Çanta Çiçeği Bakımı ve Özellikleri (Calceolaria Biflora)

Çanta Çiçeği Bakımı ve Özellikleri (Calceolaria)

Çanta Çiçeği Özellikleri

Çanta çiçeği halk arasında hanım çantası çiçeği, gelin çantası çiçeği ve cüzdan çiçeği gibi isimlerle anılmaktadır. Bilimsel adı Calceolaria Biflora'dır. Ana vatanı güney Amerika Kıtası'dır. Arjantin ve Şili'nin dağlık bölgelerinde yaşamaktadırlar. Çanta çiçekleri bahçelerde, balkon ve teraslarda, veya iç mekanlarda süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. 

Yapraklarının ve çiçeklerinin yapısı itibariyle çok gösterişli, dekoratif bitkiler grubunda yer almaktadır. Yaprakların yapısı tüylü ve etlidir. Bazı türlerinde yaprakları kalp şeklindedir. Çiçekleri ise çanta şeklinde kesecik halinde gelişmektedir. Çiçeklerinin rengi sarı, benekli turuncu ve bazı türlerinde kırmızı olabilmektedir. Çiçeklenme dönemi yaz aylarının başlarından başlayarak kış ayına kadar devem eder.

Hanım çantası çiçeğinin 300'den fazla türü bulunmaktadır. Dona karşı duyarlıdırlar. Serin ortamları sevmekle birlikte aşırı soğuk ortamlarda yaşamlarını devam ettiremezler.  Özellikler çok sıcak ve havasız ortamları sevmezler. Çeşitlerine bağlı olarak ortalama 30 ile 60 cm boya kadar büyüyebilmektedirler. Çanta çiçekleri esintili ortamlardan çok hoşlanırlar. 

Çanta Çiçeği Mevsimlik mi?

Çok yıllık ve mevsimlik olanları mevcuttur. Ticari olarak temin edilen özel tür melezler genelde mevsimlik olarak yetiştirilmektedir. Pencere önlerinde ve kapalı mekanlarda bakılması için yetiştirilen türler bu grupta yer almaktadır. İç mekanlarda bakılan türlerinin ömürleri ortalama 3 ayı geçmemektedir. Teraslarda bahçelerde ve balkonlarda bakılan türler ise çok yıllık olan türlerindendir.

Çanta Çiçeği Bakımı ve Özellikleri (Calceolaria)

Çanta Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

1- Çanta Çiçeği Saksısı Seçimi

Bütün bitkiler için satılan normal saksılardan kullanabilirsiniz. Bitkinizin büyüklüğünü göz önünde bulundurarak uygun boyutta saksı tercih etmelisiniz. Bitkinizi yerleştireceğiniz saksının tabanına çakıl taşları veya buna benzer malzemeler koymanız bitkinizdeki sudan kaynaklı sıkıntıları önlemiş olur.

2- Çanta Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı?

Besin açısından organik ve bol humuslu asidik toprakları severler. Kullanacağınız toprak çok fazla su tutucu özellikte olmamalıdır. Bitkiniz için hazır satılan çiçekli bitkilere uygun satılan humuslu topraklardan alarak içerisine 4/1 oranında ponza taşı ve 4/1 oranında kum karıştırarak en uygun toprağı hazırlamış olursunuz.

3- Çanta Çiçeği Güneş Sever mi?

Hanım çantası çiçekleri serin ortamlardan hoşlandıkları için direk güneş ışığından hoşlanmazlar. Bulunduğu ortamda esintili alarak dolaylı güneş ışığından faydalanabilirler. Sabah gün doğumunda veya gün batımında gelen yakıcı olmayan güneş ışığından almaları daha iyi gelişmelerini sağlayacaktır. Bulunduğu ortam ortalama 14 ile 20 santigrat derece aralığında olmalıdır. Genç bitkilerin çiçeklerini geliştirebilmeleri için daha serin 10 santigrat derece aralığında olan ortamlarda bir ay kadar bakılmalıdır.

4- Çanta Çiçeği Nasıl Sulanır?

Sulama konusunda dikkat edilmesi gereken bitkilerdendir. Toprağı nemli olmakla birlikte ne çok kuru ne de çok ıslak olmamalıdır. En uygun sulama zamanı toprağın üst kısmının tamamen kuruduğunu gördüğünüzde sulama yapmalısınız.  Bitkiniz için hazır satılan çiçekli bitkilere uygun sıvı besinlerden alarak tavsiye edilen dozajın yarısında kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede veya şartlarda bu imkan yok ise kendi imkanlarınızla Bitki Besinleri sayfamıza bakarak hazırlayacağınız bitki besinlerinden yarım dozajda verebilirsiniz.

5- Çanta Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Tohum çelik ve kök ayırma yöntemiyle çoğaltmak mümkündür. Tohum yöntemiyle çoğaltmak için elinizde bulunan tohumları Nisan ayının başlarında 18 ile 20 santigrat derece arasında 20 günlük bir çimlendirme sonrasında fidelik boylara geldikten sonra 9 cm saksılara aktararak büyütmeye devam edebilirsiniz. 

Çelik yöntemiyle çoğaltmak için son bahar aylarında aldığınız tepe çeliklerini 18 ile 20 derce aralığındaki sıcaklıklarda uygun köklendirme toprağında köklendirdikten sonra çiçeklenme mevsimine kadar gelişimlerini sağlayabilirsiniz. Kök ayırma yöntemiyle ise hem yaz hem kış sezonunda ayırarak çoğaltabilirsiniz.

6- Çanta Çiçeği Hastalıkları

Nemsiz esintisiz ve aşırı sıcak kapalı ortamlarda her türlü hastalık bu bitkinin baş düşmanı haline gelecektir. Yaprak bitleri , kırmızı örümcekler ve mantar hastalığı gibi aklınıza gelebilecek her türlü istilaya maruz kalabilirler. Bu sebeple bu bitkiye bakmak istiyorsanız kesinlikle istediği ortam şartlarını sağlamanız gerekiyor. Üzerinde her hangi bir hastalık olmasa bile 15-20 günde bir bu hastalıklara uygun zirai ilaçlardan alarak üzerine fıs fıs yaparak tedbirli olmanızda fayda vardır. Bulunduğunuz bölgede zirai ilaç alma imkanınız yok ise Arap sabunu kullanarak bitkinizi zararlıların istilalarından korumuş olursunuz.

Post a Comment

Previous Post Next Post