Fitilli Sulama Nedir? Fitilli Sulama Sistemi Nasıl Yapılır?
Bitkilerinizi resimlerde de olduğu şekilde kendi imkanlarınızla yapacağınız fitilli sulama sistemiyle sulama işlemini yapmanız mümkündür. Fitilli sulama sisteminde bitkiniz ihtiyacı olan su miktarını alttaki resimde olduğu şekilde yerleştirdiğiniz su haznesinden toprağına çekmektedir. Fitilli sulama sistemi en çok tatil zamanlarında imdada yetişse de çok bitkisi olan kişiler içinde iyi bir sulama yöntemidir. Kullanacağınız su haznesinin büyüklüğüne göre 15 ile 30 günlük zaman diliminde bitkiniz için gerekli su ihtiyacını karşılamış ve devamlı su verme sıkıntısından kurtulmuş olursunuz.
Fitilli sulama yöntemine uygun yarı naylon yarı yün olan iplerden temin ederek bir iğne yardımıyla ipi toprağının üst kısmından saksının alt deliğinden çıkacak şekilde geçirmelisiniz. Geçirdiğiniz ipi 10 santim sarkacak şekilde kesip saksınızı yerleştireceğiniz su haznesine temas ettirmelisiniz. İp su haznesine temas ederken saksının alt tarafı kesinlikle suya temas etmemelidir. Ayrıca fitilli sulama yönteminde bitkinizi haznesine koymadan önce toprağını sulayarak nemlendirmeniz gerekmektedir. Alttaki resmi inceleyerek detayı görebilirsiniz.
Fitilli Sulama Yönteminde Toprak Karışımı Nasıl Olmalıdır?
Fitilli sulama sisteminde en önemli etkenlerden birisi bitkinizde kullandığınız toprak yapısıdır. Toprak yapısı çok havadar ve suyu geçirgen yapıda olmalıdır. Bu şekilde toprak yapısına sahip olmayan havasız sıkı toprakta fitilli sulama yöntemi uygularsanız büyük ihtimalle bitkinizin köklerinde çürüme veya mantar hastalıkları meydana gelecek ve bitkinizi kaybedeceksiniz.
Fitilli sulama sistemi için en uygun toprak yapısı şu şekilde olmalıdır.
Bitkinizin çeşidine göre havadar nemli toprağa 3/1 oranında perlit ve 3/1 oranında ponza taşı karıştırmalısınız.