Küpe Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı? Sevdiği Şartlar Nelerdir?

Küpe Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı? Sevdiği Şartlar Nelerdir?

Küpe Çiçeği Özellikleri

Küpe çiçeğinin halk arasında ismi küpeli olup bilimsel adı Fuchsia'dır. Doğal olarak yetiştiği bölgeler Güney Amerika ve Kuzey Amerika Bölgeleri ile Afrika kıtasıdır.  Görüntü olarak konumlandığı ortama farklılık katan küpe çiçeğinin 100 kadar farklı türü bulunmaktadır. Bitkinize ilk bahardan önce budama yaparsanız ilk bahar ayları ve sonrasında daha bol dal verecek ve daha çok çiçekli olacaktır. Serin ve esintili ortamları seven bitki 5 ve 25 derece aralığında mutlu yaşayacaklarıdır. Bitkiniz için gerekli olan bakım ve ihtiyaçları sırasıyla aşağıdaki yazımızdan takip edebilirsiniz. 

Küpe Çiçeği Nelere İhtiyaç Duyar?

1- Küpe Çiçeği Saksı Seçimi (Toprağını serin tutabilecek saksı olmalı)

Kökleri sıcaklığa dayanamayan yapıya sahip oldukları için dikilecek saksılar köklerinin serin kalabileceği yapıda olmalıdır. Sarkık yapıda büyüyen küpe çiçekleri için yapısına uygun asılabilen saksılardan tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Saksı değişimini ilk bahar aylarının başlarında Nisan Mayıs zamanında yapmalısınız.

2- Küpe Çiçeği Toprak Seçimi (Humuslu geçirgen toprak olmalı)

Toprak yapısı olarak suyu iyi geçiren, havadar ve  humuslu toprak seçmelisiniz. Çiçekli bitkiler için satılan humuslu topraklardan tercih edebilirsiniz. Bakımında seveceği toprak yapısını hazırlamak istiyorsanız havadar bir toprağa 3/1 oranında perlit veya dere kumu karıştırarak uygun toprağı hazırlamış olursunuz. Toprak olarak gevşek toprakları sevmektedir.

3- Küpe Çiçeği Işık seçimi (Yarı gölge aydınlık yerleri severler)

Bitkinizi serin ve yarı gölgeli alanlarda konumlandırmanız gerekmektedir. Direk güneş ışığına maruz kalırlarsa çiçeklerini dökebilirler ve saksılarında aşırı ısınma olacağı için kökleri kuruyabilir.  Serin alanları sevdiği unutulmamalıdır.

4- Küpe Çiçeği Sulama (Toprağı tamamen kurumamalıdır)

En hassas noktalardan birisi sulama işlemidir çünkü aşırı sulama çiçeklerinin dökülmesine ve kök çürümesine sebep olabilir. Küpe çiçekleri doğal ortamlarında serin alanları sevdikleri ve kökleri sıcaklığa dayanamadığı için elinizle kontrol ettiğinizde toprağı kurumaya yakın yeniden sulamanız gerekecektir. Toprağının üst tarafını kontrol ettiğinizde nemini kaybedip kurumaya başlamışsa sulanma zamanı gelmiş demektir. 

Bitkinizin bol çiçekli ve dallarının güçlü olması için ilk bahar başlangıcından çiçeklenme dönemi bitene kadar çiçekli bitkiler için satılan sıvı besinlerden kullanmanızı tavsiye ederiz.

5- Küpe Çiçeği Çoğaltılması (Tohum ve çelik yöntemiyle çoğaltılabilir)

Bitkinizin çiçeklenme dönemi  ve dinlenme süreci bittikten sonra ilk bahar öncesinde yapacağınız budamadan arta kalan yeni dalları uygun saksıya bir kaç dal olacak şekilde ekmeniz ve toprağını nemli tutarak serin bol aydınlık olan yerde konumlandırmanız yeni küpe çiçeklerinizin olmasını sağlayacaktır. Diğer bir çoğaltma yöntemi ise sera yöntemiyle tohumdan çoğaltmadır. Bu yöntem çelik yöntemine göre daha uğraştırıcı ve az tercih edilen yöntemdir.

6- Küpe Çiçeği Hastalıkları (Yaprak biti, kırımız örümcek ve beyaz sineklerden korumalısınız)

Baş düşmanları yaprak bitleri, beyaz sinekler ve kırmızı örümceklerdir. Bu hastalıklara yakalanmasının en geçerli sebebi sıcak ve esintisiz yerde olmalarıdır. Bu hastalıklardan korunmak için hastalık olmasa bile küpe çiçeklerinize 15 günde bir kez 1lt suya 2 yemek kaşığı Arap sabunu koyarak fıs fıs yapmanız yeterli olacaktır. 

Post a Comment

Previous Post Next Post