Mum Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Mum Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Mum Hoya Çiçeği Özellikleri ve Püf Noktaları Nelerdir?

Mum çiçeği çiçeklerinin muhteşem kokusuyla en çok aranılan ve beslenmesi en kolay olan süs bitkilerindendir. Zakkumgiller familyasından gelmektedir. Bilimsel adı Hoya Carnosa'dır. Yaşam olarak en dayanıklı bitkiler grubunda olmakla birlikte yaprakları çok sert olan ve çiçekleri muma benzeyen karanfili andıran yapıda olup salkım şeklinde açmaktadırlar. Yaprakları oval uzunca ve etli yapıdadır.  Sarmaşık cinsinden olan bitkinizi çubuklarla desteklemeniz gerekmektedir. Sıcaklık olarak -7 dereceye kadar dayanabilirler. Bu çiçek çok budanmamakla birlikte yeni sürgünler oluşturması için uç alma yöntemiyle budama yapılabilir. 

Mum Çiçeği Hangi Ayda Ne Zaman Açar


Çiçekleri çok güzel mest edici kokusunu genelde sabah erken saatlerde ve akşamları gün batımından sonra bulunduğu ortama yayarak etkisi altına almaktadır. Pembe, beyaz, kırmızı ve soluk kırmızı renkte çiçekleri vardır. Yaşadığı ortamda uygun şartlar sağlandığı müddetçe devamlı çiçek açma eğiliminde olurlar ancak normalde ilk bahar aylarının başlarından son bahar aylarının sonuna kadar çiçek açmaya devam ederler. Ilık hava esintisini severler ve çiçeklenme zamanlarında gün boyunca ılık hava şartlarında tutulması daha fazla çiçeklenmelerini sağlayacaktır.  

Mum Çiçeği Hoya Bakımı Nasıl Yapılır?

1- Mum Çiçeği Saksısı

Saksı olarak çok büyük saksılara ihtiyaç duymazlar. Bunun sebebi çiçeklenmesi için ılık toprağa ihtiyaç duymaları ve kök olarak çok derinlemesine kök yapamamalarıdır. Yetişkin hale gelmiş bir mum çiçeği için en uygun saksı boyutu orta boy olmalıdır. Mum çiçeğinizin toprağını incelediğinizde eğer ki kökleri çok fazla gelişmişse bir boy büyük saksıya aktarabilirsiniz. Saksı değişimi ortalama 3 - 4 yılda bir yapılmalıdır. 

2- Mum Çiçeği Toprağı

Kullanacağınız toprak çiçekli bitkiler için satılan hazır torflu topraklardan olmalıdır. Satın aldığınız toprağa 3/1 oranında ponza taşı karıştırarak çiçeğinizi dikebilirsiniz. Her yıl ilk bahar aylarının başlarında çiçeğinizin saksısındaki toprağın üst kısmında bir miktar alarak aldığınız yere yeni toprak koyarak çiçeğinizi daha mutlu edebilirsiniz.

3- Mum Çiçeği Işık Seçimi

Çiçeklenme döneminde ılık ortamlarda bulundurulması gereken bitkilerden olduğu için gün boyu bulunduğu ortamda hem saksısı hem yaprakları gün doğumunda veya gün batımında yakıcı olmayan güneş ışığından almalıdır. Diğer zamanlarda aydınlık ve havadar yerde olması gelişimi ve çiçeklenmesi için yeterli ışığı sağlayacaktır.

4- Mum Çiçeği Sulama

Kalın yapraklara sahip olduğu için susuzluğa dayanıklı olan bitki türlerindendir. Bu sebeple mevsimine göre toprağını parmağınızla kontrol ettiğinizde üst kısmı nemini kaybedip kuruyana kadar sulama işlemi yapmayınız. Sulama yaparken de bol su dökerek yapınız. Yazın çok sıcak havalarda yapraklarına fıs fıs yardımıyla su püskürtebilirsiniz. Bitkinizin çok çiçekli ve daha sağlıklı olması için hazır çiçekli bitkiler için satılan sıvı bitki besinlerinden alarak kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede veya şartlarda bu imkan yoksa ise kendi imkanlarınızla Bitki Besinleri sayfamıza bakarak hazırlayacağınız bitki besinlerinden verebilirsiniz.

5- Mum Çiçeği Çoğaltma

Her hangi bir dalından 15 cm kadar keserek ister suda bekleterek ister direk toprağa dikerek kolay şekilde köklendirebilirsiniz. Dalları çok hızlı köklenebilen yapıya sahiptirler. 

6- Mum Çiçeği Hastalıkları

En çok karşılaşılan sorunlardan birisi kış aylarında soğuk havalarda toprağının çok nemli tutularak kök çürümelerine sebep olunmasıdır. Kış aylarında toprağı tamamen kuruyuncaya kadar sulama işlemi yapmayınız. Toprağında minik sinekler oluşabilir bunun için toprağını kuru tutarak bu sıkıntılardan bitkinizi kurtarabilirsiniz. Bunların dışında yapraklara gelebilen yaprak bitleri ve parazitleri çiçeğinize musallat olabilirler. Böyle zamanlarda bitkinizi tedavi etmek için hazır satılan ilaçlardan alarak koruma altına alabilirsiniz veya bulunduğunuz bölgede böyle bir imkanınız yok ise Arap Sabunu kullanarak bitkinizi hastalıklardan kurtarabilirsiniz.

Post a Comment

Previous Post Next Post