Para Çiçeği Crassula Bakımı Sulaması ve Çoğaltılması

Para Çiçeği Crassula Bakımı Sulaması ve Çoğaltılması

Para Çiçeği Crassula Bakımı ve Özellikleri

Para çiçeği bakımı hakkında iç mekanlarda en yaygın bakılan çiçeklerden biridir diyebiliriz.  Bakımında az bir ilgi ile çok kolay büyütülebilen özelliğine sahip bitkilerdendir. Soğuk havayı sevmeyen bu bitkinin ideal yaşama sıcaklığı 10 santigrat derece ile 35 derecedir. Güney Afrika kökenli olmakla birlikte kurak alanlarda yaşamaktadır.

Crassula sukulent ailesine ait bir çiçek türüdür. Para bereket çiçeği olarak da bilinen bu çiçek oval paraya benzer yapraklarıyla dikkat çekmektedir. Batıl inanışa göre bulunduğu ortama bolluk ve bereket getirmektedir. Birçok kültürde bu çiçeğin iyi şanslar ve refah getirdiğine inanılır. Eviniz veya ofisiniz için en güzel ev bitkilerinden biri olan bitkimiz yapraklarının etli yapısı ve pürüzsüz dokusuyla dekoratif bir yapıya sahiptir.

Halk arasında bereket çiçeği, mücevher çiçeği, bozuk para çiçeği, Japon para çiçeği gibi isimlerle de anılmaktadır. Yapı itibariyle zamanla gelişen bitkimiz ortalama olarak 50 cm ile 120cm kadar büyüyerek minyatür ağaç halini alabilmektedir. Çiçek açması için 4 yaşına kadar beklemeniz gerekmektedir.

Para Çiçeği Crassula Bakımı Sulaması ve Çoğaltılması

Para Çiçeği Crassula Bakımı Sulaması ve Çoğaltılması

1- Para Çiçeği Saksı Seçimi

Ortalama olarak 3-4 yılda bir saksısının değiştirilmesi gerekmektedir. Bitkinizin kökleri saksı dışına taşmış ise bu kadar zaman beklemenize gerek kalmadan saksı değişimini yapabilirsiniz. Saksı ve toprak değişimine karşı hassas olan bitkimiz saksı değişiminden sonra bir kaç hafta dikkatli bakıma ihtiyaç duyacaktır. Saksı değişimini kış aylarında yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Uyku dönemine giren bitkinizin kış aylarında yapacağınız saksı değişimi ölümüne sebep olabilir.

2- Para Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı?

Toprak konusunda çok seçici olmayan bitkinize en uygun toprak seçimi, kaktüs ve sukulentlere uygun satılan topraklardan alarak dikmeniz siz ve bitkiniz için en kolay ve sağlıklı seçim olacaktır.

3- Para Çiçeği Güneş Sever mi?

Bitkinizi konum olarak günde bir kaç saat güneş ışığı alacak şekilde konumlandırmanız sağlıklı yaşaması için en iyi seçim olacaktır. Gün batımında ve gün doğumunda gelen güneş ışıklarını seven bitki türlerindendir. Diğer zamanlarda aydınlık bir ortamda bulunmaları gerekmektedir. 

4- Para Çiçeği Nasıl Sulanır?

Bitkimiz kurak iklim bitkisi olduğu ve böyle alanlarda yaşaması ile birlikte yapraklarının etli yapıda olması sebebiyle sukulentler ve kaktüsler ile aynı şartlarda sulanması gerekmektedir. Bitkinizin toprağını kontrol ettiğinizde toprağın 2-3 cm derinliğine kadar tam kurumasını bekleyerek sulamanız gerekmektedir. Bahar ve yaz aylarında bitkinize ayda bir sukulent ve kaktüsler için satılan sıvı bitki besinlerinden alarak kullanabilirsiniz. Kış aylarında bitkiniz uykuda olduğu için 2 ayda bir yarım doz vermeniz yeterli olacaktır. Bulunduğunuz bölgede böyle bir imkanınız yok ise Bitki Besinleri sayfamıza bakarak uygun dozajlarda bitki besini hazırlayarak verebilirsiniz.

5- Para Çiçeği Çoğaltma

Çoğaltılması oldukça kolay saksı çiçeklerindendir. Saksı içerisinde kalın köklerinin yanında küçük fideler verecektir. Yeni fideler yeteri kadar büyüdükten sonra kök ayırma işlemi ile yeni saksıya almanız gerekir. Böylece çoğaltma işlemini tamamlamış olursunuz.

Diğer bir çoğaltma yönteminde ise yapraklarını bir hafta kadar bir bardak suda bekleterek köklenmelerini beklemelisiniz. Köklenen yaprakları uygun saksılara dikerek yeni para çiçeği sahibi olabilirisiniz.

6- Para Çiçeği Hastalıkları

Yanlış sulama yani az veya çok su verme, direk güneş ışında kalması ve  rüzgarlı ortamlarda bırakılması bitkinizin yapraklarının bozulmasına ve dökülmesine neden olabilir. Bu konularda bakımına dikkat etmeniz gerekir. Bu sıkıntılarının dışında aşırı sulamadan dolayı köklerinde çürümelere neden olabilirsiniz. Bu problemlere dikkat ettiğiniz müddetçe kolay kolay hastalanan bitkilerden değildir.

Post a Comment

Previous Post Next Post