Abutilon (Çin Lanterni) Bakımı Nasıl Olmalıdır? Özellikleri Nelerdir?

Abutilon (Çin Lanterni) Bakımı Nasıl Olmalıdır? Özellikleri  Nelerdir?

 Abutilon (Çin Larterni) Özellikleri Nelerdir?

Abutilon çiçeğinin en farklı özelliklerinden birisi çiçeklerinin diğer bitkilerden farklı olarak aşağı doğru lamba şeklinde açmasıdır. Abutilon çiçeği dünyanın bir çok yerinde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Anavatanı tropikal-subtropikal Amerika kökenlidir ancak bazı türleri Kuzey Amerika Asya ve Afrika'da doğal olarak bulunmaktadır. Abutilon bitkisi renk olarak sarı, beyaz, kırmızı, turuncu, somon ve bunların karışımdan oluşan çeşitte çiçek açmaktadırlar.  Abutilon bitkisinin hibrit türleri 35 ile 70 cm boylanabilirken normal türleri 1m ile 3m boya ulaşabilirler. Kış soğuklarına dayanıklılığı olmayan Abutilon çiçeği -2 derecenin altında uzun zaman kalırsa yaşayamaz. Abutilon çiçeğini budayarak güzel bir form verebilirsiniz ve bu şekilde daha çok çiçeklenmeye teşvik edebilirsiniz. Bazı türleri yaprak dökerken bazı türleri yıl boyu yapraklı yaşayabilirler. Dünyada 150 dolayında türü bulunmaktadır.

Abutilon (Çin Lanterni) Bakımı Nasıl Olmalıdır?

1- Saksı Seçimi (Köklerine göre saksı seçilmelidir)

Abutilon çiçeği için uygun saksı seçimi yaparken toprağını kontrol ederek köklerine bakmanız gerekmektedir. Eğer kökleri saksısına sığmıyor altından ve üst kısmından taşıyorsa bir boy büyük saksıya aktarmalısınız. Abutilon çiçeğinin kökleri sıcağı sevmediğinden çömlek saksı kullanmanız daha faydalı olacaktır. Çömlek saksı kullanma imkanınız yoksa toprağının üstüne taş veya lifli kuru ağaç kabukları koyarak toprağını güneş ışığından koruyabilirsiniz.

2- Toprak Seçimi (Humuslu toprak olmalıdır)

Çiçekli bitkiler için satılan humuslu toprak satın alıp 3/1 oranına ponza taşı ile karıştırarak Abutilon çiçeğiniz için uygun olan toprağı hazırlamış olursunuz. İklim şartları müsait olan bölgelerde bahçeye dikecekseniz özel bir toprağa ihtiyaç duymazlar. 

3- Işık Seçimi (Güneşli ve aydınlık olan yerler olmalıdır)

Sabah gün doğumunda ve akşam gün batımındaki yakıcı olamayan güneş ışığını çok seven çiçek türlerindendir. Öğlen gelen yakıcı güneş ışığı yaz aylarındaki sıcak havalarda Abultilon çiçeğinize zarar verebilir. Kapalı ortamlarda besleyecekseniz cam kenarında veya güneş ışığı alabilen uygun bir konumda beslemeniz gerekmektedir. Bulunduğu ortamda uygun şartlar sağlandığında yıl boyu çiçeklenmeye devam edebilirler. Kış aylarında daha az çiçeklenirler.

4- Sulama (İhtiyacı kadar sulama yapmalısınız)

Abutilon çiçeğinize ister dış mekan ister iç mekanda bakın toprağını kontrol ettiğinizde bir iki parmaklık üst kısımdan toprağında kuruma olmuşsa sulama zamanı gelmiş demektir.  Abutilon bitkinizin bol çiçekli ve verimli şekilde büyümesi için hazır satılan sıvı bitki besinlerinden alarak kullanmanız gerekmektedir. Hazır bitki besini alma imkanınız yok ise kendi imkanlarınızla Bitki Besinleri sayfamıza bakarak hazırlayacağınız bitki besinlerinden verebilirsiniz.

5- Çoğaltılması (Çelik yöntemi ve tohumla çoğaltabilirsiniz)

Abutilon çiçeğini çelik yöntemiyle çoğaltacaksanız yapmanız gereken ilk bahar aylarının başlangıcında uç dallarından 15 cm boyda keseceğiniz taze dalları 9cm saksılara dikerek toprağını orta nemlilikte tutarak üstüne bir poşet veya uygun pet şişe geçirip sera yöntemiyle bol aydınlıklı ortamda köklenmelerini sağlayabilirsiniz. Tohum yöntemiyle çoğaltma işlemi yapacaksanız Abutilon çiçeği tohumlarını 12 saat kadar ıslak bir bezin arasında bekletiniz. Yumuşayan tohumları aralarında 15 20 cm boşluk olacak şekilde uygun toprağa dikiniz. Çimlenmeleri 25 ile 45 gün kadar sürebilir. Bu iki yöntem dışında Havai Daldan köklendirme yöntemini kullanarak çoğaltma işlemini yapabilirsiniz çünkü bitkiniz yapısı itibariyle çalı şeklinde geliştiği için Abutilon ağacı olarak da isimlendirilmektedir. 


6- Hastalıkları (Bitlerden korumalısınız)

Abutilon çiçeği hastalık olarak en çok beyaz sineklere ve yaprak bitlerine maruz kalırlar. Bu durumlarla karşılaştığınız zamanlarda uygun ilaçlardan temin ederek kullanabilirsiniz veya kendi imkanlarınızla Arap Sabunu Kullanarak Bitkinizi Hastalıklardan Koruyun sayfamıza bakarak kendi bitki ilacınızı yapabilirsiniz. Bu hastalıklar dışında Abutilon çiçeğinizin çiçeklenmesi durduysa bitkinizin ışık miktarı yetersizdir veya toprağının besin miktarı azdır yada problemler vardır. Toprağını kontrol etmeniz gerekmektedir.

Post a Comment

Previous Post Next Post