Aspirin Salisilik Asit Bitkilere ve Çiçeklere Kullanılır mı?
Aspirin salisilik asit bitkilere ve çiçeklere kullanılır mı sorusuna cevap olarak bu yazımızda gerekli olan tüm açıklamaları okuyucularımız detaylı olarak bulabileceklerdir. Öncelikle aspirini bitkilerimize ve çiçeklerimize kullanmadan önce kendisinden biraz bahsedelim.
Aspirin ve Salisilik Asit Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Yıllardır kullandığımız aspirinin bitkilerde kullanılmasındaki ana sebep söğüt ağaçlarının kabuk ve yapraklarında bulunan salisilik asit içeriğinin aspirinin hammaddesi olarak kullanılmasıdır. Salisilik asit kökleri uyarıcı etkiye sahiptir. Kök sayısını artırmada yardımcı olduğu için halk arasında kök hormonu olarak da isimlendirilmektedir.
Aspirinin hammaddesi salisilik asittir ancak etken maddesi ise asetilsalisilik asittir ve sentetik bir yapıya sahiptir. Bu etken madde ise bitkilerde felç edici özelliğe sahiptir. Bu konuyla alakalı açıklamaları daha detaylı olarak aspirinin bitkilerde nasıl uygulanacağını alt yazılarımızda açıklayacağız.
Amerika yerlileri ve eski Yunanlılar söğüt ağacının kabuklarının ve yapraklarının ağrılara ve ateşe iyi geldiğini bulmuşlardır. Bu amaçla çok uzun yüz yıllar kullanımına devam etmişlerdir. Latince Salix (söğüt) sözcüğünden türetilen salisilik asit ismi ilk olarak 1838 yıllarında Raffaele Piria araştırıcısı tarafından kullanılmıştır.
Sentetik olarak salisilik asidin ilk ticari üretimi 1874 yıllında Almanya'da yapılmıştır. Aspirin yani sentetik olarak üretilen asetilsalisilik asit ise yine ilk olarak Almanya'da Bayer şirketi tarafından üretilerek kısa zamanda dünyanın her yerine yayılmıştır.
Bitkilere Aspirin Salisilik Asit Nasıl Uygulanır?
Aspirin bitkilerde daha çok tarım alanlarında kullanılmaktadır ancak saksı bitkileri için kullanılması aşırıya kaçmamak şartıyla mümkündür. Tarım alanlarında kullanılan aspirin genel olarak bitkilerin yapraklarına fıs fıs olarak uygulanmaktadır. Tabi ki sizlerde isterseniz kendi gözlemleriniz ve deneyimleriniz ile saksı bitkilerinizin yapraklarına fıs fıs şeklinde kullanabilirsiniz. Bu işlemi uygulamadan önce bir iki saksı bitkinizde denemeler yaparak emin adımlarla ilerlemenizi tavsiye ederiz.
Bitki ve Çiçekler İçin Suya Ne Kadar Aspirin Koymalıyım?
Aspirinli suyu hazırlarken 2 litre suya yarım aspirini ezip toz halinde karıştırarak eritmeniz gerekmektedir. Daha sonra oluşturmuş olduğunu karışımı sabah erken saatlerde bitkilerinizin yapraklarına fıs fıs ile homojen şekilde sıkmanız yeterli olacaktır.
Aspirinli suyu bitkilerinize ilk bahar aylarından başlayarak 25-30 günde bir sonbahar aylarına kadar uygulamanız bitkilerinizi hastalıklardan korumaya faydalı olacaktır. Bu uygulama dışında diğer mevsimlerde ise hastalık oluştuğu zamanlarda aynı şekilde bitkilerinizi gözlemleyerek bu uygulamayı yapabilirsiniz.
Aspirinin içerisinde bulunan salisilik asit ve türevlerinin bitkilerin yapraklarına uygulanmasında ki ana sebep bitkilerin hastalıklara karşı korunmasında yardımcı olması ve bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Bu etkisinin dışında dolaylı olarak bitkilerin fotosentez yapmasına iyi geldiği kanıtlanmamış olsa da teorik olarak belirtilmektedir.
Bitkiler normalde bağışıklık sistemleri için doğal olarak kendi bünyelerinde salisilik asit üretirler. Hastalık zamanlarında kendi ürettikleri salisilik asit yeterli olmadığından ve aspirinin içerisinde de bu etken madde bulunduğundan kullanılması tavsiye edilmektedir.
Ayrıca aspirinin bitkilerde terlemeyi daha sağlıklı hale getirdiği, çiçeklenmeyi aktifleştirdiği, bitki bünyesindeki iyon dolaşımını kolaylaştırdığı, soğuk hava şartlarına daha dayanıklı hale getirdiği iddia edilmektedir.
Salisilik asidin diğer bir faydası ise yukarda bahsettiğimiz şekilde bitkilerin köklenmelerine yardımcı olmasıdır. Bitkilerinizi köklendirmek için söğüt ağacının yapraklarından ve kabuklarından bir miktar alarak köklendirmek istediğiniz çeliğin bulunduğu suya birlikte koymanız bitki çeliğinin köklenmesine yardımcı olacaktır. Sebebi ise salisilik asidin kök hormonlarını aktifleştirmesi, yardımcı olması ve desteklemesidir.
Aspirin Bitkilere Zarar Verir mi ?
Aspirin bitkilere sulama yoluyla verilirse evet zarar verecektir. Aspirinin içeriğinde etken madde olarak bulunan sentetik asetilsalisilik asit bitkileri felç edici özelliğe sahiptir ve bilimsel olarak henüz bitkiler üzerindeki faydaları ve zararları hakkında kesin sonuçlara ulaşılmamıştır. Bitkilerinizin toprağına sulama yoluyla vereceğiniz aspirinin sonucunda kısa zaman içinde bitkilerinizin gelişimi duracak ve sonuç olarak öleceklerdir. Sulama yoluyla henüz tam bir uygulama şekli, doz ve zaman aralığı netleşmemiştir.
Vazo Çiçeklerine Aspirin Nasıl Uygulanır? Ne İşe Yarar?
Aspirinin vazo çiçeklerindeki etkisi suyuna atacağınız aspirinin çiçeklerinizi felce uğratması nedeniyle normal zamanında solacak olan çiçeklerinizin bu sebeple daha uzun süre suda yaşamalarını sağlaması ve solmalarını geciktirmesidir. Bununla birlikte aspirin atılan suyun pH seviyesi düşeceği için çiçeklerinizin suyu ve içerisindeki besinleri daha hızlı almalarını sağlamış olacaksınız. Bunlar dışında aspirinin vazo çiçeklerine başka bir faydası olmamaktadır.