Hepimizin Bildiği Meşhur Aloe Vera Bitkisi Bakımı Nasıl Olmalı? Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Aloe Vera Bitkisi  Bakımı Nasıl Olmalı?

Tıp, kozmetik ve şifalı bitkiler gibi aklınıza gelen bir çok alanda aranılan ve kullanılan bitkilerden olan Aleo vera evlerimiz, ofislerimizde ve bahçelerimizde de bakımı kolay olan bitkiler grubunda yer almaktadır. Aloe vera yaprak yapısı olarak etli, kalın ve dişli bir yapıya sahiptir.

Aloe vera bakımı nasıl olmalıdır? Sevdiği ortam neresidir? Nelere dikkat edilmelidir? Öncelikle saksı seçiminden başlayalım.

Aloe vera bitkisi kaktüs, sukulent familyası gibi kökleri gövdesine göre küçük olan ancak gövdesi ve yapraklarıyla bulunduğu saksıyı iyi bakılması durumunda doldurabilecek kadar büyüyebilen şifalı bitkilerdendir

1- Saksı Seçimi (Alçak ama genişçe olmalıdır) 

Aloe vera bitkisi kaktüs, sukulent familyası gibi kökleri gövdesine göre küçük olan ancak iyi bakılması durumunda gövdesi ve yapraklarıyla bulunduğu saksıyı doldurabilecek kadar büyüyebilen şifalı bitkilerdendir. Bu sebeple saksı seçiminde çok derin olmayan ama genişçe bir yapıya sahip olan saksıları tercih etmenizi öneririz. Saksınızın alt kısmında deliklerin olması gerekmektedir. Saksı yüksekliği 15 - 20cm, genişlik ve boy olarak istediğiniz ölçülerde olabilir. Bitkinizin saksı değişimini çiçeğiniz gelişip saksısını sığmayıp doldurduktan sonra yapabilirsiniz.

2- Toprak Seçimi (Toprağı nem tutan ve havadar olmalıdır )

Aloe vera torf bakımından yüksek ve yapı olarak havadar ve nem tutan toprakları severler. Toprağına 3/1 oranında ponza taşı koyarak Aloe vera bitkinizin sevdiği toprak yapısını oluşturabilirsiniz. Toprak değişimi gerek görüldükçe ilk bahar başlangıcında yapılabilir.

3- Işık Seçimi (Işık konusunda esnek bir bitkidir)

Yaşam şartları olarak yarı gölgeli yerleri sağlamanız gelişimini güzel şekilde devam ettirmesini sağlayacaktır. Günlük olarak 1-2 saat arası dolaylı güneş alması sevdiği ışık türüdür. Soğuk havalarda güneş görmesinde sakınca yoktur ancak çok sıcak yaz aylarında direk güneş ışığı yaprak yapısında bozulmalara sebep verebilir. Soğuk hava yapraklarındaki jellerin üşümesine sebep olacağından dondurucu iklim şartlarında dışarıda bırakılmamalıdır.

4- Sulama (Az sulaması gerekir)

Sulama konusunda yapı olarak kaktüsler gibi az suya ihtiyaç duyan Aloe veranızın toprağına baktığınızda üst katmanı tamamen nemini kaybetmişse sulama zamanı gelmiş demektir. Bunu anlamanızın en kolay yolu serçe parmağınızı toprağına 3cm batırarak toprağının nemini kontrol etmenizdir. 

5- Besin ve Vitamin (Gelişim zamanı verilmelidir)

Kaktüs, sukulent veya yeşil yapraklı bitkiler için olan gübreler Aloe vera için uygun olan besinlerdir. Orkide besinleri de verilebilecek besinlerin arasında yer alabilir. Saksıda yetiştirdiğiniz bitkileriniz için kullanım kolaylığı açısından sıvı besin kullanmanızı tavsiye ederiz. Aloe veralar ilk bahardan son bahara kadar hızlı gelişim gösterdikleri için bu mevsim aralığında besin verilmesi daha uygundur. Sonraki mevsimlerde gelişim devam ediyorsa besini yarı yarıya azaltarak ayda bir vermeye devam edebilirsiniz.

6- Aloe Vera Nasıl Çoğaltılır (Çoğaltılması kolaydır)

Yayılımcı yapıya sahip olduklarından dolayı devamlı yanlarından minik yavrular verirler. Yeni oluşan yavrularını temiz steril bir bıçakla anne bitkinin yanından kesip ayırarak 1-2 gün o şekilde bekletip kesilen kısmın kurumasını bekleyin. Kuruduktan sonra hazırladığınız uygun saksıya yeni yavrunuzu dikebilirsiniz. Can suyu vermeyi unutmayın. 

7- Hastalıklar (Böceklere dikkat)

Bitkinizin özünü sevecek ne kadar unlu bit, kırmızı örümcek ve diğer böcek türleri varsa Aloe veranıza gelebilirler. Bu durumdan korunmak için yaprak ve gövdesini mümkün oldukça ıslatmamaya çalışın. Böceklenme durumunda uygun zirai veya doğal ilaçlarla bitkinizi koruma altına alabilirsiniz. 


Post a Comment

Previous Post Next Post