Beyin Kaktüsü Özellikleri
Beyin kaktüsü beynin kıvrımlarını oluşturan yapısı ve gelişimine benzemesi sebebiyle bu ismi almaktadır. Botanik adı Mammillaria elongata cristata'dır. Dayanıklı ve bakımı kolay olan kaktüs türlerindendir. İlk bahar aylarında 2-3cm boylarında çiçekleri ile güzel bir görüntü oluştururlar. Bu kaktüsü sıcak iklime sahip kesimlerde bahçelerinize dikebileceğiniz gibi evlerinizde saksılarda da besleyebilirsiniz.
Evlerinizde ofislerinizde diğer kaktüs ve sukulentlere bakabiliyorsanız bu kaktüs türünün bakımında da zorlanmazsınız. Bu bitkinin de ışık, su ve toprak ihtiyaçları diğer kaktüs türleriyle çok benzerlik göstermektedir. Bitkimizin çiçek renleri beyaz olabildiği gibi dikenlerinin renklerine göre renk farklılıkları göstermektedir.
Bitkiniz ısı ve nem olarak kurak iklim bitkileri familyasında yer aldığı için fazla nemli ve serin bölgelerde dengeli büyüyemezler. Kuru ve sıcak ortamları seven bitkimiz ortalama olarak -6 santigrat dereceye kadar dayanabilmektedirler. ideal sıcaklık aralığı ise 10 santigrat derece ve üstü sıcaklıklardır.
Beyin Kaktüsü Bakımı
1- Beyin Kaktüsü Saksı Seçimi
Beyin kaktüsünün kökleri çok derinlemesine gelişmediği için seçim yapacağınız saksının yapısı geniş olmaklar beraber çok derin olmamalıdır. Bitkiniz saksısını tamamen doldurduğunda yeni saksıya aktarabilirsiniz. Saksı değişimi ihtiyacının oluşması için ise ortalama olarak 2-3 yıl gereklidir. Köklerinin yeni saksısına adapte olabilmesi için bitkinizi bir hafta kadar sulamadan bekleyin. Sonrasında normal bakımına devam edebilirsiniz.
2- Beyin Kaktüsü Toprağı Nasıl Olmalı?
Toprak yapısı olarak kaktüs ve sukulentlere uygun satılan topraklardan kullanabilirsiniz. Kaktüsler nötr ve kireçsiz toprakları severler. Yaşam olarak uygun pH 6-7 aralığındadır. Toprağının geçirgen ve havadar olması çok önemlidir. Doğal yaşamlarında çakıllı kumlu topraklarda yaşarlar. Eğer ki toprağını kendiniz hazırlayacaksanız normal toprağa 4/1 oranında dere kumu ve 4/1 oranında ponza karıştırmanız uygun olacaktır.
3- Beyin Kaktüsü Güneş Sever mi?
Kaktüsler genel olarak günde en az 6 saat kadar güneş almaları gerekmektedir. Bu sebeple güneş alan bir pencere veya güneş alan bir konumda bulundurmanız gerekmektedir. Çok aydınlık alanları seven kurak iklim bitkileridir. Evlerinizde güney veya batı cepheli pencere önleri bakımları için uygundur.
4- Beyin Kaktüsü Sulama
Bitkinizin toprağı tamamen kurumadıkça sulama işlemini yapmanıza gerek yoktur. Yaz aylarında ortalama bulunduğu iklime göre bir hafta ile on beş gün içinde suya ihtiyaç duyarken havaların serinlediği kış aylarında ise bir ay kadar sulamadan durabilirler. Kaktüsler etli yapıya sahip ve kurak bölge iklimine uyumlu bitkiler olduğu için normal bitkilere göre daha az sulanmalıdır. Aşırı sulama ve toprağın nemini kaybetmeden tekrar sulama büyük ihtimalle köklerinin çürümesine sebep olacaktır.
Kış aylarında dinlenme sürecine geçtikleri için gübreye çok ihtiyaç duymazlar. Yaz aylarında ise kaktüs ve sukulentlere uygun bitki besinlerinden alarak bitkinize verebilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede böyle bir imkanınız yok ise Bitki Besinleri sayfamıza bakarak uygun dozajlarda bitki besini hazırlayarak verebilirsiniz.
5- Beyin Kaktüsü Çoğaltma
Bitkinizin tabanında gelişen yeni yavrularından keskin bir bıçak yardımıyla ayırarak bir iki gün kestiğiniz yerlerinin kurumasını bekledikten sonra yeni yerlerine ekebilirsiniz. Yeni yavruların kendi başlarına hayatta kalmaya yetecek kadar kökleri vardır. Yeni yerlerine aktardığınız bitkinizi bir hafta boyunda kökleri yeni toprağına alışana kadar sulamayın.
6- Beyin Kaktüsü Hastalıkları
Beyin kaktüsleri sizi hastalık yönünden çok üzmezler. Haşerelere ve hastalıklara karşı çok dayanıklı türlerdir. Hastalık yönünden sadece çok nemli ortam ve nemli toprak içerisinde bakılırsa kök çürümesi yaşayabilirler.