Söğüt Ağacı Dalından Doğal Köklendirme Hormonu Hazırlama

Söğüt Ağacı Dalından Doğal Köklendirme Hormonu Hazırlama

Söğüt Ağacı Dalından Doğal Köklendirme Hormonu Hazırlama

Söğüt ağacı dalından doğal köklendirme hormonu hazırlama yöntemi dünyanın bir çok yerinde eski zamanlardan beri bitkileri köklendirmek amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. Söğüt ağacı dalının kullanılmasındaki ana sebep dallarının kabuklarında ve özütlerinde bulunan iki ana bileşendir. Bu bileşenler salisilik asit ve indolebutirik asittir. Söğüt ağacı dalında bulunan bu iki asit suya sızarak diğer bitki çeliklerinin köklenmelerini hızlandırır ve kök gelişimine destek olur.

Söğüt Ağacı Dalından Doğal Köklendirici Nasıl Yapılır?

Söğüt ağacı dalından üç farklı yöntemle doğal köklendirici hormonu yaparak köklendirmek istediğiniz bitkilerinize ve çeliklerine uygulayabilirsiniz. Bu yöntemleri üç ayrı başlık altında yazabiliriz.

Söğüt Ağacı Dalından Doğal Köklendirme Hormonu Hazırlama

1-  Söğüt Ağacı Dallarını Suda Kaynatarak Hormon Suyu Hazırlamak

Bulunduğunuz bölgede söğüt ağacı dallarından 3-4 cm kalınlığında olacak şekilde ihtiyacınız kadar toplamanız gerekmektedir. Dalları toplarken ağaca zarar vermeden toplamanız doğamızın korunması için çok önemlidir. Toplayacağınız söğüt dallarını bitkilerinizin çokluğuna göre fazlalaştırarak kullanabilirsiniz.

Topladığınız dalları yapraklarından temizledikten sonra 7-8 cm uzunluğunda kısa parçalar halinde keserek uygun bir kabın içine koyun. Söğüt ağacı dallarını koyduğunuz miktarın iki katı kadar su ilave ederek ateş üstünde kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra soğuması için uygun bir ortama alın ve demlenmesi için en az 24 saat bekletin.

Elde ettiğinizi demlenmiş olan söğüt ağacı suyunu uygun bir süzgeçten süzerek iki katı suyla seyrelterek bitkilerinize kullanabilirsiniz. Kullanacağınız bu su bitkileriniz köklerinin daha canlı ve sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır. Özellikle yeni fidelerinizin çok daha hızlı köklenmelerini ve gelişmelerini sağlayacaktır.

2- Kaynamış Suda Bekleterek Hormon Suyu Hazırlamak

Yukarıda yazdığımız bilgilere benzer şekilde söğüt ağacı dallarını kaynatarak değil de kaynamış olan bir suyun için koyarak ağzı kapalı şekilde en az 24 saat demlenmesini beklendikten sonrada aynı şekilde iki katı suyla seyrelterek kullanabilirsiniz.

Bitkilerinize vereceğiniz demlenmiş söğüt ağacı suyunun miktarı küçük ve orta boy saksılar için yarım çay bardağı büyük saksılar için ise bir su bardağı kadar olması yeterli olacaktır.

3-  Söğüt Ağacı Çelikleri İle Diğer Çelikleri Köklendirme

Söğüt ağacından alacağınız 3-4 cm kalınlığındaki dalları 15-20 cm boylarında keserek su dolu bir kabın içine asıl köklendirmek istediğiniz bitkilerinizin çelikleri ile birlikte koymanız gerekmektedir.

Köklenmesi için koyduğunuz yeni söğüt ağacı çelikleri strese girerek köklenmek için hızlı bir şekilde suya salisilik ve indolebutirik asit salgılayacaklardır. Bu sayede diğer bırakmış olduğunuz bitkinizin çelikleri de bu hormon asitleri sayesinde olması gerekenden daha hızlı ve kısa zamanda kökleneceklerdir.

Bitkinizin çelikleri köklendikten sonra almış olduğunuz söğüt ağacı çeliklerini ise doğal ortamlarında uygun su kenarlarına, çeşme yanlarına veya uygun bahçelere dikebilirsiniz.

3- Söğüt Ağacı Dallarını Suda Bekleterek Kullanabilirsiniz

Söğüt ağacı dallarını topladıktan sonra yapraklarından ayırarak 7-8 cm uzunluklarda kesip 5lt su şişelerine ve uygun plastik kaplara koyarak üstünü tamamen suyla doldurmalısınız. 

Suyla doldurduğunuz su şişesi karanlık ve serin bir yerde 15 gün beklemesi gerekmektedir. Bekleyen su hafif jelimsi bir yapı oluşturacaktır. Bu şartlar oluştuktan sonra bitkilerinize vereceğinizi suyun miktarı yukardaki şekilde küçük ve orta boy saksılar için yarım çay bardağı büyük saksılar için ise bir su bardağı kadar olması yeterli olacaktır.

Havalar sıcak olduğu dönemlerde 15 gün bekleteceğiniz söğüt ağacı dallarının oluşturacağı jelimsi su bazen koku yapabiliyor. Bu nedenle sıcak havalarda yukarıda yazdığımız birinci ve ikinci başlıklardaki yöntemleri kullanabilirsiniz.

Su şişesine koyacağınız söğüt ağacı dallarının miktarı ekleyeceğiniz suyun miktarına göre 1/4 oranında olması yeterli olacaktır. 

Post a Comment

Previous Post Next Post