Dracaena Marginata Bakımı Çoğaltma ve Özellikleri
Dracaena Marginata Özellikleri
Dracaena Marginata bakımı hakkındaki bilgileri yazmandan önce özelliklerini bilmemiz gerekiyor ki yanlış şekilde bakım yapmayalım. Bitkinin yaşadığı doğal ortamlar Hint Okyanusu'nun batı adalarına kadar uzayan Madagaskar, Maldivler ve Mauritlius'dur.
Ev ve ofis ortamları gibi kapalı ortamlarda bakılmasının sebeplerinden birisi ise kirli havayı temizlemede çok etkili olan bitkiler arasında yer almasıdır.
Ani ısı değişimlerini sevmemektedir. Yaşam olarak en ideal sevdiği ısı aralığı 15-25 derece aralığıdır. Hava değişimlerinden ve cereyandan hiç hoşlanmazlar.
Yaprak yapısı olarak dar uzun şekilde olup 30-40 cm kadar uzayabilirler. Yerini severse ve iyi bakılırsa bulunduğu ortamda 100-150 cm kadar uzayabilirler. Bitkiniz için bakımı konusunda her hangi bir sıkıntınız yok ise kolay kolay yapraklarını dökmezler. Doğal ortamlarında ise 3-5 m boya kadar uzayabilmektedirler.
Gövdeleri zamanla palmiye ağaçları gibi bir yapıya bürünseler de aslında palmiye türleri ile bir akrabalıkları yoktur. Dalları yavaş uzayan bitkiler grubunda yer almaktadırlar. Kolay kolay yan dal vermezler. Görünüm olarak bir çok bitkiden farklı egzotik bir yapıya sahiptirler.
Dracaena Marginata Zehirli mi?
Dracaena Marginata içeriğinde bulunanan saponin nedeniyle zehirlidir. Bu sebeple çocukların, kedi, köpek ve kuş gibi diğer evcil hayvanların yaşadığı ortamlarda dikkatli bakılmalıdır.
Dracaena Marginata Yaprak Uçları Neden Kurur ve Yaprakları Neden Sararır?
Dracaena Marginata bitkisinin normal zamanlarda aralıklı olarak ve mevsimsel sebeplerden dolayı yaprakları sararabilir. Bu sararmalar normaldir çünkü yerine yeni yaprak vermeye devam edecektir ancak bakımı konusunda yapılan yanlış uygulamalar sebebiyle beklenmedik yaprak ucu kurumaları ve yaprak sararmaları ile karşılaşabilirsiniz. Peki bu duruma sebep olan etkenler nelerdir? Sırasıyla yazalım
- Bitkiniz çok aşırı susuz bırakıldığında tüm bitkilerdeki gibi yaşama tutunmak için küçülmeye giderek eski alt yapraklarını sarartarak dökmeye başlayacaktır.
- Bitkinize aşırı su verdiğinizde kökler boğulacak ve kök ve gövde çürümesi sebebiyle beslenemediği için yapraklarında sararmalar meydana gelecektir.
- Bulunduğu ortamlarda ısıtıcılara yakın yerlerde konumlandırılır ise yaprak uçlarında kurumalar ile zamanla yaprak sararmaları olacaktır.
- Çok sıcak olan yaz mevsimlerinde direk güneş ışığını tepeden almaları aynı şekilde bitkinizdeki nem kaybından dolayı yaprak uçlarında kurumalara ve ardından yaprak sararmalarına neden olacaktır.
Dracaena Marginata Bakımı
1- Dracaena Marginata Saksısı Nasıl Olmalı?
Dracaena Marginata bakımında bitkinizi seralardan veya çiçekçilerden aldığınızda bulunduğu ortama alışana kadar saksı değişimi yapmanızı tavsiye etmeyiz. Bulunduğu ortama alıştıktan sonra ise boyutuna göre eğer ki gözlemlediğinizde saksısı yeterli gelmiyor ise bir boy büyük saksı boyutuyla değiştirebilirsiniz. Köklenmeleri çok hızlı olacağı için dikeceğiniz saksısını çok kısa zamanda dolduracaktır.
