Saksıda Begonvil Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Saksıda Begonvil Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Begonvil Çiçeği Özellikleri ve Püf Noktaları Nelerdir?

Akdeniz ikliminde yetişen Begonvil çiçeği renkli çiçekleriyle bir çok bitki severin tercih ettiği süs bitkileri arasında yer almaktadır. Karasal ve kırsal iklimlerde dış mekanlarda yaşayamazlar. Bu bölgelerde beslemek isteyenler sıcaklığı 12 derecenin altında olmamak şartıyla kapalı ortamlarda bakabilirler. Mor, sarı, turuncu, kırmızı, pembe, beyaz olmak üzere farklı renklerde çiçekleri vardır. 

Latince ismi Bougainvilea'dır. Halk arasında Gelin duvağı ve Bodrum çiçeği olarak da bilinmektedir. Kış aylarında yapraklarını döken Begonvil çiçeğibahar ayların gelmesiyle birlikte sonbahar aylarında kadar rengarenk çiçekleriyle neşe saçan bitkilerdendir. 

Bodur, çalı ve sarmaşık olmak üzere farklı çeşitleri bulunmaktadır. Siz hangi ortamda beslemek ve bakmak istiyorsanız ona uygun türünü almalısınız.

Çiçek olarak görünen ve uzun süre solmadan kalan renkli kısımları aslında çiçek kılıflarıdır. Normalde çiçekleri renkli kılıflarının içinde açarlar ancak bir kaç gün içinde solarlar. İlk bahar aylarından sonbahar aylarının bitimine kadar çiçek açmaya devam ederler.

Begonvil Ne Zaman Budanır?

Begonvil çiçeği yapısına ve türüne göre budamak gerekiyor. Sarmaşık şeklinde gelişen türünden besliyorsanız Ağustos aylarında çiçeklenme dönemi bittikten hemen sonra budama işlemi yapabilirsiniz. Kalın ve anaç dalları kalacak şekilde budadığınız sarmaşık Begonvil tekrardan güçlenerek bahar aylarında yeni çiçekleriyle sizi mutlu edeceklerdir. Bodur ve çalı şeklinde olan türü için en uygun budama zamanı kış sonunda olmalıdır. Bodur türlerde budamalar çok derinlemesine olmadan cansız, güçsüz ve şekil bozukluğuna sebep olan uçlardan hafif olacak şekilde  yapılmalıdır. 

Begonvil Bakımı Nasıl Yapılır?

1- Saksıda Begonvil Bakımı

Normalde Akdeniz ikliminin olduğu bölgelerde daha çok dış mekanlarda bakılsa da diğer iklim bölgelerinde çiçek severler saksıda bakım yapabilirler. Saksıda bakacaksanız öncelikle bitkinizin boyuna göre saksı seçmeliniz. Saksı seçimindeki en önemli nokta şu olmalıdır. Kökleri ne kadar saksısını doldurursa o kadar çok çiçeklenmeye yönelecektir. Yani saksı boyutunun dengeli olması köklerinin büyüyecek alan bulamaması sebebiyle bitkinizin çiçeklenmeye gücünü vereceği anlamına gelmektedir.

2- Begonvil Toprağı Nasıl Olmalı

Begonvil toprağı nasıl olmalı sorusuna gelince eğer ki dış mekanda bahçenize dikecekseniz çalı türünde bitki olduğu için toprak yönünden her türlü toprakta güzel gelişim gösterecektir. Bitkinizi bahçenize ilk dikeceğiniz zaman köklerindeki toprağını ayırmadan dikeceğinizin yerin toprağına az miktarda hayvan gübresi ilave ederek bitkinizi dikebilirsiniz. Saksıda bakmak için besin miktarı yüksek hazır satılan çiçekli bitkilere uygun humuslu torf topraklardan alarak 3/1 oranında ponza taşıyla karıştırarak uygun toprağı hazırlamış olursunuz. Toprağını 2-3 yılda bir değiştirmeniz yeterli olacaktır.
 

3- Begonvil Çiçeği Işık

Güneşi çok seven bitkilerdendir. Bu sebeple gün içerisinde en az 6 saat boyunca güneş görmesi gerekmektedir. Evinizde veya iş yerlerinizde bakacağınız Begonvil çiçeğinizi güney cepheli cam önüne koyarak istemiş olduğu güneş ışığını sağlamış olursunuz. Begonvil çiçeğiniz ne kadar çok güneş ışığı alırsa o kadar bol çiçekli olacaktır.

4- Begonvil Çiçeği Sulama

Güneş ışığını sevdiğinden dolayı toprağındaki nemini hızlı şekilde kaybedecektir. Bu nedenle parmağınızla kontrol etiğiniz toprağının üst kısmında kuruluk oluştuğunda su vermeniz gerekmektedir. Begonvil çiçeğine çok fazla su verirseniz çiçek açmak yerine dal budak vermeye yönelecektir. Su verirken dengeli su vermeniz gerekiyor. Begonvil çiçeğine uygun şekilde çiçekli bitkiler için satılan sıvı besinlerden alarak özellikle çiçeklenme dönemlerinde vermeniz daha çok çiçeklenmelerini ve sağlıklı olmalarını sağlayacaktır. Bulunduğunuz bölgede veya şartlarda bu imkan yoksa ise kendi imkanlarınızla Bitki Besinleri sayfamıza bakarak hazırlayacağınız bitki besinlerinden verebilirsiniz.

5- Begonvil Çiçeği Çoğaltma

Begonvil çiçeğinin iki şekilde köklendirebilirsiniz. Birinci yöntem budama zamanlarında aldığınız tepe çeliklerini 15 cm boylara ayırarak suda köklenmelerini beklemek ve köklenen çelikleri uygun saksılara alarak normal şartlarda bakımına devam etmektir. İkinci yöntem ise Havai (Daldan) Köklendirme yöntemiyle çoğaltmaktır. Bu yöntemin nasıl uygulanacağını bağlantı adresine tıklayarak öğrenebilirsiniz.

6- Begonvil Çiçeği Hastalıkları

Bu çiçek için söyleyebileceğimiz pek hastalık yoktur. Bu açıdan bakımı çok kolay olan sorunsuz bitkilerdendir. Sadece Begonvil çiçeğinizi soğuklardan koruyarak bitkinizin zarar görüp ölmesini engellemeniz yıllarca sizinle sağlıklı şekilde yaşamasını sağlayacaktır.

Post a Comment

Previous Post Next Post