Paşa Kılıcı Özellikleri
Halk arasında Paşa Kılıcı, Peygamber Kılıcı, Kılıç Çiçeği olarak bilinen Sansevieria bakımı en kolay olan salon bitkileri grubunda yer almaktadır. Bitki besleme konusunda tedirginlik yaşıyor ve bakımı konusunda sizi yormayan bir bitki arıyorsanız Paşa Kılıcı tam size göre demektir. İnanışa göre boyu 1 metreyi geçtiğinde ev sahibi olacaksınız demektir.
Bu bitkinin bir diğer güzel özelliği ise geceleri oksijen üretip bulunduğu ortamdaki zehirli gazları emmesidir. Bu sebeple yattığınız odalarda veya havasız kalan ortamlarda beslenmesi en uygun bitkilerdendir.
Paşa Kılıcı Bakımı Nasıl Olmalı?
1- Saksı seçimi (Orta derinlikte yayvan olmalı)
Paşa kılıcı kök yapısı olarak rizom şeklinde olduğu için çok derin saksılara gerek yoktur. Çok hızlı gelişen bitki türlerinden olduğu ve bir yılda iki katı kadar büyüyeceği için saksı seçimini bu durumu göz önünde bulundurarak yapmalısınız.
2- Toprak Seçimi (Sukulentlere uygun toprak olmalı)
Afrikaya özgü sukulent türü bir bitkidir. Bu sebeple toprağı aşırı su tutmayan havadar olmalıdır. Kök yapısı rizom şeklinde olması ve yapraklarının uzun olması sebebiyle toprağının sıkıştırılması gerekmektedir. Tabi ki toprağının sıkıştırılması köklerinin de havasız kalma riskini artırması sebebiyle toprağına ponza taşı eklemeniz bu problemi ortadan kaldıracaktır. Bu oran 3/1 oranında olması yeterlidir.
3- Işık Seçimi (Bu konuda seçici değildir)
Gölge alanlara ve yarı gölge alanlara çok hızlı uyum sağlayan ve yaşamını çok güzel devam ettiren istisna bitkilerdendir. Aydınlık alanda gün doğumunda veya gün batımına alacağı bir iki saatlik güneş ışığı her bitkide olduğu gibi Paşa kılıcının da seveceği ve daha güzel gelişeceği ışık türlerindendir.
4- Sulama (Az suya ihtiyaç duyar)
Sukulent türü bitki olduğundan ve kök yapısı olarak rizom yapısına sahip olduğu için çok suya ihtiyaç duymazlar. Paşa kılıcı verilen suyu önce köklerinde depolar sonra ihtiyacı olan miktarı kullanırlar. Bu sebeple toprağı tam kurumadan su vermenize gerek yoktur. Bitki besini olarak salon bitkileri için uygun olan vitaminlerden kullanabilirsiniz. Kışın besin verme işlemini durdurabilirsiniz. Bu bulunduğu ortamın serinliğine ve ışık alma miktarına bağlıdır. Yaprak uçlarında kurumaların olması besin miktarın yetersiz olmasından kaynaklanır.
5- Çoğaltılması (İki farklı yöntemle çoğaltılabilir)
Paşa kılıcı iki farklı yöntemle çoğaltılabilir. En kolay yöntem çelik yöntemidir. Bitkinizden alacağınız yaprakları 10 cm boylarında parçalara bölerek direk toprağa dikmeniz yeterli olacaktır. Diktiğiniz çelikleri bol aydınlıklı yerlere koyarak soğuk olmayan ortamda toprağını nemli tutmanız bitkinizin tutmasını garantileyecektir. İkinci yöntem ise bahar aylarında toprağından yeni verdiği sürgünleri kökleriyle ayırıp yeni saksılara almanızdır.
6-Hastalıkları (Çürüme en yaygın olanıdır)
Aşırı sulama önce köklerde ve sonrasında yapraklarda çürümelere sebep verir. Gereğinden büyük saksılar bu soruna en büyük davetiye sebebidir. Bunun dışında yapraklardaki büzüşme sorunudur ki buda tam tersi az sulamadan kaynaklanır.