Difenbahya Çiçeği Dieffenbachia Camilla Çiçeği Ağlayan Çiçek

Difenbahya Çiçeği Dieffenbachia Camilla Çiçeği Ağlayan Çiçek

Difenbahya Çiçeği Dieffenbachia Camilla Çiçeği Ağlayan Çiçek

Difenbahya Çiçeği Çeşitleri ve Özellikleri

Difenbahya çiçeğinin en çok kullanılan diğer isimleri Dieffenbachia çiçeği, Camilla çiçeği, Ağlayan çiçek ve Tropic Show'dur. İç mekanlarda en çok tercih edilen ve bakımı en kolay olan salon bitkileri arasında yer almaktadır.  

Tüm difenbahya bitkilerinin bakımları kolaydır ve bulundukları ortama çok kısa sürede adapte olabilmektedirler. Areceae familyasına ait olan bitkimiz bulunduğu ortamın havasını temizleyebilme özelliğine sahiptirler.

Difenbahya çiçeğinin doğal olarak yaşadığı bölgeler Orta ve Güney Amerika'nın tropikal yağmur ormanlarıdır. Bitki yaşlandıkça gövdesinin alt kısmındaki yaprakları yavaş yavaş döker. Yaprakları iri olmakla birlikte yoğun yapıya sahiptir.

Difenbahya çiçekleri ortalama olarak 1m ile 2m boya kadar uzayabilirler. Yaprak boyları ise ortalama 30 ile 45 cm boya kadar büyüyebilirler. Bitkinin yaşı ilerledikçe yaprak yapısı ve rengi de değişebilmektedir.

Bitkinin öz suyu zehirli olduğu için bakımında dikkatli olunması gerekmektedir. Bitkinin siyanojenik, aptalcain, glikozitler gibi zehirli bileşenleri vardır. Her hangi bir alana temas ettirilmesini sevmezler. Aşırı rüzgar ve cereyandan etkilenebilmektedirler.

Difenbahya Çiçek Açar mı?

Dünya genelinde 200 kadar türe sahiptir. Kendi türleri arasında gösterişli bir çok yaprak türü bulunan ancak çiçeksiz bitki olarak bilinse de çok nadiren çiçek açan salon bitkilerindendir. Yaprakları açık sarı, koyu yeşil, benekli ve beyaz desenlere bürünebilmektedir. Çiçeklerinin yapısı Arum ailesine özgü koçanlar şeklindedir ve kısa ömürleri vardır. Çiçeklerinin renkleri krem veya beyaz olabilmektedir.

Difenbahya Çiçeği için Yer Seçimi ve Sıcaklık Nasıl Olmalıdır?

Tropikal bir bitki olduğu için sıcak ve nemli bölgeleri seven bitki türlerindendir. Genel olarak iç mekanlar bitkinin gerek duyduğu nem miktarını karşılamak için yeterlidir ancak havası çok sıcak güneydoğu bölgelerinde haftada bir iki kez yapraklarına fıs fıs yardımıyla su püskürtmeniz gerekebilir.

Difenbahya çiçeğinin yaşayabileceği ideal sıcaklık ortalama 15-32 derece aralığında olmalıdır. Banyo ve mutfaklarda ışık alan pencere önlerinde çok güzel gelişim göstereceklerdir.        

Difenbahya Çiçeği Dieffenbachia Camilla Çiçeği Ağlayan Çiçek

Difenbahya Çiçeği Sulaması Çoğaltılması Yaprak Sararması ve Diğer İstekleri

1- Difenbahya Çiçeği Saksısı Nasıl Olmalı?

Bitkinizi yeni yerine yerleştirdiğinizde yerine adapte olup alışana kadar hemen saksı değişimini yapmamanız daha iyi olacaktır. Daha sonraki zaman diliminde bitkiniz sağlıklı gelişiyor ise bir çok bitkide olduğu gibi bahar aylarının başlangıcında bulunduğu saksıyı kontrol ettiğinizde kökleri saksısını doldurmuş ise bir büyük boy saksıya köklerindeki toprağı çok elemeden yerleştirerek taze toprak ilavesi ile saksı değişimi işlemini yapabilirsiniz.

2- Difenbahya Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı?

Difenbahya hangi toprağı sever sorusuna havadar ve gözenekli gevşek toprak şeklinde cevap yazılabilir. Bitkinizin toprak değişimi zamanında hazır satılan salon bitkilerine uygun humuslu topraklardan temin ederek içerisine 4/1 oranında ponza taşı veya kil bilyesi karıştırarak hazırlayacağınız toprak bitkinizin yaşamı için yeterli olacaktır.  Hafif asidik toprakları sevdikleri için toprak pH aralığı 5.5 ile 6.5 aralığında olmalıdır. 

3- Difenbahya Çiçeği Güneş Sever mi?

Işığı seven salon bitkileri arasında yer almaktadır. Güneşi sever mi sorusunun cevabı olarak gün doğumunda ve gün batımında gelen yakıcı olmayan bir iki saatlik güneş ışığı bitkinizi çok mutlu edecektir. Güneş ışığı olmadığı zamanlarda aşırı gölge ve loş ortamlar olmadığı müddetçe bitkiniz yine pencere önü ve aydınlık ortamlarda güzel bir şekilde gelişmeye devam edecektir.

