Aşk Merdiveni (Nephrolepis Exaltata) Bakımı ve Çoğaltılması

Aşk Merdiveni (Nephrolepis Exaltata) Bakımı ve Çoğaltılması

Aşk Merdiveni Özellikleri

İsminin güzelliğiyle dikkat çeken Aşk merdiveni tüm yaşamı boyunca devamlı yaprakları yeşil kalan bitki türlerindendir. Çiçek açmadığı için Salon Çiçekleri arasında yer almaktadır. Bulunduğu iç mekana hemen uyum sağlayan bitki türlerindendir. Yapraklarının yapısı sebebiyle orta sehpalar, mutfak masanız veya askılı saksılarda güzel bir gürünüm sağlayacaktır. Belirli bir anavatanı bulunmamaktadır.

Aşk Merdiveni Bakımı Nasıl Olmalı

1- Saksı Seçimi (Askılı saksı veya derin olmayan geniş saksı olmalı) 

Aşk merdiveni yaprakları ve gelişim yapısı sebebiyle geniş ve derin olmayan saksılarda daha güzel gelişip görsellik sağlayacaktır. Bu bitki çok hızlı gelişim gösteren bitkilerden olduğu için saksı değişimi yapacağınız zaman bulunduğu saksıdan iki boy büyük saksı kullanmalısınız. Saksı değişimini ilk bahar zamanında yapmanız bitkinizin gelişimini etkilemeyecek ve köklerine zarar vermeyecektir.

2- Toprak Seçimi (Toprağı humuslu olmalı)

Toprak yapısı olarak humuslu ve bol besinli toprakları sevmektedir. Hazır satılan salon bitkilerine uygun humuslu topraklardan kullanabilirsiniz. Aldığınız toprağa 3/1 oranında karıştıracağınız ponza taşı en uygun toprak yapısını oluşturacaktır.
 

3- Işık Seçimi (Bu konuda seçici değildir)

Bakılması çok zor olmayan hem güneşli hem gölge yerlerde bakımı konusunda zorluk çıkarmayan nemli, havadar, esintili yerleri seven bitkilerdendir.  Oda ışığıyla yetinip gelişeceği gibi akşam gün batımı ve gündüz gün doğumunda oluşan güneş ışığını görmesi sevdiği ışık türlerindendir.

4- Sulama (Yıkanmayı ve suyu seven bitkilerdendir)

Suyu seven bitkilerdendir. Parmağınızla toprağını kontrol ettiğinizde nemini kaybetmeye başlamışsa su verebilirsiniz. Havaların sıcak olduğu zamanlarda yaprakları ile birlikte banyoda duş altında yıkamanız bitkinizi çok mutlu edecektir. Besinli toprakları çok seven bitkilerden olduğu için ayda bir salon bitkileri veya  yeşil yaprakları bitkiler için satılan sıvı besinlerden verebilirsiniz.

5- Çoğaltılması (Kök ayrımı yapılarak)

İlk bahar aylarında saksını dolduran bitkinizin toprak değişimini yaptığınız zamanda köklerinden ayırarak bir çok Aşk merdiveninizin olmasını sağlayabilirsiniz. En yaygın ve kolay yolla çoğaltılması bu şekilde yapılmaktadır.

6- Hastalıkları (Kolay hastalanan bitki değildir)

Aşk merdiveni kolay hastalanan bitki değildir. Bu konuda sizi üzmez. Sadece iki pencere arasında ve 0 dereceden daha düşük hava sıcaklıklarında bulundurmamanız sağlıklı yaşaması için yeterli olacaktır.

Post a Comment

Previous Post Next Post