Gelin Damat Çiçeği Bakımı (Begonia × Tuberhybrida)

Gelin Damat Çiçeği Bakımı (Begonia × Tuberhybrida)

Gelin Damat Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Gelin damat çiçeği yumrulu begonya ailesine ait botanik ismi Begonia × Tuberhybrida olan çok yıllık bitki türlerindendir. Bu begonya türüne halk arasında gelin damat çiçeği denmesinin sebebi ise aynı dalda hem dişi hem erkek çiçek bulundurmasındandır. 

Doğal ortamlarında dağların sisli ormanlarında kayalık bölgelerde yetişmektedir. Anavatanı Bolivya'dır. Yaz boyunca devamlı çiçek açarlar. Kış aylarında ise uykuya geçerler.  Çiçekleri turuncu, sarı, beyaz, pembe olmak üzere aşağı sarkık şekilde oluşur. Dalları pek dik duramaz. Bu sebeple asılabilen saksılarda yetiştirilmesi daha uygundur. Çiçekleri hem yalın kat hem katmerli olabilmektedir.

Gelin damat çiçeği türlerine göre ortalama 30 cm ile 1m boya kadar uzayabilmektedirler. Aynı şekilde türlerine göre -5 ile 35 santigrat derece arasındaki ısı değişikliklerine dayanabilmektedirler. Daha sıcak bölgelerde yapraklarını nemlendirmek birazda olsa bitkinizin sıcaklığa tolerans sağlamsına yardımcı olacaktır. 

Bulunduğu ortama bağlı olarak yaşam şartlarına göre kış aylarında da çok rastlanmasa da çiçeklenmeye devam edebilirler. Genel olarak yarı gölge alanlarda pencere önlerindeki esintili yerleri çok severler.

Gelin Damat Çiçeği Bakımı (Begonia × Tuberhybrida)

1- Gelin Damat Çiçeği Saksı Seçimi

Yapı olarak yukarıda da belirtiğimiz üzere dalları sarkık şekilde büyüdükleri için asılabilen saksılara ekmeniz bitkiniz için en doğru seçim olacaktır. Bununla birlikte dikeceğiniz saksının orta boy olması ve ilk aldığınız dönemde bulunduğu ortama alışana kadar saksı değişimi yapmamanız daha iyi bir seçim olacaktır. Kökleri ve dalları saksıya sığmamaya başladığında bitkinizin saksı değişimini yapabilirsiniz. Bahar aylarında bitkinizin saksısının üst kısmından bir miktar toprağını alarak yeni ekleyeceğiniz toprakla o yıl bitkiniz sağlıklı şekilde büyüyüp çiçeklenmeye devem edecektir.

2- Gelin Damat Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı?

Humus bakımından zengin olan  organik, gevşek ve gübreli toprakları sevmektedirler. Bu nedenle çiçekli bitkilere uygun satılan organik ve humuslu topraklardan aldıktan sonra içerisine  3/1 oranında ponza taşı karıştırarak bitkiniz için en uygun toprağı hazırlayabilirsiniz. Gelin damat çiçeği nötr topraklarda daha iyi yetişebildikleri için toprağının pH aralığı 6-7 arasında olmalıdır. 

3- Gelin Damat Çiçeği Güneşi Sever mi?

Bir çok begonya türünde olduğu gibi gelin damat çiçeği de yakıcı olan ve direk gelen güneş ışınlarını sevmezler. En sevdiği ışık perde arkasından gelen yarı gölgeli güneş ışığıdır. Bununla birlikte sabah gün doğumunda ve akşam gün batımında yakıcı olmayan güneş ışıklarından günde bir kaç saat almaları daha güzel çiçeklenmelerini ve sağlıklı büyümelerini sağlayacaktır.

4- Gelin Damat Çiçeği Nasıl Sulanır?

Bitkinizin toprağının 2-3 cm derinine kadar parmağınız ile kontrol ettiğinizde nemini kaybetmişse sulama işlemini yapabilirsiniz. Yaz döneminde bitkiniz çiçekliyken daha çok suya ihtiyacı olacaktır. 

Bitkinize bahçede bakıyorsanız organik olan gübrelerden toprağına karıştırarak bakabilirsiniz. Saksıda bakıyorsanız hazır satılan çiçekli bitkilere uygun sıvı besinlerden alarak bitkinize kullanabilirsiniz. Bu besinleri verdiğinizde bitkinizin çiçekleri daha çok olacak ve daha sağlıklı gelişecektir. Bulunduğunuz bölgede veya şartlarda bu imkan yok ise kendi imkanlarınızla Bitki Besinleri sayfamıza bakarak hazırlayacağınız bitki besinlerinden verebilirsiniz.

5- Gelin Damat Çiçeği Budanır mı?

Cansızlaşan veya yumuşayan dallarını budayabilirsiniz. İlk bahar aylarında yeni oluşan filizlerin uçlarını kopararak daha çok yan dal vermelerini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde bitkiniz daha gür görüntüde ve daha bol çiçekli olacaktır. Budama işlemi yapmadan da bakımını yapabilirsiniz. Bitkiniz doğal haliyle de kendiliğinden yan dal verecektir.

6- Gelin Damat Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

İlk bahar aylarında bitkinizin bir kaç yeni çıkan dallarından 10-15 cm boylarında çelikler alarak ister suda köklendirip, isterseniz direk toprağa dikerek aydınlık bir yerde köklenmelerini bekleyebilirsiniz. Bu yöntem dışında aynı şekilde ilk bahar aylarında ana saksıdaki anaç bitkinizin saksı değişimini yaparken kök ayırma yöntemiyle de çoğaltma işlemini yapabilirsiniz.

7- Gelin Damat Çiçeği Hastalıkları

Gelin damat çiçeği begonya türlerinden olduğu için en yaygın olarak görülen hastalık türleri arasında küllenme, küf ve yaprak lekesi gibi mantar hastalıkları bulunmaktadır. Bu tür hastalıklarla mücadele için en yakın zirai ilaç satan yerlerden uygun ilaçları temin ederek kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede böyle bir imkanınız yok ise Bitkilerde Mantar Hastalığı Tedavisi ve Doğal Çözümler sayfamızdaki yazımızı okuyarak bitkinizi tedavi edebilirsiniz.

Post a Comment

Previous Post Next Post