Salon Sarmaşığı (Pothos) Bakımı Özellikleri Püf Noktaları

Salon Sarmaşığı (Pothos) Bakımı Özellikleri Püf Noktaları

Salon Sarmaşığı (Pothos) Özellikleri

Sürünücü ve tırmanıcı özellikte uzun ömürlü bir bitkidir. Areceae familyasına ait olan Salon Sarmaşığının bilimsel adı Epipremnum aureum, İngilizcede adı pothos'dur. Anavatanı Büyük Okyanus'taki Fransız Polinezyası denen adalar topluluğunda, Haiti yakınındaki Mo'orea adasıdır. 

Salon sarmaşığı yapı olarak yapraklarından sarı beyaz ebrulu desenler bulundurabilir. Yaprak yapısı olarak düz veya kırçıllı yapıda olabilir. Doğal ortamında kapalı mekanlara göre daha iri yapraklı olabilirler. Yaşam şartları olarak beslenmesi en kolay olan bitkilerdendir. Boyları çok uzayan türlerden olduğu için yanına destek çubukları veya dallarının uzayacağı kısımlara misine çekerek tutunmalarını sağlayabilirsiniz. 

Salon Sarmaşığı (Pothos) Bakımı Özellikleri Püf Noktaları

1- Saksı seçimi (Normal bilinen saksılardan olmalı)

Bitkinizi hazır aldığınız saksısında uzun bir zaman beslemeniz mümkün olacaktır. Saksı değişimini kökleri saksı altından çıkmaya başladığında bir boy büyük olanıyla yapılmalıdır. Saksı yapısı olarak her türlü saksıda yetiştirilmeye uyumlu bitkidir.

2- Toprak Seçimi (Humuslu havadar toprak olmalı)

Toprağı  humuslu, nem tutan, havadar özellikte olmalıdır. Salon sarmaşığı toprak konusunda biraz hassastır. Bitkiniz için en uygun toprak salon bitkileri için hazır satılan humuslu topraklardır.
 

3- Işık Seçimi (Bu konuda seçici değildir)

Salon Sarmaşığı bol aydınlık alan yerlerde yaprakları daha büyük olan ancak az ışık alana yerlerde ise yaşamını devam ettiren her türlü ışığa kolayca adapte olabilen bitkidir. Direk güneş ışığı yapraklarına zarar verecektir. Sabah gün doğumundaki veya akşam gün batımındaki yakıcı olmayan güneş ışığı bitkinin yaprak gelişimini olumlu yönde etkiler.

4- Sulama (Normal sulama yapılmalıdır)

Bir çok bitkideki gibi Salon Sarmaşığı ıslak çamurlaşmış toprağı sevmez. Toprağının üst kısmını kontrol ettiğinizde kurumuş ve nemini kaybetmişse sulama işlemini yapmalısınız. Besin olarak genel amaçlı veya salon bitkileri için satılan hazır sıvı besinlerden kullanabilirsiniz. 

5- Çoğaltılması (Çok kolay çoğaltılır)

En yaygın olan çoğaltma yöntemi çelik yöntemiyledir. Bitkinizden alacağınız 10 veya 15 cm boyundaki çelikleri suda bekletip köklendirerek yeni saksılara dikebilirsiniz. Gösterişli olmasını istiyorsanız bir saksıya bir kaç kök dikmeniz iyi olacaktır. Sarmaşıkların neredeyse tamamında bu yöntem uygulanır.

6-Hastalıları (Yaprak sararması olabilir)

Aşırı sulama yapılması ve toprağının çok ıslak kalması nedeniyle yapraklarında sararmalar olup devamında kök çürümesi olacaktır. Bitkinizin diğer hastalanmasına sebep olacak ortam ise soğuk ve esintisi yüksek yerlerdir. Havadar ortamları sever ancak esintili yerlerden hoşlanmaz. Bu durumlara dikkat ettiğiniz sürece Salon Sarmaşığı kolay hastalana bitki değildir.

Post a Comment

Previous Post Next Post