Barış Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır? İstekleri Nelerdir?

Barış Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır? İstekleri Nelerdir?

Barış Çiçeği Yelken Çiçeği Özellikleri ve Çeşitleri

Barış çiçeği yapraklarının yelkene benzemesinden dolayı halk arasında yelken çiçeği adıyla bilinmektedir. Bilimsel ad olarak Dünya genelinde Spathiphyllum olarak isimlendirilir. Özellikleri yönünden en başta havayı temizlemesi ile öne çıkmaktadır. NASA'nın açıklamalarına göre bulunduğu ortamdaki zehirli gazları çok iyi temizleyebilmektedir. 

Dünya genelinde 40 kadar çeşidi bulunmaktadır. Güney Amerika ve  Güney Afrika'da yağmur ormanlarında yaşamaktadırlar. Boylanma olarak 20cm ile 120 cm boya kadar gelişebilirler.  Yelken çiçeği yaşam şartları olarak -1 dereceden daha soğuk ortamlarda yaşayamazlar. En uygun yaşayabileceği sıcaklık aralığı 10 ile 32 derece aralığındadır. 

Yılın her zamanı çiçek açabildikleri gibi çoğunlukla ilk bahar aylarında çiçek açarlar. İkinci defa çiçek açmaları sonbahar aylarında olur. Çiçekleri yapı olarak zambağa benzerler ve uzun zaman solmadan yaşayabilirler.

Barış Çiçeği İstekleri Nelerdir?  Bakımı Nasıl Yapılır?

1- Barış Çiçeği Saksı Değişimi

Tüm bitkilerde olduğu gibi barış çiçeğinin saksı değişim zamanı ilk bahar aylarında olmalıdır. Bitkinizin saksı değişim zamanının geldiğini anlamanız için dallarının ve yapraklarının saksısına sığmaması ve toprağını incelediğinizde köklerinin her yeri doldurduğunu görmeniz gerekmektedir. Bu şartlar oluşmuşsa bulunduğu saksısından iki boy büyük saksıya aktarmanız yeterli olacaktır. Gereksiz ve çok büyük saksılar kullanılması kök çürümelerine sebep olabilir.

2- Barış Çiçeği Toprak Değişimi

İlk bahar aylarında Yelken çiçeğinizin saksında bulunan toprağının üst kısmından bir miktar alarak yeni toprak eklemeniz saksı değişimi yapmadan o yıl için bitkinizin güzel gelişim gösterip çiçek açmasına yardımcı olacaktır. Kullanacağınız toprak yapı olarak bol lifli ve havadar olmalıdır. Hazır satılan coco peat karışımlı çiçekli bitkiler için satılan toprak alarak içerisine 3/1 oranında ponza taşı karıştırarak en uygun toprağı oluşturmuş olursunuz.  Toprak değişimi en az iki yılda bir yapılmalıdır. Kökleri tamamen topraktan arındırılmamalıdır. Böyle yaparsanız çiçeğiniz çok sarsılıp ölebilir.

3- Barış Çiçeği Işık Seçimi

Gün boyu aydınlık olan ortamları sevmektedirler. Doğal ortamlarında ağaç diplerinde havadar alanlarda yetişen Yelken çiçekleri günün belli saatlerinde güneş ışığı aldıkları için sizde bulunduğu ortamda gün doğumunda veya gün batımında gelen yakıcı olmayan güneş ışığından almasını sağlayarak güzel gelişim gösterip bol çiçekli olmasını sağlayabilirsiniz. 

4- Barış Çiçeği Sulama

Sulanma konusunda bir çok bitkide olduğu gibi toprağı nemini kaybettikçe sulanmalıdır. Haftada bir veya haftada iki bunlar dışında kış aylarında haftada bir sulamanız yeterli gibi uygulamalar yanıltıcı ve doğru değildir.  En doğru sulama şekli toprağını parmağınızı biraz batırarak kontrol ettiğinizde nem miktarı kaybolmuşsa sulama işlemini yapmanız gerekmektedir. 

Bitkinizin daha sağlıklı ve bol çiçekli olması için hazır satılan sıvı bitki besinlerinden alarak kullanabilirsiniz. Hazır bitki besini alma imkanınız yok ise kendi imkanlarınızla Bitki Besinleri sayfamıza bakarak hazırlayacağınız bitki besinlerinden verebilirsiniz.

5- Barış Çiçeği Çoğaltma

Kendi saksını tam doldurmadıkça ve güzel bir forma bürünmedikçe çoğaltmanızı tavsiye etmiyoruz. Ne zamanki bulunduğu saksıyı tam olarak doldurup güzel bir görünüme sahip olur ve yanlarından yeni bir çok yavru verir o zaman o yavrulardan ilk bahar aylarında alarak yeni saksılara aktarabilirsiniz. En uygun çoğaltma yöntemi bu şekilde kökten yeni yavruları alınarak yapılan çoğaltma yöntemidir.     

6- Barış Çiçeği Hastalıkları

Çok kolay hastalanan bitkilerden değildir. En çok rastlanan hastalık aşırı soğuk ve çok sıcak havalarda yapraklarında çürümeler veya uçlarında oluşan kurumalar olmaktadır. Kuruyan veya çürüyüp kahverengileşen yaprağın tamamıysa dibinden, sadece yaprak uçlarında kuruma oluşmuşsa kuruyan kısımları kesmeniz yeterli olacaktır. Bu durumlar dışında dallarının yan eğilmesi gelmektedir ki aslında bu hastalık olmamakla birlikte yanlış ve az sulamadan kaynaklanan bir durumdur. Bitkinizin toprağını bir kez bol sulayarak bu sıkıntıdan kurtarabilirsiniz. 

Post a Comment

Previous Post Next Post