Kalp Kalbe Karşı Çiçeği Anlamı ve Özellikleri
Kalp kalbe karşı çiçeğinin anlamı yapraklarının yapısından gelmektedir. Bu İsmi almasına neden olan sebep yapraklarının bir birine dönük şekilde çıkarak gelişip büyümeleridir.
Kalp kalbe karşı çiçeği Apocynaceae familyasından gelen sukulent yapılı çiçeklerdendir. Mumlu dokuya sahip yapraklara sahiptir. Kökleri patates yapısında yumru şeklindedir ve toprağın tamamen altında bulundurulması gerekir. Yapraklarının rengi kahverengiden yeşile ve griye dönük şekilde karışık renklidir ve desenlidir.
Hava şartları olarak esintili kış rüzgarlarına ve 0 derecenin altındaki soğuklara hiç dayanamazlar. Dalları 2 veya en fazla 3 metre uzayabilirler. Dallarının yapısı incedir.
Kalp Kalbe Karşı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
1- Kalp kalbe Karşı Çiçeği Saksı Seçimi
Saksı olarak seçici değildir ancak yapısı itibariyle orta boy bir saksı bitkinizin bakımı için uygun seçim olacaktır. Saksının alt deliklerinin olmasına dikkat etmelisiniz.
2- Kalp Kalbe Karşı Çiçeği Toprak Değişimi
Toprak yapısı olarak süzek ve fazla su tutmayan toprakları severler. Bu sebeple hazırlayacağınız en uygun toprak yapısı hazır satılan salon bitkilerine uygun humuslu organik toprağa 3/1 oranında ponza taşı ve kum karıştırarak hazırlanabilir. Üç dört yılda bir toprak değişimi yapabilirsiniz. Toprak değişimi yaparken köklerindeki eski toprakları çok aşırıya kaçmadan silkeleyerek aynı saksısına yeni toprakla birlikte dikebilirsiniz.
3- Kalp Kalbe Karşı Çiçeği Işık Seçimi
Direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Genel olarak bol ışıklı aydınlık alanları severler. Gün içinde sabah ve akşam gelen bir iki saatlik yakıcı olmayan güneş ışığı almalarının bir zararı olmaz.
4- Kalp Kalbe Karşı Çiçeği Sulama
Susuzluğa çok dayanıklı olan bitki türlerindendir. Yumru şeklinde köklere sahip olduğu için yaz kış çok sulamadan kaçınmalısınız. Su zamanının geldiğini yaz kış fark etmez toprağını parmağınızla kontrol ederek anlayabilirsiniz. Toprağının üst kısmı tamamen kurumadıkça sulama işlemi yapmayınız. Sularken de alt tabağından su çıkacak şekilde bol su veriniz. Alt tabağında biriken suyunu bekletmenden dökmeniz gerekmektedir.
5- Kalp Kalbe Karşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır
En yaygın olarak çoğaltma yöntemi dallarından keserek direk toprağa dikip bakımına devam edilmesidir. Dallarının boyları 15- 20cm olması daha iyi sonuç alınmasını sağlar.
İkinci çoğaltma yöntemi ise bahar aylarında saksını dolduran yumruları ayırarak yeni saksılara aktarılması yoluyla olur. Hangi yöntemle çoğaltılacağı sizin tercihinize bağlıdır.
6- Kalp Kalbe Karşı Hastalıkları
Çok sulama yapıldığında veya toprağı çok nemli bırakıldığında yumrularda ve köklerde çürümeler olabilir ve bu sebeple yapraklarında çürümeler ve kahverengileşerek yumuşamalar oluşabilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken bitkilerdendir.