarında sineklenmelere sebep olabilmektedir. Bunun sebebi ise çay posasının organik bir yapıya sahip olmasıdır. Bu sebeple bahçenizde baktığınız bitkilerinizin topraklarında kullanmak daha faydalı olacaktır.

Çay posasının diğer bir kullanım alanı ise bitkilerinize hazırlayacağınız organik gübrelerin içine bir miktar örneğin 5lt suya iki çorba kaşığı katarak çay posasının içerisindeki organik bileşenlerin suya geçerek güzel bir gübre karışımı oluşturulmuş olmasıdır. Yapacağınız organik gübrelere Çay posası yerine yukarıdaki yazımızda anlattığımız şekilde demlenerek bayatlamış çaydan da kullanabilirsiniz.  

Post a Comment

Previous Post Next Post