Echeveria Bakımı Türleri Çoğaltma ve Özellikleri
Echeveria Özellikleri
Echeveria bakımı, türleri, çoğaltma ve özellikleri gibi bir çok yönüyle ele alacağımız ve siz değerli okuyucularımıza tüm detayları ile anlatmak istediğimiz sukulent ailesine ait çiçekli bitki türlerindendir. Bakımı kolay olan bitkiler arasında sınıflandırmak mümkündür. Sağlıklı yaşamları için ısı aralığı 5 ile 35 derece arasında olmalıdır. Kış aylarında ise don olayı olamayan sıcaklık olarak 5 ile 15 derece arasındaki sıcaklıklarda bakılmaları daha iyi gelişmelerine ve çiçeklenmelerine yardımcı olur.
Echeveria, yaprakları rozet şeklinde sulu olan kendi arasında renk, yapı ve boyut bakımından 150'den fazla türü bulunan doğal ortamlarında 500 ile 3000 metre yüksekliklerde kuru kayalık alanlarda yaşayan bitkilerdendir. Anavatanı olarak yaşadığı doğal ortamları Meksika'dır ancak orta Amerika, Peru ve Arjantin'de de yaşayanları bilinmektedir.
Echeveria türlerinin çeşitliliğine göre boyut olarak genişliği 30-35 cm'ye, yüksekliği ise 5 ile 12cm kadar büyüyebilmektedirler. Çiçekleri yaprak saplarının arasında uzanarak alttan yukarıya doğru sıralanırlar. Genel olarak sarı, beyaz, turuncu ve pembe renklerde çiçek açmaktadırlar. Çiçek açma zamanları bulunduğu ortama bağlı olarak genelde ilk bahar aylarından yaz ortalarına kadar olmakla beraber kış aylarında da açabilmektedirler.
Echeveria Türleri
Echeveria türleri şekil, boyut, görüntü ve renk bakımında farklılık göstermektedirler. Bazı türleri üstleri parlak bir tozla kaplı gibi görünürken, bazıları daha şeffaf yapıda olurken bir başka olan türü ise tüylü yapraklara sahiptir. Yapraklarının genel olarak yapıları rozet şeklinde çok güzel bir görünüme sahiptir. Bu yazdığımız yapı çeşitliliği ile birlikte bir o kadar da renk çeşitleri mevcuttur. Bu nedenle bu sukulent türü hem ofislerimiz hem evlerimiz hem de peyzaj alanlarında çok tercih edilmektedir. En çok bitki severler açısından tercih edilen türlerin bazıları şunlardır:
1- Echeveria Agavoides
Echeveria Agavodies türünün en belirgin özelliği yapraklarının uç kısımlarının kenarları kızıl veya kırmızı renk tonlarında olmasıdır.
2- Echeveria Elegans
Echeveria Elegans ülkemizde en çok yaygın olarak görmekte olduğumuz yaprakları gümüş yeşili renginde olan ve sık rozetler oluşturan Echeveria türüdür.
3- Echeveria Pulvinata
Echeveria Pulvinata yaprakları kısa, tüylü ve küçük olan boyut olarak çok gelişmeyen ancak bulunduğu alanı bölünerek dolduran renk çeşidi fazla olan Echeveria türüdür.
4- Echeveria Harmsii
Echeveria Harmsii diğer türlerinden ayrılan en büyük özelliği gevşek yapıda ve kümeler halinde gelişim göstermesidir. Ortalama 25 ile 60 cm yükseklikteki boya kadar gelişebilirler.
Echeveria Bakımı Nasıl Yapılır?
1- Echeveria Saksısı Nasıl Olmalı?
Saksı seçimini tamamen türüne göre yapmanız gerekmektedir. Mesela bölünerek çoğalan türleri için daha geniş yapıda saksı tercih edilirken uzayarak büyüyen türleri için ise normal genişlikte saksı tercih etmeniz daha doğru bir seçim olacaktır. Bitkinizi ilk aldığınızda yerlerine alışana ve belli bir büyüklüğe gelene kadar saksı değişim ihtiyacına gerek kalmayacaktır. Saksı değişimini büyüme hızına göre 2-3 yılda bir gereklidir.
