Madagaskar Yasemini Bakımı Çoğaltma ve Özellikleri

Madagaskar Yasemini Bakımı Çoğaltma ve Özellikleri

Madagaskar Yasemini Özellikleri

Madagaskar yasemini Apocynaceae familyasının Stephanotis floribunda türü olarak bilinmektedir. Anavatanı Madagaskar'dır. Son yıllarda popülerliği artmış olan bitkilerdendir. En çok tercih edilme sebebi çiçeklerini bulunduğu ortama güzel kokular yaymasıdır. Doğal ortamında avokadoya benzer meyve veriyor olsa da iç mekanda meyve vermesi çok zordur. Sarmaşık bitkileri gibi tırmanıcı bir özelliğe sahiptir. Çiçekleri mumdan yapılmış gibidir ve uzun süre solmadan durabilirler. Yaşadığı ortamın sıcaklığı 21 ile 35 derece aralığında olmalıdır. Soğuk havalara dayanıklılığı olmayan çiçeğiniz -3 derecenin altında yaşayamaz. Halk arasında Gelin Mumu Çiçeği ismiyle de bilinmektedir.

Madagaskar Yasemini Nasıl Çiçek Açar? 

Çiçek açma zamanı ilkbahar (Nisan Mayıs) aylarından başlayarak sonbahar (Eylül Ekim) aylarına  kadar devam eder. Çiçeklenme dönemine girdiği zaman yer değişikliği yapılmamalıdır. Yer değişikliği yapıldığı zaman tomurcuklarını ve çiçeklerini dökme ihtimali oluşabilir. Sıcak hava şartları olduğunda çiçek açacaktır. Bulunduğu ortamda serin ve gölge alanlarda konumlandırılırsa çiçek açmadan yaşamaya devam edecektir.

Madagaskar Yasemini Budama

Budama işlemi bir çok bitkide olduğu gibi ilk bahar aylarının hemen öncesinde yapılmalıdır. Budadığınız bitkiniz bahar aylarında daha çok dal budak vererek çok daha fazla çiçek verecektir. Sonbahar ayları ve sonrasında dinlenme sürecine geçeceği için budama işlemi yapmamalısınız. Mum çiçeği gibi esnek dallara sahiptir. Bu sebeple destek çubuklarıyla şekil vermeniz gerekmektedir. Budama işlemini yaparken çok uzayan ve sağlığını kaybeden güçsüzleşen dallar budanmalıdır.

Madagaskar Yasemini Bakımı

1- Madagaskar Yasemini Saksı Değişimi

Tüm bitkilerde olduğu gibi saksı değişimi ilkbahar aylarından hemen önce yapılmalıdır. Köklerini kontrol ettiğinizde toprağını tam olarak doldurmuşsa bir büyük boy saksıya aktarmanız yeterli olacaktır. Çok büyük saksıya almanız kök çürümelerine sebep olabilir.

2- Madagaskar Yasemini Toprak Değişimi

İlkbahar aylarının başlangıcında toprak değişimi işlemini yapabilirsiniz. Kullanacağınız toprak bahçe toprağı olmalıdır. Hazır satılan çiçekli bitkilere uygun bahçe topraklarından alabilirsiniz. Toprağı havadar ve süzek yapıda olmalıdır. Uygun yaşayabileceği toprağı oluşturmak için aldığınız bahçe toprağına 3/1 oranında ponza taşı karıştırmanız yeterli olacaktır. 

3- Madagaskar Yasemini Işık Seçimi

Işık seçimi konusunda bol aydınlık olan ve gün içerisinde yakıcı olmayan güneş alan mekanları sevmektedir. Güney cepheli pencere önlerinde güzel gelişim gösterecektir. Ne kadar güneş alıp sıcak ortamda bulundurulursa o kadar çok çiçek açacaktır. Aşırı sıcak havalarda öğlen saatlerinde gelen yakıcı güneş ışığından korumanız bitkiniz için daha iyi olacaktır. 

4- Madagaskar Yasemini Sulama

Sulama konusunda toprağını parmağınızla kontrol ettiğinizde yüzeyinde kuruma oluşmuşsa sulama yapmalısınız. Su verirken alt drenaj deliklerinden suyun çıkmasını sağlamalısınız. Alt tabağında biriken suyu bekletmeden dökmelisiniz. Çiçekli bitkiler için hazır satılan sıvı bitki besinlerinden çiçeğinize vererek daha sağlıklı ve bol çiçekli olmasını sağlayabilirsiniz. Hazır bitki besini alma imkanınız yok ise kendi imkanlarınızla Bitki Besinleri sayfamıza bakarak hazırlayacağınız bitki besinlerinden verebilirsiniz.

5- Madagaskar Yasemini Çoğaltma

Dallarının esnek yapıda olması sebebiyle en çok daldırma yöntemiyle çoğaltılır. Daldırma yönteminde uzun dallarından birisi ana bitkiden kesilmeden esnetilerek toprağa gömülür. Gömülü olarak köklenen dal ana bitkiden ayrılarak yeni saksılara aktarılır. Diğer çoğaltma yöntemi ise çelik yoluyla olur. Yeni uzayan filizlerden 15cm boylarda kesilerek suda bekletilir. Bekleyen yeni filizler köklenmeye başladığında 9cm saksıya alınarak normal bakımla büyütülmeye devam edilir.

Post a Comment

Previous Post Next Post