Hava Çiçeği Air Plant Tillandsia Cyanea Bitkisi Bakımı

Hava Çiçeği Air Plant Tillandsia Cyanea Bitkisi Bakımı

Hava Çiçeği Air Plant Tillandsia Cyanea Bitkisi Bakımı

Hava Çiçeği Tillandsia Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Hava çiçeği (Tillandsia) Bromeliaceae ailesinin içerisinde bulunan çeşit olarak ise 500'ün üzerinde türü bulunan egzotik bitkilerdendir. Ülkemizde son yıllarda ismi yeni yeni duyulmaya başlanmıştır. 

Hava çiçeği10-32 derece gibi geniş bir ısı aralığında yaşayabilir ancak daha düşük sıcaklıklara çok fazla dayanıklılıkları yoktur. Hava çiçekleri yaşadığı bölgeye çok kısa sürede mükemmel şekilde adapte olabilmektedirler.  

Hava çiçeği bulunduğu ortama alışma sürecinde bazı yapraklarında kurumalar meydana gelebilir ki bu normaldir. Kuruyan yaprakları nazikçe koparıp temizleyebilirsiniz. Aynı şekilde yaprak uçlarında ve köklerinde kurumalar oluşabilir. Bu kuruyan kısımları uygun bir kesici aletle keserek bakımını yapabilirsiniz.

Hava Çiçeği Ne Zaman Açar?

Hava çiçeği türlerinin çoğu hayatı boyunca bir kez ölmeden önce çiçek açarlar. Çiçek açmadan önce yapraklarında renk değişikliği oluşmaya başlar. Bu renk değişikliği genel olarak yapraklarının kırmızı ve mor şekle dönüşmesine sebep olur. Bu durum hava bitkisinin monokarpik yapıda olmasından kaynaklanmaktadır.

Çiçeklenme döneminde çiçeklerinin ömrü türüne gere bir kaç gün gibi kısa sürerken bazı türlerinde aylarca olabilmektedir. Bakıldığı ortamın yapısı ve bitkini türüne göre çiçeklenme dönemleri farklı zaman aralıklarında olabilir ancak genel olarak kış ortasından yaz ortasına kadar çiçek açmaktadırlar.  

Hava çiçeğinin çiçek açması için belli bir zaman aralığında genelde kış aylarında serin yerlerde tutulması gerekmektedir. Eğer ki hala çiçek açmadıysa henüz çiçek açacak olgunluğa ulaşmamış olabilir.

Hava Çiçeği Tillandsia Çiçeği Nerede Yetişir? ve Nasıl Yaşar?

Hava çiçeği yaygın olarak Güney Amerika, Orta Amerika ve Meksika'da bulunmaktadır. Yaygın olarak yaşadığı bölgeler ise ormanlar, çöller ve dağladır.

Yaprakları yaşadığı bölgelere göre kalın ve ince yapılı olabilmektedir. Yağışı bol ve nem miktarı yüksek ormanlık ve dağlık bölgelerdeki hava çiçekleri ince yapraklıyken, çöllerde ve nem miktarı düşük olan sıcak bölgelerdeki hava çiçeklerinin yaprakları ise kalın yapıda olmaktadır.

Air Plantlar epifit yapıda oldukları için büyümek ve gelişmek için toprağa ihtiyaç duymazlar. Genel olarak ağaçlarda, kayalarda ve kaktüslerin üzerinde yaşayan epifit yapıda tropik bitkilerdir. 

Hava Çiçeği Faydaları

Tillandsia çiçeği bulunduğu ortamlarda farklı şekilde faydaları buluna bitkiler arasında yer almaktadır. Bunlardan en çok bilinenleri şunlardır.
  • Bulunduğu kapalı ortamlardaki toz miktarını azaltmaya yardımcı olurlar.
  • Aynı şekilde kapalı ortamların nem miktarını dengelerler.
  • Yaşadığınız ortamın havasını temizleyen bitkilerdendir.
  • Alerjik reaksiyonlar için  ortamdaki polenleri ve zararlı olan diğer etkenleri üstlerine çekerek ortadan kaldırmaktadırlar.
  • Geceleri ortamdaki karbondioksiti aldıkları için oksijen seviyesini yükselterek hava kalitesini artırmakta yardımcı olmaktadırlar.
  • Görüntü olarak egzotik yapıya sahiptirler ve sakinleştirici bir görüntü oluştururlar.
 