2- Echeveria Toprağı Nasıl Olmalı?
Kullanacağınız toprak kireçli olmamalıdır. Kumlu ve geçirgenliği yüksek toprak olmalıdır. Hazır satılan sukulent ve kaktüs topraklarında gönül rahatlığıyla bitkinizi büyütebilirsiniz. Hafif asidik toprakları sevdikleri için toprak pH aralığı 5.5 ile 6.5 aralığında olmalıdır.
3- Echeveria Güneş Sever mi?
Şu kesinki bu tür bitkiler kesinlikle parlak ışık yani çok aydınlık ortamları severler. Gölge alanlarda ise yaprakların formları bozularak şekilsiz ve küçük zayıf biçimde büyüme göstereceklerdir. Güneş sever mi sorusuna cevaben evet gün boyunca en az 4-5 saat güneş ışığı almaları gelişim ve renklenmeleri için çok önemlidir. Güney cepheli alanlarda sabah gün doğumu ve akşam gün batımında gelen yakıcı olmayan güneş ışığında en az 2-3 saat faydalanmalıdırlar.
4- Echeveria Nasıl Sulanır?
Sukulent familyasında yer alan bitkimiz yapraklarında su depoladığı için çok az suyla yetinebilmektedir. Bu sebeple toprağı tam kurumadan su verilmemelidir. Bitkinize su verirken yapraklarını ıslatmamanız hastalıklardan ve yaprak çürümelerinden koruyacaktır. Çok sıcak havalarda eğer ki yapraklarının hemen kuruması mümkünse yapraklarını fısfıs yardımıyla yıkayabilirsiniz.
İlk bahar aylarından kış aylarında kadar bitkinize hazır satılan sukulent ve kaktüslere uygun sıvı besinlerden alarak kullanabilirsiniz. Bu şekilde yaprakları daha canlı ve renkleri daha güzel olacaktır.
5- Echeveria Nasıl Çoğaltılır?
En kolay ve zahmetsiz çoğaltma yöntemi yapraktan olanıdır. Bitkinizden kopardığınız bir yaprağın ucunu kaktüs ve sukulentlere uygun satılan toprağa gömerek toprağını fısfıs yardımıyla nemlendirmeniz yeterli olacaktır. Kısa bir zaman içinde yaprağın alt kısmında yeni tomurcuklar ile birlikte bir çok Echeveria bitkisi elde etmiş olacaksınız. Bitkinizi çoğaltmak için ektiğiniz yaprakları aydınlık bir ortamda tutmanız gerekmektedir. Tüm mevsimlerde çoğaltma işlemi yapılabilirken en uygun zaman aralığı bahar aylarıdır.
6- Echeveria Nasıl Budanır?
Budama ihtiyacı olamayan nadir bitkiler arasında yer alan bitkimiz genel olarak alt taraftan gelişimine bağlı olarak yapraklarının bir kısmında kuruma oluşturabilir. Bu kuruyan yaprakları ana gövdesinden ayırmaktan başka budamaya ihtiyaçları yoktur. Bunlar dışında görsel olarak daha güzel görünüm almaları için ufak müdahalelerde bulanabilirsiniz.
7- Echeveria Neden Çürür?
Bitkinizi olması gerekenden fazla sulayarak toprağının ıslak kalması kök çürümelerine neden olabileceği gibi özellikle yapraklarını ıslak bırakmanız da yaprak çürümelerine sebep olabilir.
8- Echeveria Hastalıkları?
Tüm bitkilerde olduğu gibi Echeveria türlerine de özellikle unlu bit ve kırmızı örümcekler gibi hastalıklar musallat olabilir. Bu tüt hastalıklarla karşılaştığınız zaman uygun zirai ilaçlardan temin ederek bitkinizi kısa zamanda bu hastalıklardan kurtarabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede bu şekilde ilaç temin edemiyorsanız Arap Sabunu kullanarak bitkilerinizi hastalıklardan koruyabilirsiniz.