Areka Palmiyesi Bakımı Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Areka Palmiyesi Bakımı Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Son Zamanların Gözde Bitkisi Areka Palmiyesi

Areka Palmiyesini bu kadar gözde yapan en önemli özelliği yapraklarının farklı ve dekoratif yapıya sahip olmasıdır. Ana vatanı Madagaskar olan bitki alttan yeni sürgünler vererek çoğalır ve büyür. Açık alanda 6 metre boylanabilen bitki kapalı ortamlarda 3 metre kadar ancak büyüyebilir. Yazları şartlar uygun olursa  hurma ağaçlarının meyvesi gibi salkım şeklinde çiçekler açar. 

Areka Palmiyesi yapı olarak büyüdükçe yaprakları eğileceği için bulundurulacağı ortamda kendisine uygun geniş bir alan seçilmelidir. En güzel ve faydalı özelliklerinden birisi ise bulunduğu ortamı nemlendirmesidir. Areka Palmiyesi 0 derecenin altında soğuklara dayanamaz ve hava akımlarını ve rüzgarlı alanları sevmez. Bu şartlara maruz kaldığında sonuç bitkinizin ölümü olacaktır.

Areka Palmiyesinin Bakım İhityaçları

1- Saksı Seçimi (Köklerine bağlı)

Bitkiniz için mecbur kalmadıkça saksı değişimi yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Ne zamanki kökleri toprağını tam doldurup saksısından dışarı çıkmaya başlar işte o zaman bulunduğu saksıdan bir boy büyük saksıyla değişimini yapabilirsiniz. Saksı değişimini tüm bitkilerde olduğu gibi bahar aylarında yapabilirsiniz.

2- Toprak Seçimi (Toprağı nem tutan ve havadar olmalı)

Toprak seçimi olarak çok sık olmayan geçirgen havadar torflu toprakları seçmelisiniz. Yılda iki kez toprağına vereceğiniz besin ve vitaminler çiçeğinizin daha güzel çiçeklenmesini ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Toprağının havadar olması yönünden ponza taşı eklenmesi uygun olacaktır. Bu oran 3/1 oranında olabilir. Hazır satılan salon bitkilerine uygun topraklardan tercih edebilirsiniz.

3- Işık Seçimi (Güneşli bol aydınlıklı ortam olmalı)

Areka Palmiyesini diğer salon ve çiçekli bitkilerden ayıran özelliklerden birisi güneşli ve bol aydınlık olan ortamları sevmesidir. Hazır olarak aldığınız bitkinizin zamanla güneşe alıştırmanız ani yaprak yanıkları olmaması açısında iyi olacaktır çünkü seralarda doğal ortamlarından farklı olarak büyütülmektedir.

4-  Sulama (Toprağı nemini kaybetmeden sulanmalı)

Bitkinin özen isteyen özelliklerinden birisi ise diğer bitkilere göre sulama işleminde daha hassas davranılması gerektiğidir. Toprağının üst kısmını parmağınızla kontrol ettiğinizde aşırı kurumamış nemini kaybetmemiş şekilde olması gerekmektedir. Sulama işlemini yaparken toprağını çamurlaştırmayacak şekilde sulama işlemini yapmalısınız. Çok sıcak havalarda daha çok suya ihtiyaç duyacaktır. 

5- Areka Palmiyesi Nasıl Çoğaltılır (Kök ayırma yöntemi)

Bahar Nisan Mayıs aylarında saksısını dolduran ve saksıda alt kenar kısımlarda yavru veren Areka Palmiyesi bitkinizi kök ayrımı yaparak çoğaltmanız mümkündür. Ayırdığınız yeni yavruların kök kısmını diğer bitkilerden farklı olarak bir poşete geçirip bağlayın. Daha sonra bir kaç gün ışıklı ılık bir ortamda bekletin. Köklerin oluştuğunu gördüğünüzde yeni saksılarına dikebilirsiniz.

6- Hastalılar (Kök çürümesi en çok yaşanan)

En çok yaşanan hastalık problemi kök çürümesidir. Sebebi ise aşırı sulama, yanlış havasız, sıkı toprak seçimi ve bulunduğu ortamın havasız olmasıdır. İkinci yaşanılan en çok sıkıntılardan birisi yaprak uçlarının kurumasıdır. Yaprak uçlarında görülen kuruma sebepleri aşırı sulama veya tam tersi çok susuz bırakılmasıdır. Yaprak biti ve kırmızı örümceklere dikkat etmelisiniz çünkü bitkinizin istediği şartları sağlayamazsanız bu hastalıklar bitkinize musallat olabilir. Yaprak bitleri veya kırmızı örümcek için doğal veya zirai ilaç kullanarak kurtarabilirsiniz.


Post a Comment

Previous Post Next Post