Alev Çiçeği Floks Bakımı ve Özellikleri (Phlox Paniculata)

Alev Çiçeği Floks Bakımı ve Özellikleri (Phlox Paniculata)

Alev Çiçeği Floks Bakımı ve Özellikleri (Phlox Paniculata)

Alev Çiçeği Floks Özellikleri (Phlox Paniculata)

Alev çiçeği Floks bilimsel adı Phlox Paniculata olarak isimlendirilen Polemoniaceae ailesine ait olan toplum tarafından ise çok bilinmeyen bitkilerdendir. Ana vatanı olarak Kuzey Amerika'nın ormanlarında yaşamını sürdürmektedir. 

Alev çiçeği çok yıllık mı? Çok fazla çeşidi bulunan alev çiçeğinin bazı türleri çok yıllıkken bazıları tek yıllık olarak yaşamaktadırlar. Genel itibariyle çok yıllık bitkiler arasında kabul görmektedir.

Alev çiçekleri kelebeklerin ve sinek kuşlarının da uğrak yeri olan bitkilerdendir. Floks çiçeği uzun ve dik sürgünlerden meydana gelen çalı şeklinde gelişmekte olan bitki türlerindendir. Gövde yapıları güçlü olmakla birlikte ortalama olarak boyları 70cm ile 150cm kadar uzayabilmektedir. Bu sebeple kesme çiçekçilikte de tercih edilmektedir.

Alev çiçeği ne zaman çiçek açar? Açtığı zaman uzun süre çiçekleri solmayan ve hafif kokulu bir çok renkte çiçekleri vardır. Çiçekleri kokularını genelde öğleden sonra ve akşam gün batımında yaymaktadır. Çiçeklenme zamanı genelde bahar aylarından yaz ortalarına kadar devam etmektedir. Şartlar uygun olduğunda ikinci çiçeklenme zamanı ise yaz aylarından sonbahar aylarının sonuna kadar devam edebilmektedir. Alev çiçeği çok eski zamanlardan beri bahçe kültüründe kullanılmaktadır. Özellikle bahçe duvarları oluşturmak ve kaya bahçeleri gibi kullanım alanları vardır.

 
Alev Çiçeği Floks Bakımı ve Özellikleri (Phlox Paniculata)

Alev Çiçeği Floks Bakımı Nasıl Yapılır?

1- Alev Çiçeği Saksıda Yetişir mi?

Alev çiçeği uygun şartlar sağlanabildiğinde saksıda yetiştirilmesi mümkündür. Saksı yapısı olarak bitkinizin ihtiyacına ve boyutuna göre saksı seçmeniz gerekmektedir. 

2- Alev Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı?

Alev çiçeği organik yapı bakımında zengin, humuslu ve geçirgen süzek toprakları sevmektedirler. Bu sebeple bakımı için hazırlayabileceğiniz en uygun toprak organik besin yönünden zengin olan çiçekli bitkiler için satılan topraklardan satın alarak içerisine 4/1 oranında ponza taşı karıştırarak kullanmanız uygun olacaktır.  Alev çiçeği nötr toprakları daha çok sevdiği için toprak pH aralığı 6 ile 7 aralığında olmalıdır.

3-  Alev Çiçeği Güneş Sever mi?

Floks çiçeği güneşi seven bitkiler grubunda yer almasına rağmen yarı gölge alanlarda da yetişebilmektedir. Ne kadar güneş görürse o kadar bol çiçekli olacaktır ve yaprakları daha güzel gelişim gösterecektir. Bitkinize saksıda bakıyorsanız gün içinde ortalama 4-5 saat olacak şekilde gün batımında ve gün doğumunda yakıcı olamayan güneş ışığından alması gerekmektedir.

4- Alev Çiçeği Nasıl Sulanır?

Bitkinizi sularken sadece toprağına su gelecek şekilde su vermeniz gerekmektedir. Çiçeklerine ve yapraklarına gelecek su hastalık oluşmasına sebep olabilmektedir. Bitkinizin toprağının 2-3 cm derinine kadar parmağınız ile kontrol ettiğinizde nemini kaybetmişse sulama işlemini yapabilirsiniz. 

Bitkinize bahçede bakıyorsanız organik olan gübrelerden toprağına karıştırarak bakabilirsiniz. Saksıda bakıyorsanız hazır satılan sıvı besinlerden alarak bitkinize kullanabilirsiniz. Bu besinleri verdiğinizde bitkinizin çiçekleri daha çok olacak ve daha sağlıklı gelişecektir. Bulunduğunuz bölgede veya şartlarda bu imkan yok ise kendi imkanlarınızla Bitki Besinleri sayfamıza bakarak hazırlayacağınız bitki besinlerinden verebilirsiniz.

5- Alev Çiçeği Nasıl Budanır?

Sarmaşık şeklinde büyüyen türlerin çiçekleri solduktan sonra çiçek saplarını budamanız yeterli olacaktır. Dik ve çalı şeklinde büyüyen türlerinde ise çiçekleneme döneminden sonra çiçek saplarını kesmeniz ve kış aylarına girdiğinizde ise bitkinizin dallarının 3/1 oranında kesmeniz yenilenmesi ve dinlenerek bahar ayları geldiğinde taze çiçek sürgünleri ile daha canlı olması için yeterli olacaktır.

6- Alev Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Floks çiçeğini en kolay şekilde çoğaltmak için ilk bahar aylarının başlarında kökten ayırma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Bu yöntem dışında ikinci bir çoğaltma yöntemi ise kendiliğinden köklenmesi mümkün olan son yıllarda en çok ağaç ve çalı türlerinden kullanımı yaygınlaşan Havai Daldan köklendirme yöntemiyle de bitkinizi köklendirmeniz mümkündür. Bu yöntemle nasıl çoğaltacağınızı öğrenmeniz için Havai Daldan Köklendirme Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalıdır? yazımıza bakabilirsiniz.

7- Alev Çiçeği Hastalıkları

Alev çiçeklerinde en çok rastlanılan sıkıntıların başında mantar hastalıkları gelmektedir. Bu tür hastalıklar genelde olması gerekenden fazla nem olması ve yapraklarının ıslak bırakılmasıdır. Mantar hastalıklarına sebep olan diğer bir sebep ise bitkilerinizi hava sirkülasyonu olmayacak şekilde çok sık şekilde dikmenizdir. 

Mantar hastalığı olan bitkileriniz için hazır satılan uygun zirai ilaçlardan temin ederek kullanmanız mümkündür. Bulunduğunuz bölgede böyle bir imkanınız yok ise Bitkilerde Mantar Hastalığı Tedavisi ve Doğal Çözümler sayfamızdaki yazımızı okuyarak tedavi edebilirsiniz.

Post a Comment

Previous Post Next Post