Hava Çiçeği Air Plant Tillandsia Cyanea Bitkisi Bakımı

Hava Çiçeği Neden Kurur?

Air Plantların ömürleri genel olarak 3-5 yıl kadar sürmektedir. Bu normal sürecin sonunda ölümleri gerçekleşecektir ki bu normal olan bir durumdur. Bu durum dışında sulanması, ışık ihtiyacı, ısı ihtiyacı ve diğer bakımı konusunda ki aksaklıklar aynı şekilde ölmelerine sebep olacaktır. Tillandsia bitkisinin bakımında dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda detaylı şekilde okuyabilirsiniz.

1- Hava Çiçeği Standı?

Evet Tillandsia çiçeği diğer bitkilere göre farklı bir yaşam şeklinde olduğu için saksı yerine uygun stantlarda, dekoratif ağaçlarda, deniz kabuklarında veya teraryumların içerisinde bakılabilmektedirler. Bitkiniz için hangisini tercih etmeniz gerektiği tamamen sizin görsel keyfinize kalmaktadır. Bitkinizi yerleştirdiğiniz standın hava akışlarına engel olmaması gerekmektedir. 

2- Hava Çiçeği Nasıl Sulanır?

Epifit yapıda olan Tilandsia Cyanea bitkisi sulanması konusunda diğer bitkilerden daha farklı bir sulama yöntemine ihtiyaç duymaktadır. Bitkinizi sulamak için iki farklı yöntem uygulayabilirsiniz. Bitkinizin yapraklarını kontrol ettiğinizde yumuşama olmaya başlamışsa suya ihtiyacı var demektir.

İlk yöntemde bir su kabına su koyarak bitkinizi 30- 45 dakika içiresinde beklettikten sonra kendi yerine alabilirsiniz. 

İkinci yöntem daha kolay olan bitkinizi yormadan yapılabilecek sulama şeklidir. Bu yöntemde dinlendirilmiş bir miktar suyu fıs fıs içerisine koyarak bitkinize sıkarak nemlendirebilirsiniz. Bu her iki yöntemde de bitkinizi erken saatlerde sulamanız daha iyi olacaktır. Bulunduğu bölgenin iklim şartlarına göre haftada iki üç defa fıs fıs yapılarak sulanması gerekebilir.

3- Hava Çiçeği Güneş Sever mi?

Hava çiçekleri doğrudan güneş ışığına bırakılmamalıdır. Günde bir iki saat gün doğumunda veya gün batımında gelen filtrenmiş güneş ışığı almasının bir sakıncası olmayacaktır. Diğer kalan zamanlarda bol ışık alan aydınlık yerlerde olması gerekmektedir. 

4- Hava Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Hava çiçekleri yaşamları boyunca ortalama olarak türüne göre 8 ile 12 yavru vererek çoğalabilmektedirler. Doğal yaşamlarında yavruları her zaman yanlarında olmaktadır. Sizler yavrularını kendi ofis ve evlerinizde ayırmak istiyorsanız yavruların boylarının en az anaç bitkinin 3/1 oranı kadar büyümesini beklemeniz gerekmektedir. Genel olarak anaç bitkinin yarısına kadar büyüdükten sonra yavrularını ayırmanız daha iyi olacaktır. Tabi ki isterseniz ayırmadan birlikte de bakabilirsiniz. Anaç bitkiler genel olarak çiçeklenme döneminden sonra yavru vermeye başlarlar.

5- Hava Çiçeği Hastalıkları

Hava çiçeklerinde en önemli olan ölüm sebebi hastalıktan çok aşırı sulamadan ve yanlış zamanda sulamadan dolayı yapraklarının nefes alamaması nedeniyle ölmesidir. Diğer bir ölüm sebepleri ise kapalı fanuslarda bakıldığında veya hava esintisinin olmadığı yerlerde bakıldığında ölmeleridir. Bunlar dışında kolay kolay hastalanabilecek bitkilerden değildir.

Post a Comment

Previous Post Next Post