Kalanşo Kalanchoe Çiçeği Nasıl Bakılır? İstekleri Nelerdir?

Kalanşo Kalanchoe Çiçeği Nasıl Bakılır? İstekleri Nelerdir?

Kalanşo Kalanchoe Çiçeği Özellikleri Nelerdir?


Kalanşo Kalanchoe çiçeği sukulent familyasından olup Afrika ve Asya kökenli tropik bir bitkidir. Asıl adı Kalanchoe olan bitkimizin halk arasında ismi Kalanşo çiçeği olarak bilinmektedir. Kalanşo bitkisi çiçek rengi olarak sarı, kırmızı, beyaz, turuncu ve pembe açmaktadır. Bakımı kolay olan çok fazla bakıma ihtiyaç duymayan bitkilerdendir. 

Sonbahar aylarından başlayıp yaz aylarına kadar çiçeklenmeye devam eder. Aşırı sıcak ve soğuk havaları sevmez. En uygun ısı aralığı -5 ve 25 derece arasındadır. Kalonşolar çok sıcak olan ortamları sevmezler. Dikkat edilmesi ve ihtiyacı olan isteklerini aşağıdaki açıklamalarımızdan okuyabilirsiniz. 

Kalanşo Kalanchoe Bakımı Nasıl Olmalı? 


1-  Saksı Seçimi (Çok büyük saksılara gerek yoktur)

Kalanşo bitkisi yapısı itibariyle çok gelişmeyen bitkilerden olduğu ve sukulent türü bir bitki olduğu için kök yapısı bir çok bitkiye göre daha az gelişir. Bu sebeple kullanacağınız saksı orta boy saksı boyutunu geçmemelidir. Yayvan saksı kullanacaksanız büyüklüğüne göre farklı renklerde bir kaç bitkinizi aynı saksıya dikebilirsiniz. Saksı değişimini yapmak istiyorsanız bulunduğu saksısından kökleri taşmadıkça bu işlemi yapmayın.

2- Toprak Seçimi (Havadar ve humuslu olmalıdır)

Toprak seçimi olarak en uygun toprak humuslu ve besin değeri kaliteli toprak olmalıdır. Bitkinizin toprağını değişmek istiyorsanız çiçekli bitkiler için satılan humuslu hazır topraklardan satın alabilirsiniz. Toprak değişimini yaz aylarının sonlarında yapmanız doğru seçim olacaktır. Az miktarda toprağına karıştıracağınız kum bitkiniz için daha verimli olacaktır.


3- Işık Seçimi (Bol aydınlık alanları severler)

Bir çok bitkide olduğu gibi Kalanşo bitkisi çok fazla güneş ışığını sevmez. Bu sebeple gün boyu iki saatlik gün batımında veya gün doğumunda alacağı yakıcı olmayan güneş ışığı bitkinizin gelişimi için doğru seçim olacaktır. Diğer zamanlarda bol aydınlık konumda olmalıdır. Çiçeklenme dönemine girmeden önce bir ay boyunca günde en az 12 saat karanlık ortamda kalmalıdır. Bu yöntem bitkinizin çiçeklenmesi için istemiş olduğu şartların sağlanmasında yardımcı bir etkendir. 

4- Sulama (Aşırı sulanmayı sevmez)

Sukulent familyasından olan ve yapraklarının etli olup su ihtiyacını yapraklarından karşılayan bir bitki türü olduğu için Kalanşolar çok fazla suya ihtiyaç duymazlar. Bu sebeple toprağını kontrol ettiğinizde tamamen kurumuş olmalıdır. Kuruyan toprağına bol miktarda su verdikten sonra alt tabağından çıkan suyu dökmeniz bitkinizin ihtiyacı olan su ihtiyacını karşılamış olacaktır.  Bitkinize besin vermeniz çiçeklenmesi ve güzel gelişebilmesi için en zaruri ihtiyaçlardandır. Bitki besini olarak Orkideler ve Sukulentler için satılan besinlerden kullanmanız uygun seçim olacaktır.

5- Çoğaltılması (Çok kolaydır)


Bitkinizin çiçeklenme dönemi bittikten sonra budadığınız yeni filizleri direk toprağa dikmeniz yeterli olacaktır. Yeni diktiğiniz filizleri bol aydınlık alan serin yerlerde tutmanız köklenip gelişmeleri için uygun olacaktır.

6- Hastalıkları (Kök çürümesi ve mantarlar dikkat) 

Kök çürümesi genelde hatalı sulama yani toprağı kurumadan sık sık su verme sonucu oluşur. Kök çürümesi ile karşılaşıldığı zaman üst dallardan keseceğiniz yeni filizleri direk toprağa dikmeniz en kolay tedavi yöntemi olacaktır. En yaygın görülen hastalılardan birisi ise mantar hastalığıdır. Bu durumla karşılaştığınız zaman zirai ilaç satan yerlerden bitkiler için mantar ilaçları temin ederek bitkinizi kurtarabilirsiniz.

Post a Comment

Previous Post Next Post