Kauçuk Ağacı (Ficus Elastica) Bakımı Budaması ve Özellikleri

Kauçuk Ağacı (Ficus Elastica) Bakımı Budaması ve Özellikleri

Kauçuk Ağacı Genel Özellikleri Nelerdir?

Kauçuk ağacı anavatanı Hindistan'dan Çin'e kadar Çin'den ise Endonezya'ya kadar tropikal Asya'dır.  En yaygın olan ve çoğunlukla satın aldığınız türü Ficus elastica 'Robusta'dır. Küçük ve genç fidanlarında yaprakları daha geniş ve büyükken, bitki gelişim gösterip büyüdükçe daha küçük yapraklar verecektir. Kauçuk ağacı ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgesinde sıkça görebileceğiniz bitki türlerindendir. Yaprakları yeni oluşmaya başladığında bordodan mor renge doğru değişim yaşayarak tam açtığında koyu yeşil renk alır. Kauçuk çiçeğinin alaca renkte olan türleri de bulunmaktadır. Doğal ortamlarında 30 metre boylanabilirler. Yaşayabileceği en düşük sıcaklı -1 derecedir. Kapalı ortamlarda bakılan kauçuk çiçeği normal oda sıcaklığında gayet güzel gelişim gösterecektir. Kauçuk bitkisi en dayanıklı bitkiler grubunda yer almaktadır. Dallarında süt renginde özüt bulundurmaktadır. Kauçuk ağacı kışın dinlenme sürecine girdiği zamanlarda budama işlemi yapabilirsiniz. Budama işlemini yapmanız bahar aylarından daha çok dal budak vererek daha geniş ve gösterişli görünmesini sağlayacaktır.

Kauçuk Bitkisi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

1- Kauçuk Ağacı Saksı Seçimi

İlk bahar Mart ve Nisan aylarında kökleri saksından taşıyorsa saksı değişimi yapabilirsiniz. Gelişim gösterip ağaç haline gelmeden önceki yıllarda saksı değişimini köklerini inceleyerek daha sık yaparken, gelişim gösterip büyüdükçe saksı değişimi zamanını daha geniş zamana yani üç yıla kadar uzatabilirsiniz.

2-  Kauçuk Ağacı Toprak Seçimi

Yapısı itibariyle gelişip boylanan bitkilerden olduğu için zamanla bulunduğu saksıda devrilmesi söz konusu olabilir. Bu sebeple dikeceğiniz saksıdaki toprağının yapısı çok önemlidir. Kullanacağınız toprağın doğal orman toprağı olmasında fayda vardır. Toprağına Kauçuk bitkinizi dikerken toprağınızı elinizle sıkıştırmanız gerekmektedir. Bu sıkıştırma işleminde köklerinin havasız kalmaması için toprağına 3/1 oranında ponza taşı koymanız bu sorunu önlemiş olacaktır.

3- Kauçuk Ağacı Işık Seçimi

Doğal ortamlarında bol güneş alan bitkiler grubundandır ancak kapalı ortamlarda bakılan kauçuk bitkisi için en ideal ışık gün boyu aydınlık bir alan olup gün batımı ve gün doğumunda gelen yakıcı olmayan güneş ışığıdır. Kauçuk ağacı için ışıkla birlikte bulunduğu ortam havadar olmalıdır.

4- Kauçuk Ağacı Sulama

Sulama zamanının geldiğini anlamanız için bir çok bitkide olduğu gibi toprağının üst kısmını kontrol etmeniz yeterlidir. Toprağının bir iki parmaklık kısmı kurumuşsa çiçeğinize su verebilirsiniz. Çok fazla su vermeniz faydadan çok zarar görmesine sebep olacaktır. Bitkinize yeşil yapraklı bitkiler için satılan sıvı gübrelerden veya kendi imkanlarınızla Bitki Besinleri sayfamızdan bakarak hazırlayacağınız bitki besinlerinde verebilirsiniz. Kış aylarında Kauçuk çiçeği dinlenme sürecinde olduğu için bahar ayına kadar bitki besini vermenize gerek yoktur.

5- Kauçuk Ağacı Çoğaltma

Çelik yöntemiyle köklendirme mümkündür. Kış ortasında keseceğiniz ince dalları suya koyarak köklenmelerini bekleyebilirsiniz. Bahar geldiğinde köklenen dalları toprağa dikerek normal bakımla yenilerini elde etmiş olursunuz. Suda köklendirme yaparken kestiğiniz dallarında süt renginde özüt çıkacaktır. Bu kısımları suda yıkayarak bir iki saat bekletip kurumlarını beklemeniz daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Çelik yöntemi dışında kendiliğinden köklenmesi mümkün olan son yıllarda en çok ağaç ve çalı türlerinden kullanımı yaygınlaşan Havai Daldan köklendirme yöntemiyle de bitkinizi köklendirmeniz mümkündür. Bu yöntemle nasıl çoğaltacağınızı öğrenmeniz için Havai Daldan Köklendirme Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalıdır? yazımıza bakabilirsiniz. 

6-  Kauçuk Ağacı Hastalıkları

Kolay hastalanan bitkilerden değildir. Bazı zamanlar örümcek istilasına uğrayabilirler bu durumla karşılaştığınız zamanlarda uygun ilaçlardan temin ederek kurtulabilirsiniz veya kendi imkanlarınızla Arap Sabunu Kullanarak Bitkinizi Hastalıklardan Koruyun sayfamıza bakarak kendi bitki ilacınızı yapabilirsiniz. Bu hastalık dışında yapraklarda sararmalar veya dökülmeler meydana geliyorsa toprak yapısında bozulma vardır veya bitkinize yeterli miktarda besin vermiyorsunuzdur. Bitkiniz yeterli miktarda ışık almıyor ve havadar bir ortamda bulunmuyorsa yine bu sorunlarla karşılaşmanız mümkündür.

Post a Comment

Previous Post Next Post