4- Difenbahya Nasıl Sulanır?

Hemen hemen tüm kapalı ortamlardaki saksılarda bakılan bitkilerde değişmeyen kurallardan birisi çok su yerine ihtiyacı kadar su verilmesidir. Bitkinizin suya ihtiyacı olduğunu anlamanız için toprağını parmağınız ile kontrol ettiğinizde yüzeyin 2-3cm derinliğine kadar nem kaybı oluşmuş ve toprak kurumuşsa bitkinizin sulama zamanı gelmiş demektir. Bitkinize sulama zamanı geldiğinde vereceğiniz su bol miktarda saksısının alt drenaj deliklerinden çıkacak şekilde verilmelidir. Saksı tabağında biriken su ise bekletilmeden dökülmelidir.

Bitkiniz için salon bitkilerine uygun satılan bitki besinlerinden temin ederek ayda bir kez vermeniz bitkinizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Bulunduğunuz bölgede veya şartlarda bu imkan yok ise kendi imkanlarınızla Bitki Besinleri sayfamıza bakarak hazırlayacağınız bitki besinlerinden verebilirsiniz.

5- Difenbahya Nasıl ve Ne Zaman Çoğaltılır?

Köklendirilmesi çok kolay olan difenbahyaları çelik yöntemiyle köklendirebilirsiniz. Çelik yöntemiyle köklendirme yapacağınız dalları 15-20cm boylarında keserek bir su kabının içinde köklendirmeniz gerekmektedir. Köklenen yeni çelikleri ilk olarak minik boy saksılarda köklendirme topraklarına dikerek bitkinizin köklerinin güçlenmesini beklemeniz gerekmektedir. Tamamen toprağa alışan yeni difenbahyaları asıl yerlerine alarak normal yetişkin bitkinin yaşayabileceği toprağa dikerek bakımına devam edebilirsiniz. 

Difenbahya yapraktan nasıl çoğaltılır sorusuna ise bitkinizden alacağınız yapraklardan yukardaki çelik köklendirme yönteminin aynısını uygulayarak yeni difenbahyalar elde edebilirsiniz. Buradaki tek fark yaprak yoluyla çoğaltma olmaktadır.

Difenbahya yılın her hangi bir zamanında çoğaltılması mümkündür ancak en ideal zaman aralığı bahar aylarında yapılan bakım zamanında kök ayırma yöntemi veya yukardaki anlattığımız şekilde yaprak veya çelik yöntemiyle çoğaltılmasıdır.

6- Difenbahya Nasıl Budanır?

Zamanla büyüyerek gelişen difenbahyaların alt yaprakları zamanla sararabilirler. Bu sararan yapraklar uygun şekilde steril bir makas veya kesici aletle budanmalıdır. Yapraksız kalarak çok uzayan yaşlı dalları budayarak bitkinizi gençleştirebilirsiniz. Bitkiniz kestiğiniz dalların yanlarından yeni sürgünler vererek daha güzel ve gür şekilde gelişimine devam edecektir. Budadığınız dalların açık yerlerini mum veya hava almayacak şekilde kapatmanız hava alarak budanan dalların hastalanıp çürümesini engelleyecektir.

7- Difenbahya Yaprakları Nasıl Temizlenir ve Neden Eğilir?

Difenbahyaların yapraklarını iki yöntemle temizleyebilirsiniz. Birinci yöntem bitkinizin taşınması mümkünse banyoda direk duşta yıkayarak yaprak temizliğini yapmanızdır. İkinci yöntemde ise taşınması mümkün değil ise uygun bir nemli bezle silerek veya su fıs fıs yardımıyla su püskürterek yaprak temizliğini yapmanızdır.

Yapraklarının ve dallarının belli bir yöne doğru eğilmesinin ana nedeni ise bitkinizin hemen hemen tüm bitkilerde olduğu gibi ışık yönüne doğru meyletmesidir ki bunun çözümü de bitkinizi 15 günde bir 180 derecelik açılarla ışık yönüne çevirmenizdir. Bu şekilde yapraklarının ve dallarında eğilme oluşmayacaktır.

8- Difenbahya Hastalıkları

Difenbahyalar kendi özütlerinde olan zehirli etken maddeler yüzünden kolay kolay böcekler tarafından istilaya uğramazlar ancak aşırı sulamadan dolayı kök çürümesi oluşabilir. Böyle durumlarda ise yapabileceğiniz en iyi kurtarma yolu bitkinizin ana gövdesini keserek yeniden köklendirerek kurtarmanız olacaktır. 

9- Difenbahya Çiçeğinin Yaprakları Neden Sararır?

Bu sorunun en belirgin nedenlerinin başında ani ısı değişiklikleri, kök çürümesi ve bitkinizin normal alması gereken ışıktan daha az bir aydınlık alanda bakılmasıdır. Bu üç etken dışında bitkiniz normal bakımı yapıldığında gelişiminden dolayı zaman zaman bir kaç yaprak sararması normal gelişimindeki olması gereken durumdur.

Post a Comment

Previous Post Next Post