2- Dracaena Marginata Toprağı Nasıl Olmalı?
Dracaena Marginata bakımında toprak yapısı olarak havadar ve geçirgen toprakları tercih etmelisiniz. Toprağın pH değeri aralığı 5.5 ile 6.5 arasına olması gerekmektedir. Hazır satılan salon bitkilerine uygun topraklardan temin ederek içerisine 4/1 oranında ponza taşı veya kil bilyesi karıştırmanız bitkinizin gelişimi için yeterli olacaktır.
3- Dracaena Marginata Güneşi Sever mi? Gölgede Yetişir mi?
Dracaena Marginata genel olarak direk güneş ışığını almayı sevmemektedir. Konum olarak aydınlık olan yerlerde veya pencere önünde olması gelişimi için yeterli olmaktadır. Güneşi sever mi? sorusunun cevabı olarak günde bir iki saat gün batımı veya gün doğumunda gelen yakıcı olmayan güneş ışıkları yapraklarının renkleri ve canlılığı için güzel sonuç verecektir. Gölge alanlarda ise yetiştirilebilir ancak yaprakları formunu kaybedecek ve yaprak dökümü çok olup göründü olarak hoş bir görsel oluşturmayacaktır.
4- Dracaena Marginata Nasıl Sulanır?
Dracaena Marginata bakımında bir çok bitkideki gibi suya gerekli zamanlarda ihtiyaç duymaktadır. Su ihtiyacı olup olmadığını anlayabilmeniz için parmağınız ile toprağının bir kaç santim derinini kontrol ettiğinizde nemini kaybetmişse sulanmaya ihtiyacı var demektir. Bitkinize ayda bir vereceğiniz salon bitkilerine uygun bitki besini gerekli ihtiyaçlarının tamamını karşılayacaktır. Bulunduğunuz bölgede veya şartlarda bu imkan yok ise kendi imkanlarınızla Bitki Besinleri sayfamıza bakarak hazırlayacağınız bitki besinlerinden verebilirsiniz.
5- Dracaena Marginata Çoğaltma
Dracaena Marginata bitkinizi en üst yapraklarının alt odunsu kısmının 10-15 cm altından keserek sadece odunsu kısmını suda bekletip köklendirerek yeniden dikebilirsiniz. Dikim işlemini yaptıktan sonra normal bakımına devem etmeniz gelişimi için yeterli olacaktır. Ana bitkiden kestiğiniz yeri ise bal mumu veya uygun bir malzeme ile kapatarak hava almasını engellemelisiniz ki bitkinizde çürüme meydana gelmesin. Ana bitkiniz kestiğiniz dalın etrafından yeni bir kaç yavru filiz vererek gelişimine devam edecektir.
6- Dracaena Marginata Hastalıkları Nelerdir?
Dracaena Marginata bitkinizde oluşabilecek hastalıklardan birisi kök çürümesidir ki buna en çok neden olan sebep çok sulamadır. Diğer bir ikinci hastalık türü ise yapraklarda oluşan unlu bit ve kırmızı örümcek gibi bitkinin öz suyundan beslenen hastalık türleridir. Bunlardan kurtulmak için ise ziraatçılardan uygun ilaçları temin ederek kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede bu şekilde ilaç temin edemiyorsanız Arap Sabunu kullanarak bitkilerinizi hastalıklardan koruyabilirsiniz.
7- Dreceana Marginata Nasıl Canlandırılır?
Dracaena Marginata ani hava değişiklikleri, kök çürümesi veya diğer hastalıklar gibi istenmeyen sebepler nedeniyle bazen yapraklarını kaybedebilir. Bu durumları gözlemleyerek anladığınız anda bitkinizin geriye kalan dallarını 15-20 cm boylarında keserek suda bekleterek yeniden köklendirip kurtarma ihtimaliniz vardır. Bu işlemi uygularken kestiğiniz dalların baş kısmını işaretleyerek suya gelmeyecek şekilde ayarlamanız gerekmektedir.