Euphorbia Milii Dikenler Tacı Bakımı ve Özellikleri

Euphorbia Milii Dikenler Tacı Bakımı ve Özellikleri

Euphorbia Milii Dikenler Tacı Özellikleri

Çalı formunda gelişen tırmanıcı ve sürünücü özellikleri ile dalları çok dikenli olan dikenler tacı çiçeği evlerimizde ofislerimizde bakımı kolay olan çiçeklerdendir. Sütleğen familyasına aittir. Etli yapraklara sahip olan ve dallarında kendi özgü süt bulunduran dikenler tacı çiçeği sarı, pembe, beyaz ve kırmız renklerde çiçekleriyle güzel ve farklı bir görüntüye sahiptir. 

Anavatanı Madagaskar'dır. Dikenler tacının halk arasında anılan diğer isimleri ise sırasıyla Çin gülü, gelin kaynana çiçeği ve dikenli taç şeklindedir. Mesih çiçeği veya İsa çiçeği olarak da ismi anılmaktadır. 

Boyu iki metreye kadar uzayabilmektedir. Satılmakta olan bazı türlerinde yaprakları ve çiçekleri daha büyük şekilde  olmaktadır. Bulabilirseniz bu türlerinden almanızı tavsiye ederiz. Yaprakları alt kısımlardan zamanla dökülerek üst kısımlara doğru yeniden çıkmaktadırlar. 

Yerini ve ortamın sevdikleri durumlarda yılın her zamanında bol bol çiçek açacaklardır. Dikenler tacı çiçeğinin bakımı yaparken eldiven kullanmanızı tavsiye ederiz çünkü dallarındaki dikenleri elleriniz zarar verebilir. Dallarında bulunan öz sütü cildi tahriş edebilir. Soğuk havaları sevmeyen dikenler tacı çiçeği en fazla -1 derecelik soğuklara dayanabilirler. 

Euphorbia Milii Dikenler Tacı Bakımı

1- Saksı Seçimi (Üç yılda bir değişimi yeterlidir)

Dikenler tacı çiçeğinizi ilk aldığınızda saksı değişimi yapmanıza gerek kalmayabilir. Eğer ki çiçeğinizi aldığınız zaman kökleri saksısına sığmıyorsa bulunduğu saksıdan iki veya üç cm daha büyük yeni saksıya aktarabilirsiniz. Saksı değişimi işlemini yaptığınız dikenler tacı çiçeğiniz için yeni saksı değişimini en az üç yıl sonra tekrarlamanız gerekmektedir. 

2- Toprak Seçimi (Dere kumu ponza taşı karışımlı olmalıdır)

Dikenler tacı çiçeği sukulent yapısında bitkilerden olduğu için ve doğal ortamlarda kayalıklı ve iri kumlu alanlarda büyüdüğü için hazırlayacağınız toprakta doğal ortamına uygun olmalıdır. Sukulentler için hazır satılan topraklardan aldıktan sonra aldığınız toprağa 3/1 oranında ponza taşı ve 3/1 oranında da dere kumu karıştırarak dikenler tacı çiçeğiniz için uygun toprağı oluşturmuş olursunuz.

3- Işık seçimi (Aydınlık ortamları severler)

Aydınlık ortamlarda bulundurulmalıdırlar. Gölgede bırakılan fazla ışık alamayan dikenler tacı çiçeğinin hem dalları ince kalacak hem de yaprakları cansız ve çiçeklenmesi az olacaktır. Günde en az 2 saat güneş ışığı almalıdır. Normal şartlarda 6 saat güneş ışığı alması gerekmektedir. 

Direk öğlen saatlerinde gelen yakıcı güneş ışına bırakılmamalıdır. Konumlandırma olarak güney batı veya güney doğu cepheli pencere önleri dikenle tacının sevdiği konum olacaktır. Pencere önüne koyma imkanınız yok ise gün doğumunda veya gün batımında güneş ışığı alan bir mekanı terci edebilirsiniz.

4- Sulama (Dikenleri ve yaprakları havadaki nemle beslenir)

Euphorbia Milii Dikenler tacı çiçeği yaprakları ve dikenleri sayesinde nemli ortamlarda havadaki nemden beslenerek kısmen de olsa susuzluğunu giderebilmektedirler. Bu sebeple toprağını parmağınızla kontrol ettiğinizde bir iki santim kuruma oluşmadıkça su vermenizi tavsiye etmiyoruz. Suyunu verdikten sonra alt tabağında biriken suyu hemen dökmelisiniz. 

Dikenler tacı bitkinizin güzel bir gelişim gösterebilmesi ve çiçeklerinin bol olması için sukulent ve kaktüsler için satılan hazır sıvı besinlerden alarak kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede bitki besini almak mümkün değilse kendi imkanlarınızla bitki besini yapabilirsiniz.

Kendi imkanlarınızla daha kolay şekilde besin hazırlamak için Bitki Besinleri menümüzü ziyaret edebilirsiniz.

5- Çoğaltılması (Çelik yöntemi ile çoğaltılabilmektedir)

Dikenler tacını çoğaltmak için en uygun ve kolay olan yöntem yeni sürgünlerden 15cm alarak bir şişe veya uygun kabın içinde köklendirerek sürgünleri uygun 9cm'lik saksılara dikmeniz yeterli olacaktır. Sonraki zamanlarda normal bakım yaparak büyütebilirsiniz. Köklendirme işlemi aydınlık ve güneş almayan bir ortamda yapmalısınız.

6- Hastalıkları (Çok nadir hastalık kaparlar)

Dikenli yapısı ve dallarında bulunan zehirli sütü sebebiyle böcek ve diğer hastalık türleri dikenler tacına kolay kolay musallat olmazlar. Bu sebeple beslenmesi en kolay çiçek türlerindendir. Hastalık konusunda sizi üzmeyen bitki türlerindendir.

Post a Comment

Previous Post Next Post