Lisyantus Liseli Kız Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Lisyantus Liseli Kız Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Lisyantus Liseli Kız Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Lisyantus, Liseli kız çiçeği bakımı, sulaması, toprak değişimi ve çoğaltılması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Lisyantus çiçeği hakkında merak ettiğiniz her şey yazımızda...

Lisyantus Liseli Kız Çiçeği Özellikleri

Toplumumuzda liseli kız çiçeği olarak bilinen lisyantus çiçeğinin anavatanı ABD'nin güneyindeki kuzey kısımlar ile birlikte Meksika'dır. Doğal ortamlarında genel olarak çayırlık alanlarda yetişmektedir. Gentianaceae familyasından olan Eustoma russellianum türüne aittir.

İlkbahar ve yaz aylarında yaygın olarak görülen ve sıklıkla buketlerde bulunan lisyantus liseli kız çiçeği, tropikal kökenli bir bitki türüdür. Tek yıllık bir çiçektir ve soğuğa dayanıklı değildir. Ancak çok iyi bakım yapılırsa 2 veya 3 yıl yaşayabilmektedir. Kesme çiçekçilik sektöründe çok yaygın yetiştirilen bitki türlerindendir. Yaşayabildiği sıcaklık 20 ile 35 santigrat derece arasıdır.

İlk bahar aylarının başlangıcından sonbahar aylarının ortasına kadar çiçek açabilmektedirler. İlk yılına göre iyi bakım yapılırsa ikinci yıl daha gür ve çok sayıda çiçek açacaktır. Çiçeklerinin renkleri beyaz, gül kurusu, mavi, pembe ve mor olmak üzere katmerli ve yalın kar şeklinde açmaktadır. Çiçeklerinin vazo ömrü iki hafta kadardır. Yapraklarının yapısı mumsu mat yapıda olup mavimsi yeşilimsi tonlardadır. 

Lisyantus Liseli Kız Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Lisyantus Liseli Kız Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

1- Lisyantus Liseli Kız Çiçeği Saksı Seçimi

Evinizde saksıda bakım yapmak istiyorsanız yeni aldığınız bitkinizin ilk yıl için bulunduğu ortama alışana kadar ve üstündeki çiçekleri solana kadar saksı değişimi yapmanıza gerek yoktur. İyi bir bakımla bir sonraki yıla kadar yaşatabilirseniz bir büyük boy saksıya bahar aylarından hemen önce aktarabilirsiniz. Bu şekilde çiçek tomurcukları oluşmadan önce saksı değişimi işlemini de yapmış olursunuz.

2- Lisyantus Liseli Kız Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı?

Besin oranı yüksek olan, organik ve bol humuslu toprakları sever. Toprağı geçirgen, süzek ve havadar yapıda olmalıdır. Bu sebeple bitkinizin sağlıklı yaşaması ve bol çiçek açabilmesi için hazırlayacağınız toprağa 3/1 oranında ponza taşı karıştırmanız yeterli olup hazır satılan çiçekli bitkilere uygun humuslu topraklardan alarak bitkinizi ekebilirsiniz.

3- Lisyantus Liseli Kız Çiçeği Güneş Sever mi?

Güneşli yerleri seven bitki türlerindendir. Bu sebeple bulunduğu ortamda günlük ortalama 5-6 saat kadar güneş ışığı alması gerekmektedir. Aşırı sıcak olan bölgelerdeki yaz mevsiminde filtrelenmiş ışık alması daha iyi olacaktır. Evlerinizde ve ofislerinizde güney cepheli pencere önlerinde bakabilirsiniz.

4- Lisyantus Liseli Kız Çiçeği Nasıl Sulanır?

Suyu seven çiçeklerdendir. Ancak suladıktan sonra tabağında aşırı su bırakılması ve suda bekletilmesi ölmesine sebep olabilir. Tabii yaz aylarında sıcaklığı da göz önünde bulundurarak, toprağını elinizle kontrol ettiğinizde nemini kaybetmişse sulama işlemini yapabilirsiniz. Soğuk kış aylarında daha az sulanmamalıdır.

Çiçeğinizi hastalıklardan korunmak için sularken yapraklarına ve çiçeklerine su gelmemelidir. Kökleri sulamak yeterlidir. Çiçeğinize çiçeklenme döneminde yani bahar aylarının başından yaz sonuna kadar sıvı çiçekli bitkilere uygun bitki besinlerinden alarak kullanabilirsiniz. Kış aylarında ise ayda bir kez yarım doz vermeniz yeterli olacaktır. Bulunduğunuz bölgede böyle bir imkanınız yok ise Bitki Besinleri sayfamıza bakarak uygun dozajlarda bitki besini hazırlayarak verebilirsiniz.

5- Lisyantus Liseli Kız Çiçeği Çoğaltma

Çoğaltmanın en kolay yolu tohum yöntemiyle olmaktadır. Lisyantus tohumları çok küçüktür ve bu nedenle özel olarak hazırlanır. Yaklaşık toz şeker tanesi kadar büyüklükte olduğu için tohumlar özel bir malzemeye sarılarak boyutları artırılır. 

Tohumlar 21-22 °C sıcaklıkta yaklaşık bir ayda çimlenmeye başlar. Sürgünler 16-18 derecede 3 aylık zamanda sürgünlerini genişleterek fide haline gelmektedir. Tohum çimlenme süreci sıkı bakım gerektirir. Tam ışık, hafif gübreleme ve ara sıra hastalık kontrolü yapılmalıdır. Çimlenme sırasında çok fazla neme ihtiyaç duyar. Ortam nemi sulama çevresinde olmalı ve bu işlem sırasında da özen gösterilmelidir. Ortam çok kuru olmamalıdır. Aynı zamanda nemlendirme parametrelerinin çok doğru ayarlanması gerekir. Tohum üretimi zor olduğu için ekim yaparak bakımını yapmanız daha kolay olacaktır.

6- Lisyantus Liseli Kız Çiçeği Hastalıkları

Çeşitli hastalıklara duyarlı bir bitkidir. Aşırı soğuk veya kuru bir ortama yerleştirilmemelidir. Neme oranına dikkat edilmelidir. Sulama sırasında su yaprak ve çiçeklere ulaşmamalıdır. Genel olarak, sabahları sulama, hastalıkları önlemek için en iyi zamandır.

Hastalık olmasa dahi çiçeğimize 15-20 günde bir hastalıklardan korumak için uygun zirai ilaçlardan kullanmanız daha uygun olacaktır. Bulunduğunuz bölgede zirai ilaç alma imkanınız yok ise Arap sabunu kullanarak bitkinizi zararlıların istilalarından korumuş olursunuz.

Post a Comment

Previous Post Next Post